Ο δήμαρχος Βριλησσίων Ξενοφών Μανιατογιάννης, από την στιγμή που ανέλαβε την διακυβέρνηση του Δήμου του, ήταν απόλυτος. Κάθε καλή ιδέα ακόμη και από τους πολιτικούς του αντιπάλους θα αξιοποιούνταν. Σαν καλός μηχανικός που είναι, υπολογίζει τα πάντα με κάθε λεπτομέρεια και γνωρίζει πως η δική του ευθύνη απέναντι στους συμπολίτες του είναι η παραγωγή λύσεων στα προβλήματα τους και η ανάπτυξη του Δήμου σε όλα τα επίπεδα.
Θα τον δούμε με κοστούμι όταν πρέπει, θα τον δούμε με τζιν και μπλουζάκι όταν συναναστρέφεται με τους νέους της γειτονιάς, όπου βασική του μέριμνα είναι να μην καταστρέψουν το μέλλον τους λόγω παρορμητικών συμπεριφορών. Είναι εκεί όπου χρειάζεται.
«Οι νέοι της πόλης μας είναι το "αύριο" και αποτελούν προτεραιότητα για εμάς. Επιδιώκω να είμαι μαζί τους και να ακούω τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες τους. Γι' αυτό και μπορεί ορισμένοι να εντυπωσιάστηκαν αρνητικά ή θετικά όταν ήμουν από τους πρώτους που έσπευσα σε κινητοποιήσεις των μαθητών της πόλης μας να επικοινωνήσω μαζί τους, όχι για τους "επιβάλλω" απόψεις αλλά για να ακούσω τη δική τους φωνή και τα δίκια τους όπως τα αντιλαμβάνονται. Μέσα από αυτές τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς τους σχεδιάζουμε την επόμενη μερα για να είμαστε σύμμαχοι στο μέλλον τους», δηλώνει.
Συνέντευξη στον Χρήστο Ράπτη
- Κύριε Μανιατογιάννη έχετε καταφέρει να θεωρείστε ο Δήμαρχος που ενώνει σχεδόν όλους τους δημότες ανεξαρτήτου κομματικής ιδεολογίας. Αυτός ήταν εξαρχής ο σκοπός σας;
Είμαι σταθερά και διαχρονικά αντίθετος με όλους εκείνους που οραματίζονται μία κομματικά εξαρτημένη τοπική αυτοδιοίκηση, υποχείριο της εκάστοτε κυβέρνησης, λιγότερο δημοκρατική και χωρίς σεβασμό στο δημόσιο χρήμα.
Το θεμελιακό μου αξίωμα κ. Ράπτη είναι ότι η πόλη ανήκει σε όλους τους δημότες κι όλοι οι δημότες είναι ισότιμοι απέναντι στον Δήμο.
Απλή δημοκρατική λογική λέγεται αυτό και ζούμε σε μια εποχή που αυτό δεν θεωρείται από όλους αυτονόητο.
Χαίρομαι που στα Βριλήσσια καταφέραμε με ήθος, χωρίς κινδυνολογία και διχασμό να δείξουμε σεβασμό στην διαφορετική αλλά τεκμηριωμένη άποψη. Πολλές τέτοιες απόψεις φάνηκαν χρήσιμες στο να κάνουμε καλύτερη την αρχική μας ιδέα.
Χαίρομαι που πετύχαμε αυτό που ενοχλεί ή και φοβίζει: τη συμμετοχή, τη συνεργασία και εν τέλει τη συναίνεση.
- Ποια νέα έργα πραγματοποιήσατε στο δήμο Βριλησσίων από το 2014 που αναλάβατε έως και σήμερα;
Πρωτίστως θεωρώ πολύ σημαντικό ότι καταφέραμε να νοικοκυρέψουμε έναν υπερχρεωμένο Δήμο που όταν αναλάβαμε είχε 7,5 εκ. ευρώ υποχρεώσεις και 3.000.000 ταμειακά διαθέσιμα. Σήμερα, έχουμε 600.000 ευρώ υποχρεώσεις και 5,5 εκ. ευρώ διαθέσιμα. Παλέψαμε και επιτύχαμε να περιέλθουν στο Δήμο τόσο η δημοτική έκταση Κισσάβου και Μητροπούλου (Ο.Τ.365), την οποία χρόνια νέμονταν ιδιωτικά συμφέροντα, όσο και το πρώην τένις κλαμπ (Ο.Τ.61), το οποίο οριστικά αποκτήσαμε μετά 20ετή περίοδο απίστευτων παλινωδιών.
