Η νίκη Μακρόν είναι μια νίκη της Ευρώπης, επισημαίνει ο βουλευτής της ΝΔ και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Δημήτρης Καιρίδης. Προσθέτει, δε, ότι είναι και μια νίκη της ελληνογαλλικής φιλίας και συνεργασίας, καθώς ο Εμ. Μακρόν στα γεωστρατηγικά ζητήματα έχει μια συναντίληψη με τις ελληνικές θέσεις και απόψεις. Τονίζει, ωστόσο, πως θα ήταν λάθος οποιαδήποτε αλαζονική ανάγνωση του αποτελέσματος καθώς όπως έδειξε ο πρώτος γύρος των γαλλικών εκλογών στο κέντρο της Ευρώπης υπάρχει ένα βαθύ πολιτικό πρόβλημα.
Όπως σημειώνει, για να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα οι συστημικές πολιτικές δυνάμεις πρέπει να κάνουν τρία πράγματα. Πρώτον, να είναι κοντά στους πολίτες και να τους ακούν. Να μην απαντούν στον λαϊκισμό με ελιτισμό. Δεύτερον, να δίνουν λύσεις στα προβλήματα της καθημερινότητας. Και τρίτον, μη διστάζοντας να δίνουν διαρκώς τη μάχη της πληροφόρησης. Γιατί στην εποχή του Διαδικτύου το πολιτικό παιχνίδι έχει αλλάξει, χρειάζεται μεγάλη εγρήγορση από τις δυνάμεις της λογικής, της μετριοπάθειας, της ευθύνης, να εξηγούν διαρκώς στους πολίτες ποιο είναι το διακύβευμα.
Συνέντευξη στον Γιάννη Παλιούρη
Ενώ αρχικά υπήρξε ανησυχία ότι η Μ. Λεπέν, εκμεταλλευόμενη την οργή μέρους της γαλλικής κοινωνίας, θα μπορούσε να περάσει την πόρτα του Ελιζέ τελικά αυτό δεν συνέβη. Τι ήταν αυτό που κατά τη γνώμη σας ήταν αυτό που ώθησε τους Γάλλους να επιλέξουν τον Εμ. Μακρόν; Τι άλλαξε τις τελευταίες δύο εβδομάδες;
Ο Μακρόν το πήρε πάνω του. Δεν εφησύχασε όπως σε έναν βαθμό είχε κάνει πριν τον πρώτο γύρο ενώ ήταν καλύτερος και στο ντιμπέιτ. Όμως πέρα από όλα αυτά το πιο κρίσιμο και σημαντικό είναι το δομικό πρόβλημα που έχει η Λεπέν παρά την προσπάθεια να μετακινηθεί περισσότερο προς το Κέντρο ή τη Λαϊκή Δεξιά. Το παρελθόν φυγείν αδύνατο. Τελικά η πλειοψηφία των Γάλλων δεν μπορούσαν να έχουν πρόεδρος την ακροδεξιά υποψήφια.
Ήταν το δομικό πρόβλημα της Λεπέν που την καθήλωσε σε αυτό το 42%, το οποίο είναι πολύ υψηλό σε σχέση με το παρελθόν, πολύ υψηλό για την πατρίδα της Γαλλικής Επανάστασης. Όμως δεν είναι αρκετό για τη φέρει στο μέγαρο των Ηλυσίων.
Η νίκη Μακρόν προκαλεί ανακούφιση στην Ευρώπη, αλλά είναι αρκετή για να πούμε ότι κλείνει οριστικά ο κύκλος των αντισυστημικών δυνάμεων; Το ρωτώ αυτό γιατί αφενός η Μ. Λεπέν ενίσχυσε τα ποσοστά της σε σύγκριση με το 2017, αφετέρου οι αιτίες που τροφοδοτούν αυτές τις δυνάμεις, για παράδειγμα η ενεργειακή κρίση και η ακρίβεια, δεν φαίνεται ότι θα μας εγκαταλείψουν σύντομα.
Θα ήταν λάθος οποιαδήποτε αλαζονική ανάγνωση του αποτελέσματος. Προφανώς ο Μακρόν πέτυχε μια μεγάλη νίκη, έναν θρίαμβο και για τον ίδιο προσωπικά αν σκεφτεί κανείς ότι δεν υπήρξε επανεκλογή προέδρου από το 2002 στη Γαλλία, όμως οι υποψήφιοι των άκρων, οι αντισυστημικοί αν θέλετε, έλαβαν πάνω από 50% στον πρώτο γύρο.
