Η Entersoft πιστή στο ραντεβού της με την επενδυτική κοινότητα ανακοίνωσε την Παρασκευή τα πρώτα στοιχεία για το εννεάμηνο της χρήσης εμφανίζοντας αύξηση εσόδων 50% με αντίστοιχη αύξηση στα κέρδη προ φόρων τα οποία διαμορφώθηκαν στα 4,7 εκατ. ευρώ. Τον περασμένο Μάρτιο που είχαμε επικοινωνήσει με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας κ. Αντώνη Κοτζαμανίδη μας είχε αναφέρει ότι «Θα έχουμε αρκετές θετικές εκπλήξεις ακόμα για τους μετόχους μας».
Πράγματι η μετοχή φέτος εμφανίζει άνοδο 88% στο Χρηματιστήριο και η πορεία αυτή με βάση τα νούμερα μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί. Μάλιστα στην επικοινωνίας μας η εντύπωση που μας δόθηκε είναι ότι θα πρέπει να αναμένουμε διατήρηση των θετικών ρυθμών ανάπτυξης και στα επόμενα τρίμηνα:
- Μετά από αρκετό διάστημα είδαμε για πρώτη φορά μια κόπωση στον ρυθμό μεταβολής των λειτουργικών κερδών παρά την αύξηση των πωλήσεων στο γ’ τρίμηνο. Πού αποδίδεται αυτή την αδυναμία;
Δεν υπάρχει καμία κόπωση και καμία αδυναμία. Η μικρή μείωση που εμφανίζεται στα λειτουργικά αποτελέσματα (-3%) είναι προϊόν των αναδιαρθρώσεων στις οποίες προχωρήσαμε με τις εταιρείες που εξαγοράσαμε μέσα στο καλοκαίρι. Τα έξοδα μετεγκατάστασης και οργάνωσης αν προστεθούν στο αποτέλεσμα του εννεαμήνου μας τότε αυτό θα ανέλθει εκεί που κινήθηκε και ο τζίρος μας στο γ’ τρίμηνο (+30%)..
Είναι σαν να είχαμε να αντιμετωπίσουμε ένα μη επαναλαμβανόμενο έξοδο σε μήνες που, λόγω εποχικότητας, γενικά ο τζίρος μας κινείται πιο αδύναμα. Επιπλέον πέρυσι το σοκ της χαμηλής ζήτησης στο β’ τρίμηνο, όπου είχαμε τα πρώτα lockdowns, μετέφερε πωλήσεις στο γ’ τρίμηνο του 2020 με αποτέλεσμα να έχουμε μπροστά μας μια δυνατή βάση σύγκρισης. Ωστόσο αυτό δεν φαίνεται στο ρυθμό αύξησης του κύκλου εργασιών μας στο γ’ τρίμηνο ο οποίος παρέμεινε σε ικανοποιητικά επίπεδα.
- Η δυναμική της αγοράς πληροφορικής αναμένεται να έχει συνέχεια; Από πού αντλείται την αισιοδοξία σας ότι οι ρυθμοί θα παραμείνουν αυξητικοί;
Εμείς αναμένουμε οι ρυθμοί να παραμείνουν ισχυροί διότι υπάρχει σημαντικό περιθώριο μέχρι να δούμε κορεσμό στην Αγορά. Υπάρχει ένα τεχνολογικό χρέος στην ελληνική Αγορά: Επί 10 χρόνια λόγω της κρίσης οι μικρές και μεσαίες εταιρείες στην Ελλάδα δεν είχαν ως πρώτη προτεραιότητα την επένδυση σε λογισμικό και προγράμματα με αποτέλεσμα το 50% των εταιρειών να έχει ακόμα λογισμικό που κατά βάση σχεδιάστηκε τη δεκαετία του ’90! Η πανδημία ήταν ο καταλύτης που επιτάχυνε την ανάγκη ψηφιοποίησης της ελληνικής επιχείρησης και ανέδειξε τις αδυναμίες των συστημάτων των επιχειρήσεων.