Ακόμα, υλοποιήσαμε έργα υποδομών που είχε ανάγκη η πόλη. Αναφέρω την επέκταση κατά 15 χλμ του δικτύου φυσικού αερίου τα τελευταία δυο χρόνια, τα αντιπλημμυρικά και έργα ομβρίων αξίας 5 εκατομμυρίων ευρώ και τα 15 χλμ. ασφαλτοστρώσεων.
Μειώσαμε τα δημοτικά τέλη κατά 25% στις κατοικίες και κατά 13% στις επιχειρήσεις μέσα από την ορθολογική και χρηστή διαχείριση των οικονομικών και ως επιβράβευση στους δημότες για την εξαιρετική ανταπόκριση στη διαχείριση απορριμμάτων, με διαλογή στην πηγή και με έμφαση στην κομποστοποίηση.
Για πρώτη φορά στην ιστορία του κ. Ράπτη, ο Δήμος απέκτησε ολοκληρωμένο σχέδιο παρεμβάσεων για ολόκληρη την πόλη. Το σχέδιο περιλαμβάνει δράσεις για την ασφαλή διέλευση των πεζών και ιδίως των μαθητών, δημιουργία νέων ποδηλατοδρόμων, ηπιοποίηση και μείωση της διαμπερούς κυκλοφορίας κ.α. Με την εφαρμογή του ολοκληρωμένου σχεδίου βιώσιμης κινητικότητας (ΣΒΑΚ), του οποίου η συνολική εφαρμογή αρχίζει αμέσως μετά τις εκλογές, οι πελατειακές σημειακές παρεμβάσεις ανήκουν στο παρελθόν.
Ολοκληρώσαμε την κατασκευή του κεντρικού τροφοδοτικού αγωγού ύδρευσης στα Άνω Βριλήσσια αντικαθιστώντας έναν πεπαλαιωμένο (40 ετών) αγωγό από αμίαντο και τσιμέντο με νέο, σύγχρονο και ασφαλή αγωγό μήκους 1,3 χλμ, λύνοντας έτσι ένα βασικό πρόβλημα των κατοίκων της συγκεκριμένης περιοχής με τις συνεχείς διακοπές στην υδροδότηση.
Ενισχύσαμε τις κοινωνικές δομές του Δήμου και συνδράμουμε πλέον σε πάνω από 2.000 πολίτες. Καταργήσαμε τα τροφεία σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς για εισοδήματα κάτω των 35.000 ευρώ, φτιάξαμε νέο παιδικό σταθμό και μέσα μόλις σε ένα χρόνο, τρία (3) τμήματα βρεφών. Πλέον στόχος μας είναι τη νέα σεζόν να καλύψουμε το 100% των βρεφών του Δήμου.
Δώσαμε νέα ώθηση στην παιδεία και τον πολιτισμό, εισάγοντας το πρωτοποριακό Δημοτικό Κέντρο Μελέτης με συνεχή ενίσχυση στα μαθήματα 80 μαθητών, ενισχύοντας το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο και αναβαθμίζοντας το Καλοκαιρινό Φεστιβάλ ποιοτικά και ποσοτικά, με διάρκεια για όλη τη θερινή περίοδο και δωρεάν παραστάσεις-εκδηλώσεις για όλους.
-Είστε στους κορυφαίους δήμους της χώρας αναφορικά με τα μειωμένα δημοτικά τέλη. Πως έγινε εφικτό αυτό;
Κυρίαρχα γιατί δουλέψαμε με την τοπική κοινωνία προς όφελός της. Η ανταπόκριση των δημοτών μας, δηλαδή, ήταν αυτή που οδήγησε σε μεγάλο βαθμό σε αυτό, διότι μέσα από την εφαρμογή ενός πρωτοπόρου και ριζικά διαφορετικού συστήματος διαχείρισης απορριμμάτων που έχει στο επίκεντρο του τον καφέ κάδο συλλογή οργανικών και γενικότερα τη χωριστή διαλογή, καταφέραμε να μειώσουμε το κόστος ταφής κατά 30%.
