Του Γιάννη Παντελάκη
Εδώ και χρόνια, υπάρχει ενός είδους «άγραφος νόμος» ο οποίος σχεδόν υπαγορεύει πως δεν πρέπει να γίνεται οποιουδήποτε είδους κριτική σε ό,τι αφορά στον Μίκη Θεοδωράκη. Ο «νόμος» αυτός λέει πως ο,τι και να πει ή γράψει ο μουσικοσυνθέτης, δεν επιδέχεται σχολιασμού, πρόκειται για τον «μεγάλο Μίκη». Το είπε ο Μίκης και δεν τον αγγίζουμε. Αυτό δεν μπορεί να ισχύει, όταν ακούγονται από την πλευρά του ανυπόστατες δηλώσεις που αλλοιώνουν την πραγματικότητα, ενισχύουν το κλίμα εθνοφοβίας και λειτουργούν τελικά σε βάρος των συμφερόντων της ίδιας της χώρας.
Χθες, αρκετά ΜΜΕ επέλεξαν να προβάλουν με μεγάλη έμφαση μια νέα δήλωσή του για το θέμα με την FYROM και στην οποία αναφέρει μεταξύ άλλων χαρακτηριστικά: «Το να φτάνουμε στο σημείο να απειλείται η ακεραιότητα της χώρας μας, αυτό δεν είναι μόνο τεράστιο θέμα αλλά κανονικός θάνατος». Ο θάνατος αυτός, σύμφωνα με τον συνθέτη, είναι η αποδοχή από την Ελληνική πλευρά του όρου «Μακεδονία» σε μια σύνθετη ονομασία για τη γειτονική μας χώρα. Το κύριο χαρακτηριστικό της θέσης Θεοδωράκη, είναι πως στερείται οποιασδήποτε πραγματικής βάσης και εύκολα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί κινδυνολογική.
Η Ελλάδα, δεν κινδυνεύει από κανένα θάνατο, ιδιαίτερα από την γειτονική μας χώρα, περισσότερο κινδυνεύει από την συνέχεια μιας στείρας αντιπαράθεσης η οποία διαρκεί υπερβολικά πολλά χρόνια και έχει ως αποτέλεσμα ολόκληρος ο πλανήτης να αποκαλεί τη χώρα αυτή Μακεδονία. Συνολικά 134 χώρες την έχουν αναγνωρίσει με το συγκεκριμένο όνομα. Και η εξέλιξη αυτή, είναι το αποτέλεσμα εθνοκαπηλείας και σκοπιμοτήτων με τις οποίες κινήθηκαν κυβερνήσεις και άλλες πολιτικές δυνάμεις στο παρελθόν, ενώ δεν ήταν μικρή η συμβολή πολλών μέσων ενημέρωσης και άλλων εξωθεσμικών κέντρων (π.χ.εκκλησία), τα οποία λειτούργησαν αρνητικά για την οριστική λύση του προβλήματος.
Η αντικειμενική αλήθεια είναι πως η χώρα αυτή, καταλαμβάνει ένα γεωγραφικό κομμάτι της Μακεδονίας. Ένας γεωγραφικός προσδιορισμός στην ονομασία της, δεν αποτελεί κάτι περισσότερο ή λιγότερο από μια αντικειμενική προσέγγιση. Κάπου εκεί, θα έπρεπε να είχε λήξει το θέμα χωρίς κανένα κίνδυνο για τη χώρα μας και από οποιουδήποτε είδους μελλοντικό αλυτρωτισμό από την πλευρά των γειτόνων. Παράλληλα, μια λύση του ζητήματος θα ενίσχυε την σταθερότητα μιας μικρής χώρας με πολλά προβλήματα στη σύνθεση του πληθυσμού της, κάτι που θα λειτουργούσε θετικά για την ευρύτερη περιοχή και για τη δική μας χώρα.
Από μια σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, δεν κινδυνεύει καμία ακεραιότητα της χώρας, όπως δηλώνει ο Μ.Θεοδωράκης, προσθέτοντας τη φωνή του σ εκείνους που χρησιμοποιούν τα εθνικά θέματα για να προσπορίσουν οφέλη και εντυπώσεις θεωρώντας πως τα ζητήματα αυτά προσφέρονται για μικροπολιτικούς λόγους. Ο κ.Θεοδωράκης, προφανώς έχει και το δικαίωμα να παίρνει οποιαδήποτε θέση για οποιοδήποτε ζήτημα, όλοι όμως έχουμε το δικαίωμα να κρίνουμε τις δημόσιες αυτές θέσεις οι οποίες λόγω της αναγνωρισιμότητας του μουσικοσυνθέτη γνωρίζουν μεγάλη δημοσιότητα και επηρεάζουν πολλούς…