- Σε ό,τι αφορά τα έργα ψηφιοποίησης που αναμένεται να έρθουν από το ταμείο ανάκαμψης, το δυνητικό μέγεθος που μπορεί να αναλάβει η Entersoft πού θα μπορούσε να κινηθεί;
Στο ταμείο ανάκαμψης υπάρχουν έργα που επηρεάζουν έμμεσα και άμεσα το αντικείμενο εργασιών της Entersoft. Στα άμεσα είναι τα έργα που αφορούν την ψηφιοποίηση των εσωτερικών διαδικασιών μιας επιχείρησης και τα οποία αφορούν σχεδόν τους πάντες. Για το σκοπό αυτό προβλέπεται η επιδότηση με 400 εκατ. ευρώ περίπου για τις μεσαίες και τις μικρές επιχειρήσεις. Η επιδότηση αυτή αφορά το 50% της επένδυσης που προτίθεται να κάνουν άρα μιλάμε για ένα δυνητικό μέγεθος 800 εκατ. ευρώ το οποίο πρόκειται να πέσει στην Αγορά πληροφορικής τα επόμενα 3,5 χρόνια αποκλειστικά για τον Ιδιωτικό Τομέα.
Σε ό,τι αφορά τα έμμεσα αναφερόμαστε κυρίως στην ψηφιοποίηση του κράτους (π.χ. αποστολή ηλεκτρονικών τιμολογίων) η οποία επηρεάζει πλέον την λειτουργία της επιχείρησης. Είναι βέβαιο ότι η πλειοψηφία θα αναγκαστεί να προσανατολιστεί στην αγορά νέου λογισμικού, μια δαπάνη την οποία δεν μπορώ να υπολογίσω αλλά σίγουρα είναι σημαντική. Επομένως η πίτα στην αγορά υπερδιπλασιάζεται χωρίς να συμπεριλάβουμε το νέο ΕΣΠΑ που θα ξεκινήσει το 2022.
- Η εταιρεία παραμένει με σημαντική ρευστότητα έχοντας στον ισολογισμό της 8,1 εκατ. ευρώ ταμειακά διαθέσιμα. Υπάρχει κάποια δυστοκία να βρείτε εταιρείες στην πληροφορική που πιθανόν να συμπληρώνουν το πλέγμα υπηρεσιών της Entersoft ή συμβαίνει κάτι άλλο;
Ούτε δυστοκία υπάρχει, ούτε έχουμε εγκαταλείψει τις επαφές μας. Είμαστε σε διαρκή συνεννόηση με εταιρείες στην Ελλάδα και το εξωτερικό όπως έχουμε δηλώσει και στο παρελθόν. Αυτό που μπορώ σίγουρα να σας πω είναι ότι δεν μπαίνουμε σε εξαγορές «at any cost».
Στόχος μας παραμένει η αξιοποίηση της ρευστότητας μας προς όφελος των μετόχων μας και επιθυμούμε να μεγιστοποιήσουμε την προστιθέμενη αξία που θα προκύψει από μια τέτοια κίνηση. Διατηρούμε ικανοποιητική ρευστότητα παρά το γεγονός ότι έχουμε προχωρήσει από πέρυσι σε δύο εξαγορές και έχουμε μοιράσει μέρισμα διότι τα αποτελέσματα μας εκτός από κερδοφορία παράγουν ισχυρές ταμειακές ροές.
- Έχοντας πλέον μια πορεία 18 μηνών στην Κύρια αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών η μετοχή σας εκτός από τη σημαντική άνοδοι έχει αποκτήσει ικανοποιητική εμπορευσιμότητα το οποίο είναι ζητούμενο από θεσμικούς επενδυτές. Έχετε παρατηρήσει αλλαγές στη μετοχική σύνθεση σε αυτή την περίοδο; Οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές έχουν πάρει θέσεις στην εταιρεία;
Ο αριθμός των μετόχων μας έχει σχεδόν τριπλασιαστεί από την είσοδο μας στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου και για να είμαι ειλικρινής έχουν ξεπεράσει τις αρχικές μου προσδοκίες σε αυτούς τους 18 μήνες.
Το ενδιαφέρον που έρχεται από το εξωτερικό είναι εντυπωσιακό, πλέον οι ξένοι θεσμικοί κατέχουν περίπου 20% της Entersoft, μάλιστα ένας εξ αυτών κατέχει επίσημα πάνω από το 5%. Η γεωγραφική τους προέλευση είναι κατά κύριο λόγο από αρκετές Ευρωπαϊκές χώρες και την Αμερική.