Πετύχαμε να μειώσουμε σταδιακά και μέσω της επιτυχούς μετάβασής μας στην εποχή της Διαλογής στην Πηγή των απορριμμάτων μας, τις ποσότητες ταφής στον ΧΥΤΑ κάτω από 50% σε ετήσια βάση, με το 33% εκ των συνολικά παραγόμενων απορριμμάτων να προέρχεται από χωριστή συλλογή, μια διαδικασία που πραγματοποιείται σταθερά και αποτελεσματικά από την άξια επαίνων για αυτό αρμόδια δημοτική υπηρεσία. Επίσης είναι γνωστό ότι νοικοκυρέψαμε τα οικονομικά του Δήμου Βριλησσίων, εστιάζοντας στην ορθολογική χρήση των πόρων και στην αύξηση της εισπραξιμότητας, αντιμετωπίζοντας ιδίως το ζήτημα των χρόνιων μεγαλοοφειλετών. Αυτά τα οικονομικά οφέλη που όλοι μαζί, δημοτική αρχή και τοπική κοινωνία επιτύχαμε, τα επιστρέψαμε στους δημότες με μείωση 25% στα δημοτικά τέλη των οικιών και 13% των επιχειρήσεων.
-Επιδείξατε έντονη ευαισθησία στην αντιπλημμυρική θωράκιση του δήμου σας. Σε ποιο στάδιο βρίσκονται τα έργα αυτά;
Κάναμε το αυτονόητο, μεριμνήσαμε για την προστασία της περιουσίας των δημοτών μας και κατασκευάζοντας ένα δίκτυο ομβρίων υδάτων σε μήκος 4,5 χλμ και ολοκληρώσαμε αντιπλημμυρικά έργα ύψους 5.000.000 ευρώ. Επίσης, εκπονήσαμε και ολοκληρώσαμε μελέτη ομβρίων από την οδό Ολύμπου έως την οδό Αναπαύσεως, με την υλοποίηση της οποίας ουσιαστικά ολοκληρώνεται το σύνολο των απαιτούμενων αντιπλημμυρικών έργων για την περιοχή μας. Τη μελέτη την ζητούσαμε 20 χρόνια από τις προηγούμενες διοικήσεις, χωρίς ανταπόκριση. Η μελέτη έργων 7,5 εκ. ευρώ σήμερα έχει κατατεθεί προς χρηματοδότηση και το έργο δημοπρατείται εντός του 2019. Κάνουμε το οραμά μας πράξη με έργα ζωής για την πόλη μας.
- Από πληροφορίες που έχουμε συγκεντρώσει κ. Μανιατογιάννη, προκύπτει πως στέκεστε σε προσωπικό επίπεδο σε θέματα που αφορούν τη νεολαία. Δεν αναφερόμαστε σε ζητήματα υποδομών άθλησης, επιμόρφωσης κτλ αλλά σε εκείνα που σχετίζονται με θέματα συμπεριφοράς. Ισχύει πως ασχολείστε προσωπικά με τους νέους του δήμου σας;
Οι νέοι της πόλης μας είναι το «αύριο» κ. Ράπτη και αποτελούν προτεραιότητα για εμάς. Επιδιώκω να είμαι μαζί τους και να ακούω τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες τους. Γι' αυτό και μπορεί ορισμένοι να εντυπωσιάστηκαν αρνητικά ή θετικά όταν ήμουν από τους πρώτους που έσπευσα σε κινητοποιήσεις των μαθητών της πόλης μας να επικοινωνήσω μαζί τους, όχι για τους «επιβάλλω» απόψεις αλλά για να ακούσω τη δική τους φωνή και τα δίκια τους όπως τα αντιλαμβάνονται.
Μέσα από αυτές τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς τους σχεδιάζουμε την επόμενη μέρα για να είμαστε σύμμαχοι στο μέλλον τους. Κάτι που μεταξύ άλλων γίνεται και μέσω μιας σειράς ενισχυτικών προγραμμάτων πρόσθετης εκπαίδευσης και κατάρτισης, μέσω του δημοτικού κέντρου μελέτης για τους μαθητές, αλλά και ολοκληρωμένων δράσεων κατάρτισης σε θέματα απόκτησης βιώσιμης εργασίας. Συγκεκριμένα, επενδύουμε και στηρίζουμε τη νεολαία με προγράμματα ενδυνάμωσης και ανάπτυξης δεξιοτήτων αλλά και επιχειρηματικότητας για την αντιμετώπιση της ανεργίας, όπως το κάναμε με τα προγράμματα Job Center και MELLON.