Αυτό δείχνει το βαθύ πολιτικό πρόβλημα που υπάρχει στο κέντρο στης Ευρώπης, όχι σε κάποια περιφερειακή χώρα όπως η Ουγγαρία, αλλά σε μια κεντρική χώρα, η πιο σημαντική γεωστρατηγικά, όπως είναι η Γαλλία.
Υπάρχουν μπροστά μας οι βουλευτικές εκλογές και υπάρχει η πιθανότητα ο Μακρόν να αναγκαστεί να «συγκατοικήσει».
Αυτό, λοιπόν, το πρόβλημα πως μπορούν να το αντιμετωπίσουν οι συστημικές πολιτικές δυνάμεις της Ευρώπης;
Τρία πράγματα. Πρώτον, πρέπει να είναι κοντά στους πολίτες και να τους ακούν. Να μην απαντούν στον λαϊκισμό με ελιτισμό. Δεύτερον, να δίνουν λύσεις στα προβλήματα της καθημερινότητας. Και τρίτον, μη διστάζοντας να δίνουν διαρκώς τη μάχη της πληροφόρησης. Γιατί στην εποχή του Διαδικτύου το πολιτικό παιχνίδι έχει αλλάξει, χρειάζεται μεγάλη εγρήγορση από τις δυνάμεις της λογικής, της μετριοπάθειας, της ευθύνης, να εξηγούν διαρκώς στους πολίτες ποιο είναι το διακύβευμα.
Τι σηματοδοτεί για την Ευρώπη η νίκη Μακρόν;
Η νίκη Μακρόν είναι μια νίκη της Ευρώπης. Ο Μακρόν δεν έχει διστάσει από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκε στο πολιτικό προσκήνιο να μιλήσει ακραία φιλοευρωπαϊκά, όπως κανένας πρόεδρος της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας στο παρελθόν δεν είχε κάνει. Οι οπαδοί του ακόμα και στα επινίκια, δίπλα στη γαλλική «τρικολόρ» κρατούν και τη σημαία της Ευρώπης.
Χωρίς τον Μακρόν δεν θα είχαμε το Ταμείο Ανάκαμψης. Ούτε θα συζητούσαμε σήμερα για μια ευρωπαϊκή απάντηση στο ενεργειακό πρόβλημα και την ακρίβεια. Άρα υπάρχουν κάποιες προοπτικές που ενισχύονται και αποφεύγεται μια καταστροφή που θα ήταν η νίκη Λεπέν, η οποία όσο και αν έπρεπε να προσαρμοστεί σε κάποιες πραγματικότητες, θα παρέμενε ευρωσκεπτικίστρια.
Για την Ελλάδα τι σημαίνει η νίκη Μακρόν, με δεδομένη μάλιστα τη στρατηγική συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών;
Είναι και μια νίκη της ελληνογαλλικής φιλίας και συνεργασίας. Ο Μακρόν υπέγραψε με την Ελλάδα τη συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας, έπαιξε σημαντικό ρόλο στην κρίση του καλοκαιριού του 2020, βγαίνοντας μπροστά, απέναντι στον τουρκικό αναθεωρητισμό. Ήρθε σε προσωπική ρήξη με τον Ερντογάν και στα γεωστρατηγικά ζητήματα έχει μια συναντίληψη με τις ελληνικές θέσεις και απόψεις, για περισσότερη Ευρώπη, για γεωστρατηγική αφύπνιση, για αντιμετώπιση του αναθεωρητισμού απ' όπου και αν προέρχεται – είτε είναι ρωσικός στην Ουκρανία είτε είναι τουρκικός στη Μεσόγειο και το Αιγαίο.
Οπότε είναι σημαντικό για την Ελλάδα να υπάρχει ένας τέτοιος πρόεδρος στα Ηλύσια, ο οποίος θα βοηθήσει ευρύτερα, όχι μόνο στις ελληνογαλλικές σχέσεις αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, κάτι που αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για την ελληνική εξωτερική πολιτική.