Οι πολίτες δεν είναι προετοιμασμένοι για την πανδημία Covid-19 και δεν είναι σε ετοιμότητα για πανδημίες γενικά. Παρά τις προειδοποιήσεις των ειδικών στο παρελθόν για μεγαλύτερη επαγρύπνηση απέναντι στην πανδημία, «τώρα αρχίζουμε να ετοιμαζόμαστε για το σπίτι μας που καίγεται», λέει χαρακτηριστικά ο Αμπ Όστερχαουζ. Άραγε, τι πρέπει να γίνει γι’ αυτό;
Στις πανδημίες πρέπει σύσσωμη η κοινωνία να ακολουθεί τα μέτρα της Κυβέρνησης. Τα μέτρα αυτά διαμορφώνονται κατόπιν συνεννόησης με τους ειδικούς επιστήμονες που μελετούν τα επιδημιολογικά δεδομένα. Παρά το γεγονός, ότι σε πολλές χώρες διεθνώς υπήρξαν διαφωνίες, σχετικά με το αν έπρεπε να επιβληθεί καραντίνα και περιορισμοί την ώρα που ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό δεν είχαν αναπνευστήρες και προστατευτικό εξοπλισμό, λίγες κυβερνήσεις έδειξαν να έχουν σχέδιο για το τι μπορούσαν να κάνουν. Ανάμεσα σε αυτές τις κυβερνήσεις ήταν και η ελληνική Κυβέρνηση με δεδομένο ότι αντέδρασε με γρήγορα αντανακλαστικά. Για την ακρίβεια, επέβαλε καθολικό και αυστηρό απαγορευτικό ήδη από τα μέσα Μαρτίου το 2020. Έτσι, με το απαγορευτικό πέτυχε την καθυστέρηση της μετάδοσης του ιού.
Από την δική τους πλευρά, η Ιερά Σύνοδος και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος αντέδρασαν θετικά στην εφαρμογή των μέτρων που όρισε η Κυβέρνηση. Όμως υπήρξαν οι εξαιρέσεις οι οποίες δεν βοήθησαν την κατάσταση, αντιθέτως την επιδείνωσαν αισθητά. Το ίδιο συνέβη στην περίπτωση της Εκκλησίας. Μία μερίδα ιεραρχών και κληρικών στον δημόσιο λόγο τους υποστηρίζουν ότι η μάσκα είναι φίμωτρο, ειρωνεύονται όσους βάζουν την μάσκα και δεν εφαρμόζουν τα μέτρα καθώς επαναλαμβάνουν σε κάθε κήρυγμά τους ότι ο κορονοϊός είναι ιστορία συνωμοσίας. Μάλιστα, υπάρχουν περιπτώσεις ιερέων που δεν δέχονται τον κόσμο που φοράει μάσκα στην Eκκλησία. Τα ανωτέρω μετέδωσαν στους πολίτες ένα κλίμα διχαστικό για το αν η πανδημία είναι πραγματικότητα, προκαλώντας σύγχυση στο έργο των επιδημιολόγων και των επιστημόνων της υγείας.
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και πολλοί κληρικοί μεταξύ των οποίων ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων Ιερώνυμος όπως και ο τ. Μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος, ο Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος Γεώργιος Χρυσοστόμου βρέθηκαν θετικοί στον SARS-Cov-2. Παρά τις εξαιρέσεις που υπήρξαν, δεν λείπουν οι ιεράρχες με μετριοπαθή και συνετή στάση απέναντι στην πανδημία. Για το συγκεκριμένο ζήτημα, ευθύς εξ΄ αρχής ο εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Συνόδου Ιερόθεος τήρησε επιστημονική και ξεκάθαρη θέση υπέρ της τήρησης των μέτρων που αποφάσισε η Κυβέρνηση.
Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος είχε επισημάνει την αναγκαιότητα η Εκκλησία να συνεργαστεί με την Πολιτεία ως προς την κατεύθυνση αυτή. Ειδικότερα, αναφέρει «Λόγω της περιπέτειας μου, της δοκιμασίας μου, παρόλο που θα ήθελα να είμαι και εγώ από τους πρώτους που θα έκαναν το εμβόλιο, δεν μου το επιτρέπουν οι γιατροί μου, αλλά λίγο αργότερα». Περαιτέρω, σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος δήλωσε ότι θα κάνει το εμβόλιο, όταν έρθει η σειρά του. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός, ότι ο Πατρών Χρυσόστομος σε επικύρωση της συνολικής συνετής πρακτικής του απέναντι στα μέτρα για τον κορονοϊό, υπογράμμισε ότι θα περιμένει να έρθει η σειρά του για να κάνει το εμβόλιο, χωρίς να επιδιώκει να μπει σε σειρά προτεραιότητας λόγω του αξιώματός του. Ο Μητροπολίτης είπε χαρακτηριστικά «Δεν είναι σωστό να προηγηθούμε έναντι άλλων». Επιπλέον δε και ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος είχε επισημάνει ότι «το συγκεκριμένο εμβόλιο όπως κάθε εμβόλιο στις εποχές των πανδημιών είναι το σωτήριο μέσο για την επίτευξη μιας συλλογικής ανοσίας με την οποία προφυλάσσουμε τόσο τον εαυτό μας όσο και τους συνανθρώπους μας».
Τα συνετά παραδείγματα του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου και του Μητροπολίτη Πατρών Χρυσόστομου και Μεσσηνίας Χρυσόστομου θα πρέπει να ακολουθήσει σύσσωμη όλη η Εκκλησία. Σε αυτή την κρίσιμη χρονική περίοδο, αν η Πολιτεία και η Εκκλησία συνεργαστούν με κοινή γραμμή υπέρ του εμβολιασμού και της τήρησης των μέτρων που θέτουν οι ειδικοί επιστήμονες για την ασφάλεια των πολιτών, το μέλλον της χώρας θα είναι αδιαμφισβήτητα ευοίωνο.
* Η Αντωνία Ρηγάτου είναι Δημοσιογράφος και Αναλύτρια στο Κέντρο Διεθνών και Στρατηγικών Αναλύσεων. Επίσης, είναι Διπλωματούχος στη «Σύγχρονη Δημοσιογραφία» στο ΕΑΠ και πτυχιούχος «Επικοινωνίας και Ψηφιακών Μέσων» στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Τέλος, έχει βραβευτεί από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών και έχει λάβει υποτροφίες Αριστείας.