Το πρόγραμμα MELLON επιταχυντής δεξιοτήτων με ευγενικό χορηγό το ίδρυμα Στ. Νιάρχος και ομάδα υλοποίησης της ΚΟΙΝΣΕΠ knowl, σημείωσε μεγάλη επιτυχία, με μαζική συμμετοχή και εξαιρετικά αποτελέσματα για τους νέους της πόλης μας, κι είναι δέσμευσή μας να αποτελέσει σταθερή δομή υποστήριξης της εργασίας πρωτίστως των νέων, αλλά και των ανέργων κάθε ηλικίας. Επίσης, ο Δήμος μας συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα μακροχρόνιας συνεργασίας EUROPEGOESLOCAL μαζί με άλλους 120 ευρωπαϊκούς δήμους και οργανώνει δράσεις για τη στήριξη των νέων.
-Ο δήμος σας Δήμαρχε θεωρείται μια ασφαλής πόλη για να ζει κανείς; Αντιμετωπίζετε προβλήματα βανδαλισμών και θέματα βίας γενικά;
Η ασφάλεια των δημοτών μας είναι μια από τις βασικές μας δεσμεύσεις. Αναλάβαμε την πρωτοβουλία και μισθώσαμε ως Δήμος εταιρία ιδιωτικής φύλαξης και τα στοιχεία αποτροπής κρουσμάτων παραβατικότητας είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικά, με δεδομένες τις αντικειμενικές δυσκολίες της υπόθεσης. Στο Δήμο μας πλέον περιπολούν δύο (2) αυτοκίνητα της εταιρίας συνεργαζόμενης security κατά τις βραδινές ώρες μέχρι τα ξημερώματα, με τομέα ευθύνης τα πάρκα, τα σχολεία και τους δημόσιους χώρους. Ταυτόχρονα η 24ωρη υπηρεσία περιπολίας με μεικτό πλήρωμα (αστυνομίας και ασφάλειας) από τις αστυνομικές αρχές από το Μάιο του 2018 που μετά από διαμαρτυρίες μας συμφωνήθηκε και πραγματοποιείται ενδυναμώνει την κοινή μας προσπάθεια ΕΛ.ΑΣ και Δήμου Βριλησσίων για αποτροπή της εγκληματικότητας και αύξηση του αισθήματος ασφάλειας των κατοίκων.
- Είστε νέος ηλικιακά και προέρχεστε από τον ιδιωτικό τομέα. Τοπογράφος μηχανικός με αξιοπρόσεκτη καριέρα. Θεωρείτε πως είναι σημαντικό για ένα Δήμαρχο να έχει εργασιακή εμπειρία;
Ένας Δήμαρχος πρέπει να έχει πλήρη αντίληψη, επαφή και γνώση της κοινωνίας, της αγοράς, των πραγματικών καθημερινών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πολίτες.
Αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με την εργασιακή εμπειρία. Μπορεί να έχεις εργαστεί αλλά επί χρόνια να κυκλοφορείς στον περίκλειστο χώρο της πολιτικής, των κομμάτων ή τέλος πάντων σε έναν κόσμο που δεν έχει σχέση με την υπόλοιπη κοινωνία και να έχεις ξεχάσει από που προέρχεσαι. Να έχεις χάσει την επαφή με την πραγματική οικονομία και τη ζωή των τοπικών κοινωνιών. Είναι σημαντικό να έχεις εργασιακή εμπειρία αλλά πιο σημαντικό είναι να είσαι εργατικός. Κι ακόμα πιο σημαντικό, να μην έχεις πάψει να είσαι κοντά στην καθημερινότητα των ανθρώπων. Εγώ δεν έχω πάψει. Δεν είμαι καριερίστας της πολιτικής. Εδώ και πολλά χρόνια δεν είμαι μέλος κόμματος του πολιτικού χώρου από τον οποίο προέρχομαι ή οποιουδήποτε κόμματος. Κόμμα μου είναι τα Βριλήσσια.
