Οι 240 δόσεις σημαίνουν 20 χρόνια δόσεων. Είναι ο καλύτερος τρόπος για να ρυθμιστεί το ιδιωτικό χρέος, έπειτα από δώδεκα δραματικά χρόνια κρίσης. Η μηχανή της οικονομίας θα πρέπει να πάρει και πάλι μπρος. Κι αυτό δεν μπορεί να συμβεί όταν οι μισοί Έλληνες οφείλουν σε τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία. Μία «δεξιά», φιλελεύθερη κυβέρνηση κάνει αυτό που δεν έκαναν τα «παιδιά του λαού»: Χαρίζει την ελευθερία σε εκατοντάδες χιλιάδες σκλάβους της κρίσης.
Στον πραγματικό κόσμο δεν υπάρχει σεισάχθεια. Κι όσοι την υποσχέθηκαν θα πρέπει να απολογηθούν απέναντι σε εκείνους που τους παρέσυραν και τους κατέστρεψαν. Η ρύθμιση που γίνεται είναι ό,τι το καλύτερο μπορούσε να γίνει. Είναι μία πραγματική δεύτερη ευκαιρία για όσους κτυπήθηκαν από μία κρίση που κράτησε όσο δεν έχει κρατήσει σε άλλο μέρος του κόσμου στην σύγχρονη ιστορία.
Από εκεί και πέρα χρειάζεται να γίνουν και τα επόμενα βήματα που θα δώσουν την δυνατότητα της δημιουργίας σε όσους θέλουν να προχωρήσουν. Όσο αυξάνεται η οικονομική ελευθερία, τόσο περισσότερο έδαφος δίδεται στους μικρομεσαίους να αναπτυχτούν. Η γραφειοκρατία, οι άνισοι κανόνες στην χρηματοδότηση, η έλλειψη κανόνων ανταγωνισμού, η μονοπωλιακή διάρθρωση της αγοράς, η καθυστέρηση στην απονομή Δικαιοσύνης είναι θέματα που στραγγαλίζουν τους μικρομεσαίους και την επιχειρηματικότητα.
Επίσης, δεν πρόκειται για μια «εύκολη» διαδικασία. Δεν δηλώνει κανείς ότι θέλει να συμμετέχει στο πρόγραμμα και συμμετέχει αυτόματα. Πρέπει να αποδείξει ότι πράγματι δεν έχει την δυνατότητα να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του και ότι είναι αποφασισμένος να κάνει μία νέα αρχή.
Την ίδια ώρα θα πρέπει το τραπεζικό σύστημα να λειτουργήσει χωρίς αποκλεισμούς. Το γεγονός ότι κάποιος βρέθηκε μία φορά σε δυσκολία δεν σημαίνει ότι είναι αναξιόπιστος. Η εγγραφή στον Τειρεσία δεν μπορεί να είναι το εισιτήριο για την Κόλαση. Και οι τραπεζίτες θα πρέπει να θυμούνται ότι ούτε οι ίδιοι τα κατάφεραν. Ότι χωρίς τα χρήματα των φορολογουμένων θα ήταν οι ίδιοι άνεργοι.
Το τραπεζικό σύστημα θα πρέπει να ανοίξει τις πόρτες του για εκείνους που θα μπουν στην ρύθμιση. Διαφορετικά θα είναι σαν να κάνουμε μία τρύπα στο νερό. Θα έρθουμε αντιμέτωποι με το ίδιο πρόβλημα αργά ή γρήγορα.
Θανάσης Μαυρίδης