Του Κωνσταντίνου Βέργου*
Η εκλογή Τραμπ φέρνει μετασεισμικές δονήσεις όχι μόνο στον χωρο της πολιτικής παγκοσμίως και στο ειδικό βάρος των πολυεθνικών, αλλά και στις επενδύσεις! Επενδύσεις που πριν από την εκλογή Τραμπ θα θεωρούνταν αδιανόητο να γίνουν, τώρα εμφανίζονται ως ενδιαφέρουσες.
Η σχεδιαζόμενη, καταρχήν, μείωση των εταιρικών φορολογικών συντελεστών στις ΗΠΑ οδηγεί σε υψηλότερα μετά φόρων εταιρικά κέρδη, μεγαλύτερα μερίσματα και, ασφαλώς, ισχυρότερες χρηματιστηριακές αξίες στην ίδια την αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά. Η άνοδος 9% της χρηματιστηριακής αγοράς στις ΗΠΑ τις 5 τελευταίες εβδομάδες είναι μόνο η αρχή, μια επιπλέον 6%-7% κίνηση στο επόμενο διάστημα δείχνει επίσης εφικτή, αν οι τιμές ακολουθήσουν την πορεία των εταιρικών κερδών, που από το 2018 και μετά θα είναι αυξημένα κατά 15%-16%! Οι αγορές της Ασίας και της Ευρώπης έχουν ακολουθήσει, αν και δειλά αυτή την άνοδο, περίπου στα 2/3 της κίνησης του αμερικανικού χρηματιστηρίου. Όμως η εισροή δολαρίων στις ΗΠΑ και η κρίση στην ΕΕ που θα απαιτήσει τύπωμα χρήματος ή χαλάρωση των «κριτηρίων σταθερότητας» στο ευρώ, οδήγησαν ήδη σε σημαντική υποχώρηση της τάξης του 5% του ευρώ έναντι του δολαρίου πρόσφατα, συνέχεια προηγούμενων απωλειών.
Αυτά όμως τα δεδομένα, αν συνεχιστούν, και μάλλον θα συνεχιστούν, οδηγούν σε επανεξέταση της «ελκυστικότητας» των Ευρωπαικών χρηματιστηρίων! Τα Ευρωπαικά χρηματιστήρια, παρά την κρίση στην Ευρώπη, είναι πλέον αυξανόμενα ελκυστικά! Αν η σχέση ευρώ-δολαρίου κατρακυλίσει σε χαμηλότερα επίπεδα από το 1 προς 1 και οδεύσει προς 0,90 ή χαμηλότερα, θα πρέπει να περιμένουμε άμεσα ισχυρό ράλι της τάξης του 15%-20% στην Ευρώπη! Ευνοείται και το Χρηματιστήριο Αθηνών, ασφαλώς!
Η ισχυροποίηση όμως, από την άλλη, του δολαρίου εναντι τρίτων νομισμάτων, όχι μόνο Ευρωπαικών, αλλά και Ασιατικών, Αφρικανικών και Λατινοαμερικάνικων, σε συνδυασμό με τις σημαντικές κινήσεις μείωσης κόστους που εχουν κάνει εταιρίες εξόρυξης μετάλλων στο παρελθόν, και την ανάκαμψη της τιμής των μετάλλων λόγω ανάκαμψης της Κίνας και ενίσχυση των επενδύσεων σε ΗΠΑ, οδηγεί σε εκτόξευση των κερδών εταιριών μετάλλου παγκοσμίως! Οι επιχειρηματικοί κίνδυνοι σε ομόλογα των εταιριών αυτών επίσης μειώνονται, θα υπάρξει ίσως ένα από τα εντυπωσιακότερα ράλυ των τελευταίων ετών στον κλάδο, στις τιμές μετοχών και ομολόγων των εταιριών αυτών, αν αυτή η τάση συνεχιστεί!
Τέλος, η άνοδος επιτοκίων παγκοσμίως που ξεκίνησε από τη δειλή αύξηση επιτοκίων σε ΗΠΑ, και η οποία θα συνεχιστεί καθώς το επενδυτικό πρόγραμμα του κου Τραμπ δεν είναι σε αρμονία με τις εισπράξεις φόρων της Αμερικανικής κυβέρνησης, οδηγεί σε κρίσεις επιτοκίων και συναλλαγματικών ισοτιμιών παγκοσμίως και ιδιαίτερα σε Ασία, Λατινικη Αμερική και Αφρική! Οι κολλοσιαίες αυτές εξελίξεις αλλάζουν τον επενδυτικό χάρτη και, παραδόξως, επιτρέπουν καλύτερα δεδομένα και για την Ευρώπη, καθώς άνοδος χρηματιστηριακών αξιών στην ΕΕ θα επιτρέψει ευκολότερη κάλυψη των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου που θα χρειαστούν οι σχεδόν χρεοκοπημένες Ευρωπαικές Τράπεζες άμεσα για να καλύψουν τις απαιτήσεις της νέας «Συνθήκης Βασιλείας» και του ΕΒΑ, που αποτελούν βάση οδηγίας που ετοιμάζει η ΕΕ σε λίγες μέρες και θα απαιτήσει κεφάλαια 250-300 δισ. σε πρώτη φάση, που θα βρεθούν στα… χρηματιστήρια!
* Ο κ. Κωνσταντίνος Βέργος είναι Καθηγητής Χρηματοοικονομικών, Πανεπιστήμιο Πόρτσμουθ, Αγγλία
Το παρόν άρθρο εκφράζει τις προσωπικές απόψεις του γράφοντος, δεν αποτελεί οδηγό ή σύσταση για επενδύσεις οποιασδήποτε μορφής προς οιονδήποτε και για οτιδήποτε τίτλο ή παράγωγο αυτού.