- Λάβατε πρωτοβουλίες για να τονώσετε την τοπική αγορά στα χρόνια διοίκησης σας κ. Μανιατογιάννη;
Συνεργαστήκαμε κ. Ράπτη άριστα με τον εμπορικό σύλλογο της περιοχής μας σε όλα τα θέματα καθημερινότητας. Δεν μείναμε εκεί όμως, λάβαμε και πρωτοβουλίες αναπτυξιακής στήριξης της τοπικής αγοράς. Μεταξύ άλλων, προχωρήσαμε από την αρχή της θητείας μας στη δημιουργία και λειτουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας “followgreen.gr/vrilissia”, μια ηλεκτρονική πλατφόρμα δια- σύνδεσης των επιχειρήσεων της τοπικής αγοράς με τους δημότες και με άξονα την ταυτόχρονη προώθηση της ανακύκλωσης και την πίστωση πόντων με αντιστοίχησή τους σε κουπόνια εκπτώσεων και προσφορών των τοπικών καταστημάτων. Ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα που αγκαλιάστηκε από δεκάδες επιχειρήσεις και από τους δημότες, κι ιδιαίτερα από τους μαθητές και τους γονείς που συμμετείχαν στο «Πρωτάθλημα Ανακύκλωσης» των σχολείων της πόλης μας.
- Αναλάβατε έντονη δράση σχετικά με την διεκδίκηση από το δημόσιο ακινήτων που ανήκουν στο δήμο σας. Διαφωτίστε μας τι ακριβώς έχει συμβεί και τι θα συμβεί από εδώ και πέρα; Είχατε πει μάλιστα την φράση «ντροπή στη κυβέρνηση» για αυτό το γεγονός.
Το δημόσιο προχώρησε σε μια απαράδεκτη κίνηση, για την οποία η σημερινή κυβέρνηση έχει βαριές ευθύνες τις οποίες και πρέπει να αναλάβει άμεσα. Εντελώς ξαφνικά αποφάσισε να διεκδικήσει ως δημόσια, ιδιωτικά ακίνητα σε μια περιοχή που έχει ενταχθεί στο σχέδιο εδώ και 30 χρόνια, έχει ενταχθεί στο Εθνικό Κτηματολόγιο και οι ιδιοκτήτες τους έχουν πληρώσει όλους τους φόρους τους. Το δημόσιο λέει ότι πρόκειται για καταπατημένες εκτάσεις από το 1951! Σε ακίνητα που έχουν πραγματοποιηθεί συμβολαιογραφικές πράξεις με τα απαιτούμενα έγγραφα πιστοποίηση τίτλων του Κτηματολογίου. Εμείς αντιδράσαμε άμεσα και έντονα, συμμετέχοντας ενεργά στον αγώνα της επιτροπής αγώνα των κατοίκων και προτείνοντας παράλληλα συγκεκριμένη νομοθετική λύση. Καταθέσαμε συγκεκριμένη νομοθετική πρόταση που επιλύει το πρόβλημα. Βρισκόμαστε σε διαβούλευση με την κυβέρνηση προκειμένου να λυθεί άμεσα το ζήτημα, κάτι που θεωρώ μονόδρομο.
- Δημοσιονομική αποκέντρωση και μεταφορά του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας στη δικαιοδοσία των δήμων. Πόσο θα ενισχύσει τα οικονομικά των δήμων ένα τέτοιο νομοθέτημα; Υπάρχει επαρκές σύστημα διαχείρησης της εργασίας αυτής στον δικό σας Δήμο;
Οι ΟΤΑ είναι ορθό να αποκτήσουν δυνατότητα συμμετοχής στη φορολογία, αλλά μόνο στην περίπτωση που διασφαλίζεται με τη συμμετοχή ότι με λιγότερη φορολογία για τον πολίτη εκείνος λαμβάνει καλύτερες υπηρεσίες. Αυτό μπορεί να συμβεί μόνο εάν η κεντρική εξουσία μπορεί να αποδεχθεί τους ανάλογους περιορισμούς που μια τέτοια εξέλιξη συνεπάγεται και φυσικά να προβλεφθεί και όποια αναγκαία συνταγματική τροποποίηση για αυτό. Μόνο με αυτά τα δεδομένα θα είχε νόημα η εξέταση του θέματος και μόνο τότε θα είχε αξία για τους Δήμους και τους πολίτες η δημοσιονομική αποκέντρωση.
