Άρση των περιοριστικών μέτρων μόνο στην περίπτωση που τα κρούσματα της νόσου από τον κορονοϊό είναι μηδενικά, προτείνει ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, κλινικός ιολόγος, Γκίκας Μαγιορκίνης, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, μιλώντας στο liberal.gr.
Επισημαίνοντας ότι η κατάσταση βρίσκεται υπό έλεγχο, τονίζει τους κινδύνους από την χαλαρή εφαρμογή των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης, επισημαίνοντας ότι αναμένονται τις επόμενες ημέρες μικρές εστίες νέων κρουσμάτων από την περιφέρεια, όπου τα μέτρα δεν τηρούνται ευλαβικά...
Οι εκτιμήσεις για τη νόσηση του πληθυσμού συνολικά, περιορίζονται σε κάτω του 2% του γενικού πληθυσμού, οπότε στη χώρα μας, δεν τίθεται κάν ζήτημα διερεύνησης της πιθανότητας να έχει δημιουργηθεί συλλογική ανοσία κατά του ιού.
Συνέντευξη στην Άννα Παπαδομαρκάκη
- Κε καθηγητά, ποιά είναι η εικόνα που έχετε για την επιδημιολογική πορεία της επιδημίας του νέου κορονοϊού στη χώρα μας;
Η επιδημία έχει τεθεί υπό έλεγχο, η ροή προς τα νοσοκομεία είναι περιορισμένη, ώστε να μην πιέζεται το σύστημα υγείας.
Βλέπουμε τώρα την απόδοση των μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας και λογικά, εντός των επόμενων δύο εβδομάδων, περιμένουμε δραματική μείωση των κρουσμάτων που προσέρχονται στα νοσοκομεία.
Υπάρχει όμως μια ανησυχία για την περιφέρεια. Έχουμε συγκεκριμένες περιοχές που περιμένουμε μερικές μικροεξάρσεις τις επόμενες 10 ημέρες. Έχει ακουστεί ότι και η εφαρμογή των μέτρων στην περιφέρεια είναι πιο χαλαρή...
- Παρόλα αυτά, η περιφέρεια είναι και πιο αραιοκατοικημένη...
Ναι, αλλά δεν κάθονται στα σπίτια τους, πηγαίνουν για καφέ στα καφενεία...
-Έχουμε εικόνα πόσος πληθυσμός να έχει νοσήσει και δεν χρειάστηκε νοσηλεία;
Είναι της τάξης των 20.000 περίπου. Υπολογίζουμε περίπου 10 φορές πάνω από τα γνωστά, από τα επιβεβαιωμένα κρούσματα.
-Έχετε παρατηρήσει σε συγκεκριμένες εστίες όπου παρατηρήθηκε η ασθένεια και είναι πιο πολλά τα κρούσματα στα σημεία αυτά, αν διαμορφώνονται στοιχεία συλλογικής ανοσίας;
Συνολικά, όσοι έχουν νοσήσει είναι πολύ λιγότεροι από το 2% του γενικού πληθυσμού, οπότε δεν υπάρχει τέτοια προοπτική. Αν πάρουμε όμως την Καστοριά για παράδειγμα, η πυκνότητα του πληθυσμού είναι χαμηλή, οπότε κι εκεί είναι απίθανο. Χρειαζόμαστε ένα ποσοστό της τάξης τοτυ 70-80%, οπότε όχι κι εκεί. Εξάλλου χρειάζονται και μελέτες αντισωμάτων.
- Πότε βλέπετε να ξεκινά η διαδικασία άρσης των μέτρων;
Μόλις δούμε μηδενισμό κρουσμάτων μπορεί να ξεκινήσει η συζήτηση. Αυτό κατά τη γνώμη μου είναι το πιο χαρακτηριστικό σημείο για να ξεκινήσει η άρση των μέτρων.
-Τίποτα νωρίτερα;
Μπορεί κανείς να το προτείνει. Εγώ δεν θα το πρότεινα.
-Πώς μπορούμε να ξεκινήσουμε την άρση των μέτρων;
Μπορεί να ξεκινήσει κανείς με την ανάποδη σειρά από αυτήν με την οποία εφαρμόστηκαν τα μέτρα. Ή θα μπορούσε να ξεκινήσει με τα εμπορικά καταστήματα, μετά να ξεκινήσει σταδιακά η άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας και στο τέλος τα σχολεία.
- Ποιός θα αποφασίσει για την άρση των μέτρων; Τι ρόλο έχει η επιτροπή εμπειρογνωμόνων;
Εμείς προτείνουμε, κάνουμε συστάσεις και η κυβέρνηση θα αποφασίσει αν θα τις υιοθετήσει ή όχι.
- Χρειάζεται ομοφωνία;
Όχι, ο καθένας μπορεί να εκφράσει την άποψή του. Όμως για την ώρα, δεν έχει τεθεί καν τέτοιο θέμα.