Του Γιάννη Παντελάκη
Ο Μουράτ Τζαπάν, είναι Τούρκος δημοσιογράφος αρχισυντάκτης του περιοδικού Nokta. Καταδικάστηκε στη χώρα του σε ποινή κάθειρξης 22,5 χρόνων για δυο δημοσιεύματά του. Στη χώρα αυτή, εκατοντάδες δημοσιογράφοι κρατούνται στις φυλακές. Ο Τζαπάν, κατάφερε να περάσει τον Έβρο και να φτάσει στο Διδυμότειχο. Εκεί τον συνέλαβαν με μερικούς ακόμα Τούρκους που κυνηγάει το γειτονικό καθεστώς για πολιτικούς λόγους. Μ'' έναν «μαγικό τρόπο», οι άνθρωποι αυτοί ξαναβρέθηκαν στην γειτονική χώρα και από τότε αγνοείται η τύχη τους.
Τις αποκαλύψεις για τον Τζαπάν και τους υπόλοιπους πολιτικά διωκόμενους Τούρκους, τις έκαναν η Διεθνής Ομοσπονδία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, ο επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης κ.α. Οι αποκαλύψεις συνοδεύτηκαν από στοιχεία που δείχνουν ότι έχουν απόλυτη βασιμότητα. Αναφέρθηκαν οι περιοχές που έγιναν οι συλλήψεις των ανθρώπων που ζήτησαν πολιτικό άσυλο, ο τρόπος που μεταφέρθηκαν στην απέναντι όχθη από κάποιους μασκοφόρους, ενώ υπάρχουν και τα στοιχεία του οχήματος της αστυνομίας που έκανε την μεταφορά αυτών των ανθρώπων.
Οι συγκεκριμένες καταγγελίες δεν είναι οι μοναδικές. Πριν λίγες ημέρες το πρακτορείο ειδήσεων Dogan αναφέρθηκε σε δέκα Τούρκους πολίτες που πέρασαν με βάρκα στα Ελληνικά σύνορα στον Έβρο και στη συνέχεια επιστράφηκαν από τις Ελληνικές αρχές με την ίδια βάρκα. Στο δημοσίευμα υπάρχουν και τα ονόματα των δέκα και όπως επιπλέον αναφέρεται τρεις από αυτούς έχουν συλληφθεί ήδη και κατηγορούνται για συμμετοχή σε οργάνωση που πρόσκειται στον Γκιουλέν.
Το θέμα έχει πάρει μεγάλες και διεθνείς διαστάσεις ανάμεσα στις οποίες και η επιστολή του επικεφαλής της ομάδας των Φιλελευθέρων στο Ευρωκοινοβούλιο Γκι Φερχόφσταντ ο οποίος ζήτησε εξηγήσεις από τον επίτροπο Δ. Αβραμόπουλο αναφορικά με την «απεχθή παραβίαση των πιο βασικών αρχών του διεθνούς δικαίου από τις Ελληνικές αρχές». Οι επαναπροωθήσεις από ομάδες ενόπλων κουκουλοφόρων Τούρκων που διώκονται για τις πολιτικές τους απόψεις, αποτελεί μια ντροπή για τη χώρα μας, η κυβέρνηση της οποίας σχεδόν σφυρίζει αδιάφορα. Την ανησυχία της για τις επαναπροωθήσεις, εξέφρασε και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ.
Όταν προχθές ο συνήθως λαλίστατος κυβερνητικός εκπρόσωπος Τζανακόπουλος ρωτήθηκε για το θέμα αρκέστηκε να χρησιμοποιήσει εφτά μόνο λέξεις επιχειρώντας να το διαψεύσει «Η Ελληνική κυβέρνηση δεν προχωρά σε επαναπροωθήσεις», αρκέστηκε να πει. Και σίγουρα δεν έπεισε κανένα, δεν μπορείς με εφτά λέξεις ενός ξύλινου λόγου να ξεπλύνεις μια ντροπή…