- Ποια είναι η συμβολή του δήμου στα κοινωνικά προβλήματα των πολιτών σας; Αντιμετωπίσατε ακραίες καταστάσεις φτωχοποίησης δημοτών σας;
Είμαστε και προσπαθούμε κάθε μέρα να βρισκόμαστε κοντά στον πολίτη και να δίνουμε λύση στα προβλήματά του. Θεωρούμε υποχρέωσή μας να σταθούμε δίπλα στους ανθρώπους, που έχουν ανάγκη. Με την αξιοποίηση όλων των ανθρώπινων πόρων κι ενισχύοντας ταυτόχρονα την κοινωνική ισότητα και αλληλεγγύη, χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις, δημιουργήσαμε κοινωνικές δομές ανταγωνιστικές και να είμαστε αλληλέγγυοι στην πράξη.Οι ωφελούμενοι των κοινωνικών μας δομών αγγίζουν τους 2.000 ωφελούμενους.
Ενδεικτικά να αναφέρω πως μεταξύ άλλων παροχών έχουμε δημιουργήσει Κοινωνικά ιατρεία , Κοινωνικά φαρμακεία, Ιατρεία για όλους ( ομάδες νοητικής ενδυνάμωσης κ.α.), Κοινωνικό Παντοπωλείο για περίπου 200 οικογένειες σε μηνιαία βάση, Κοινωνική ιματιοθήκη και υπόδηση, τη Λέσχη «ΚΡΙΚΟΣ» για παιδιά με ειδικές ανάγκες, όπου αναβαθμίσαμε το χώρο και εξασφαλίσαμε τη μεταφορά τους. Στόχος μας η εξέλιξη της δομής σε Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης. Λειτουργούμε επίσης Ομάδα Προφορικής Ιστορίας, το ΚΕΑ , Κέντρα Κοινότητας, Πρόγραμμα επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής , Σχολή Γονέων, Συμβουλευτική οικογένειας και ζεύγους και καταφέραμε να έχουμε Σταθμό ΕΚΑΒ στα Βριλήσσια.
- Το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής θα δημιουργήσει νέα δεδομένα στη τοπική αυτοδιοίκηση. Αρκετοί συνάδελφοι σας εκφράζουν τον προβληματισμό τους και ανησυχούν για ακυβερνησία στους δήμους. Η δική σας άποψη ποια είναι για αυτό όπως και για τον νόμο Κλεισθένη συνολικά;
Στο Δημοτικό Συμβούλιο των Βριλησσίων το συντριπτικό μέρος του αριθμού των αποφάσεων είναι συναινετικές. Κι αυτό ενισχύθηκε τα τελευταία χρόνια από τη δημοτική μας αρχή επειδή επιδιώκουμε την σύνθεση των απόψεων για να προχωράμε σταθερά και όλοι μαζί μπροστά. Θα ήθελα πολύ να υπήρχε η δυνατότητα αυτή κι όταν οι προηγούμενες διοικήσεις Ντινόπουλου και Ιωαννίδη-Πισιμίση, αύξαναν τα χρέη του Δήμου με τεράστια ποσά. Καταλαβαίνω ότι επειδή όλοι έχουμε εκλεγεί με ένα υπερ-πλειοψηφικό εκλογικό σύστημα έχουμε προβληματισμούς για τη λειτουργία του νέου συστήματος, ιδιαίτερα το αρχικό διάστημα της μετάβασης, αλλά το βλέπω και κάπως οξύμωρο να αντιτίθεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην απλή αναλογική, η οποία εφαρμόζεται σε πολλές χώρες της Ευρώπης επιτυχημένα, εφαρμόζεται σε όλα τα συνδικαλιστικά της Τ.Α. όργανα εδώ και χρόνια, ενώ για χρόνια αποτελούσε και βασικό αίτημά μας η εισαγωγή της στις εκλογές και τη λειτουργία των δημοτικών συμβουλίων. Η πράξη, πάντως, αποδεικνύει ότι η δημοτική αρχή μας είναι η καταλληλότερη και πιο συνθετική για να λειτουργήσει αποδοτικά για τη λειτουργία της πόλης στο νέο θεσμικό περιβάλλον λήψης αποφάσεων των τοπικών κοινωνιών.
