Ένα άλλο πρότυπο

Ζούμε σε μία χώρα όπου ο ιδιωτικός τομέας ήταν πάντοτε σε καθεστώς ομηρίας από το κράτος. Αυτό δεν είναι κάτι καινούριο ή πρωτάκουστο αλλά νομίζω πως βρίσκει σύμφωνη την πλειοψηφία της κοινωνίας μας. Σε μία τέτοια κουλτούρα, είναι δύσκολο να ευημερήσουν και να εμπεδωθούν πρότυπα στα οποία ένα κράτος σε περίοδο κρίσης αντί να παριστάνει τον από μηχανής θεό, να αποφασίζει να απεμπλακεί από τα πόδια του ιδιωτικού τομέα σε έναν νευραλγικό τομέα όπως αυτός της υγείας. Κάτι τέτοιο όμως συμβαίνει στις ΗΠΑ.

Από την έναρξη της πανδημίας, η κυβέρνηση Τραμπ, πέρα από τις γελοίες δηλώσεις του, έχει επιδοθεί σε μία άνευ προηγουμένου απελευθέρωση της αγοράς στην υγεία και τα φάρμακα. Ο οργανισμός φαρμάκων της χώρας (FDA), μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα έχει δώσει επείγουσες προεγκρίσεις σε τεστ κορονοϊού, έχει επιτρέψει σε κάθε μία από τις 50 πολιτείες να δίνουν άδειες σε ιδιωτικές εταιρίες που παράγουν αυτά τα τεστ, και έχει απελευθερώσει σχεδόν εντελώς τη διανομή τους. 

Το αμερικανικό αντίστοιχο του Κέντρου Ειδικών Λοιμώξεων (CDC) κατάργησε μία ρύθμιση, που ενδεχομένως να αποτέλεσε και την κύρια πηγή των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η συγκεκριμένη χώρα αυτή τη στιγμή, που απαιτούσε ο έλεγχος για τον κορονοϊό να γίνεται σε κρατικά εργαστήρια. Ταυτόχρονα, το υπουργείο υγείας απελευθέρωσε τον τομέα της τηλεϊατρικής από ένα βαρύ ρυθμιστικό περίγραμμα, ενώ αντίστοιχη απελευθέρωση υπήρξε και στην παραγωγή αναπνευστήρων για τις μονάδες εντατικής θεραπείας που τόσο πολύ χρειαζόμαστε αυτές τις μέρες. 

Όμως, η απάντηση στον κορονοϊό μέσω της αγοράς δεν σταματά μόνο στην υγεία και τους παρεμφερείς κλάδους. Το υπουργείο υγείας προέβη σε χαλάρωμα των ρυθμίσεων της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης προκειμένου να διευκολύνει πανεπιστήμια και κολέγια που διαφορετικά θα έχαναν τη χρονιά. Το επόμενο μπορεί να σας φανεί περίεργο, αλλά σε αρκετές πολιτείες, οι τοπικές κυβερνήσεις έχουν ακόμα μονοπώλιο στην πώληση αλκοολούχων προϊόντων. Λόγω της αδυναμίας του δημοσίου τομέα να ανταπεξέλθει στη πανδημία και την αυξημένη ζήτηση των ημερών, αρκετές πολιτείες αποφάσισαν τη μερική ή και την ολοκληρωτική ιδιωτικοποίηση στον τομέα αυτό. Παράλληλα, το υπουργείο μεταφορών απελευθέρωσε τα ωράρια και τους περιορισμούς δρομολογίων προς τους οδηγούς φορτηγών, προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία των κρίσιμων εφοδιαστικών αλυσίδων. 

Η λίστα των θετικών, φιλελεύθερων μεταρρυθμίσεων που συμβαίνουν αυτή τη στιγμή στην Αμερική είναι τεράστια. Οι φίλοι μας στους Americans for Tax Reform έχουν καταγράψει μία συνεχώς εμπλουτιζόμενη λίστα που σήμερα φτάνει τις 200 μεταρρυθμίσεις. Και τώρα ερχόμαστε στο νόημα του σημερινού άρθρου. Τα μέτρα της εποχής του κορονοϊού είναι δύο ειδών: από τη μία έχουμε την ολοένα και αυξανόμενη εμπλοκή του κράτους σε κάθε πλευρά της οικονομικής μας ζωής και της ιδιωτικότητας. Από την άλλη έχουμε, τουλάχιστον στις χώρες με ισχυρή ιδιωτική οικονομία, την ανάγκη για απελευθέρωση των αγορών. Η παρακαταθήκη που θα αφήσει αυτή η περίοδος, για εμάς τους φιλελεύθερους, είναι στην καλύτερη περίπτωση μικτή και στη χειρότερη εφιαλτική. Οι καιροί απαιτούν εγρήγορση και γενναία υπεράσπιση της ελευθερίας στον κόσμο που θα γεννηθεί όταν οι φαρμακευτικές εταιρίες και η αγορά μας προσφέρουν τα σωτήρια εμβόλια και φάρμακα ώστε να συνεχίσουμε κανονικά τις ζωές μας.