- Μεγάλο θέμα της τοπικής αυτοδιοίκησης αποτελεί και ο προϋπολογισμός του 2019. Είστε ικανοποιημένος με όσα προβλέπει;
Ικανοποιημένος πώς μπορεί να είναι κάποιος με τις συνεχείς περικοπές και τις «νέες γενιές» παρακρατούμενων πόρων; Φυσικά και δεν είμαι από την εξέλιξη της δεκαετίας των μνημονίων, αλλά αντιλαμβάνομαι και τους αντικειμενικούς λόγους που μας οδήγησαν εδώ. Τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένου του τρέχοντος έτους, γίνονται πάντως και ορισμένα θετικά βήματα κάλυψης των δεδομένων απωλειών, τα οποία πρέπει να αναγνωρίζονται, όπως η παροχή ορισμένων αναπτυξιακών χρηματοδοτήσεων μέσω θεματικών προγραμμάτων στήριξης δημοτικών υποδομών και δράσεων. Για παράδειγμα, τα προγράμματα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ που αφορούν σειρά τομέων της αυτοδιοίκησης, τα προγράμματα χρηματοδοτήσεων για τη δημοτική ύδρευση και οι πόροι από το Πράσινο Ταμείο για επενδύσεις στον τομέα του περιβάλλοντος έδωσαν κάποιες ανάσες στους ΟΤΑ.
- Στην Ευρώπη οι νέες μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες αφορούν διάφορα πεδία της τοπικής αυτοδιοίκησης. Αυτό που για εμάς αποτελεί πρόκληση για το μέλλον, έχει να κάνει με την τάση μετατροπής των δήμων σε ευέλικτα ανοικτά οικονομικά συστήματα.
Η Ευρώπη βιώνει μια πολύπλευρη κρίση από την οποία πολλά θα αλλάξουν. Ελπίζω τελικά προς τη θετική για τις ευρωπαϊκές κοινωνίες κατεύθυνση. Η μετάβαση των Δήμων σε πιο διευρυμένο ρόλο στην οικονομία έχει σημασία να γίνει υπέρ των δημοτών και όχι των πολυεθνικών. Σήμερα μέσω των διεθνών εμπορικών συμφωνιών (TTIP CETA κλπ) διακυβεύονται πολλά για τη βιωσιμότητα των τοπικών κοινωνιών και οφείλουμε να μείνουμε πιστοί στον αγώνα υπέρ της τοπικής μας οικονομίας και της αναζωογόνησης των τοπικών επιχειρήσεων των ΟΤΑ και συνολικά της χώρας μας. Εκεί που εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να κινηθεί η εξέλιξη των οικονομικών και αναπτυξιακών εργαλείων στο ευρωπαϊκό πλαίσιο είναι η ενίσχυση της παροχής παραγωγικών υπηρεσιών ποιότητας προς τον καταναλωτή πολίτη από τις τοπικές παραγωγικές μονάδες και είμαστε έτοιμοι να σηκώσουμε τη φωνή μας και να αγωνιστούμε για αυτό.
- Είναι εφικτό να βιώσουμε στο μέλλον αυτοτέλεια των δήμων σε θεσμικό και ρυθμιστικό ρόλο;
Η αυτοτέλεια της αυτοδιοίκησης είναι ζητούμενο για δεκαετίες. Έχουν γίνει ορισμένα βήματα αλλά βρισκόμαστε ακόμα μακριά από το στόχο. Η κεντρική εξουσία δύσκολα θα αφήσει τα προνόμιά της αμαχητί, δυστυχώς. Είναι στο χέρι μας διεκδικήσουμε σθεναρά την αυτοτέλεια των ΟΤΑ με μικρές και μεγάλες μάχες που οφείλουμε να δώσουμε από κοινού οι αιρετοί και των δυο βαθμών της Τ.Α.
-Πόσα αναπτυξιακά κεφάλαια απορρόφησε ο δήμος σας; Είστε ικανοποιημένος από τα επενδυτικά εργαλεία –όπως το ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ;
Στην τρέχουσα δημοτική θητεία απορροφήσαμε νομίζω λίγοι στο παρελθόν κατάφεραν τόσο πολλά σε μια τόσο μάυρη» οικονομικά περίοδο. Αξιοποιήσαμε και εξακολουθούμε να αξιοποιούμε μέχρι την ολοκλήρωση της τρέχουσας θητείας μας κάθε διαθέσιμη πηγή χρηματοδότησης και αξίζουν συγχαρητήρια και για την υποστήριξη των αρμόδιων υπηρεσιών για αυτό. Ο Δήμος διεκδίκησε και έλαβε τις παρακάτω χρηματοδοτήσεις:
5.334.000 ευρώ για αντιπλημμυρικά έργα, 3.720.000 ευρώ για αναβάθμιση δικτύου ύδρευσης, 750.000ευρώ για την κατασκευή του 4ου παιδικού σταθμού, 200.000 ευρώ για κατασκευή παιδικών χαρών, 140.000 ευρώ για αγορά μηχανήματος έργου, 200.000 ευρώ για συντήρηση σχολικών κτιρίων, 54.000,ευρώ για μελέτη βιώσιμης κινητικότητας, 200.000 ευρώ για χρηματοδοτήσεις από τα ευρωπαϊκά προγράμματα: LIFEPAYT για τη διαχείριση απορριμμάτων, VETIT για την Πρακτική Άσκηση και Μαθητεία στην Πληροφορική, FCH 2JU για τεχνολογίες καυσίμων & υδρογόνου. Πρόκειται ένα σύνολο χρηματοδοτήσεων ύψους 10.598.000 ευρώ. Και συνεχίζουμε να αναζητούμε και να αξιοποιούμε κάθε διαθέσιμη χρηματοδοτική δυνατότητα.
- Ποια μεγάλα έργα έχετε προγραμματίσει για την επόμενη μέρα των εκλογών;
Καταρχάς, βασική μας θέση είναι να συνεχίσουμε να είμαστε μαζί με τον δημότη. Έχουμε δημιουργήσει μεταξύ μας σχέσεις εμπιστοσύνης και συνέργειας και έτσι τελικά θεμελιώσαμε ισχυρές συναινέσεις δημιουργίας και προόδου.
Σε επίπεδο μεγάλων έργων αποτελεί μεγάλο «στοίχημα» προοπτικής για την το ζήτημα της αξιοποίησης των δημοτικών χώρων που αποκτήσαμε και ελευθερώσαμε στη θητεία μας. Μια αξιοποίηση δύο χώρων σχεδόν είκοσι (20) στρεμμάτων στους οποίους οφείλουμε να δημιουργήσουμε αναγκαίες για την τοπική κοινωνία υποδομές άθλησης, πολιτισμού-τεχνών και κοινωνικής στήριξης. Κάτι που εντάσσεται στο γενικότερο σχεδιασμό αναπλάσεων των ελεύθερων χώρων που απαιτείται να συμφωνηθεί στην πόλη μας και τον οποίο συνδιαμορφώνουμε με τους δημότες για να παρουσιάσουμε αναλυτικά και συγκεκριμένα στο πρόγραμμά μας.
Ιδιαίτερα σημαντικό έργο υποδομής που έχουμε στον προγραμματισμό μας είναι, επίσης, η κατασκευή πεζογέφυρας για τους μαθητές και τους πολίτες στην οδό Αναπαύσεως. Μια πεζογέφυρα που θα εξυπηρετεί την ασφαλή διάσχιση της περιφερειακής κυκλοφορίας οδού για τους μαθητές του 3ου γυμνασίου και συνολικά για τους δημότες των Άνω Βριλησσίων και τους κατοίκους της πόλης.
Στον σχεδιασμό μας είναι η επιπλέον επέκταση των αντιπλημμυρικών έργων και του φυσικού αερίου, η εφαρμογή της νέας μελέτης βιώσιμης κινητικότητας ΣΒΑΣΚ, η πλήρης αυτοματοποίηση των αντλιοστασίων Ύδρευσης, η ολοκληρωμένη ενεργειακή αναβάθμιση των δημοτικών χώρων.
Φιλοδοξούμε πλέον να πετύχουμε τη δημιουργία ενός Zero Waste Δήμου (μηδενικών αποβλήτων), να ενισχύσουμε σημαντικά (περαιτέρω) τις δομές κοινωνικής στήριξης. Να καλύψουμε στο 100% τις ανάγκες κάλυψης θέσεων στους βρεφικούς σταθμούς.
Και βέβαια οργανώνουμε την υλοποίηση μιας σειράς εξίσου σημαντικών έργων καθημερινότητας, υποδομών και αναπλάσεων, όπως ανακατασκευή και επέκταση των πεζοδρομιών, ο οδοφωτισμός με LED, η ανακατασκευή και πιστοποίηση παιδικών χαρών και η εγκατάσταση συστημάτων υπογειοποιημένων κάδων χωριστής διαλογής απορριμμάτων.