Δύο οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στην καταπολέμηση του Αντισημιτισμού στο διαδίκτυο, η Ibsa και η Online Antisemitism Task Force, πήραν την πρωτοβουλία να υποδείξουν σε μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δημοσιεύεις δηλαδή ποστ με καθαρά αντισημιτικό περιεχόμενο που είχαν γίνει στις τρεις μεγάλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης και τους ζήτησαν να κάνουν χρήση της εντολής «αναφορά/report» που διαθέτει κάθε πλατφόρμα στους χρήστες για να αναφέρουν περιεχόμενο που παραβιάζει τους όρους χρήσης της ώστε αυτό να αξιολογείται και να διαγράφεται.
Οι Ευρωβουλευτές, ανάμεσα στο γκρουπ ήταν και η Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου που διαβάζουμε, με έκπληξη διαπίστωσαν ότι 24 ώρες μετά, στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι δημοσιεύσεις ρατσιστικού μίσους ήταν στη θέση τους.
Το «πείραμα» ήταν προγραμματισμένο να γίνει τη 9η Νοεμβριου, επέτειο της «Νύχτας των Κρυστάλλων» ημερομηνία έναρξης του ναζιστικού πογκρόμ εναντίον των Εβραίων που οδήγησε στο Ολοκαύτωμα.
Από τα 90 ποστ που οι Ευρωβουλευτές ανέφεραν ως αντισημιτικά:
- 12 ποστ είχαν ως θέμα λίβελο αίματος, την αρχαιότερη εκδήλωση μίσους κατά των Εβραίων.
- 12 ποστ είχαν ως θέμα τη θεωρία συνομωσίας που θέλει τον κορονοϊό να είναι δημιούργημα των Εβραίων.
- 6 αφορούσαν την άρνηση του Ολοκαυτώματος
- 6 (στο twitter) προτροπή σε βία σε βάρος των Εβραίων στα Αραβικά και άλλα 13 βίντεο στο YouTube που προπαγάνδιζαν διάφορες μορφές αντισημιτισμού.
24 ώρες μετά είχαν διαγραφεί από τις πλατφόρμες μόλις 10 από τα 90: 3 από το facebook, 6 από το twitter και μόλις 1 από το YouTube.
Όσοι είμαστε δραστήριοι στα σόσιαλ μήντια ξέρουμε ότι οι πλατφόρμες είναι αργές στην αντίδραση αναφορών. Προφανώς, και δέχονται πλήθος τέτοιων αιτημάτων, ειδικά σε περιόδους πολιτικής έντασης, κρίσεων, εθνικών εκλογών σε χώρες όπως οι ΗΠΑ αλλά την ίδια στιγμή έχουμε παρατηρήσει ότι χάρις σε εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης κάποιες λέξεις σε βάρος των μαύρων κυρίως οι πλατφόρμες τις ανιχνεύουν αυτομάτως ακόμα κι αν γραφτούν σε γλώσσες όπως τα Ελληνικά που τα μιλούν και τα γράφουν σχετικά λίγοι από τους χρήστες τους.
Δηλαδή, λύσεις υπάρχουν.
Σαφέστατα υπάρχει ένα ζήτημα με την ελευθερία της έκφρασης, κάποιοι θα μπλέξουν στη συζήτηση την κριτική σε κάποιες από τις πολιτικές του κράτους Ισραήλ αλλά ενώ εμείς είμαστε υπέρ της απόλυτης ελευθερίας της έκφρασης την ίδια στιγμή είμαστε και υπέρ της εφαρμογής των νόμων, όταν αυτοί υπάρχουν και αντιρατσιστικοί νόμοι σαφώς και υφίστανται αλλά δεν εφαρμόζονται, εκτός αν, στην περίπτωση της Ελλάδας, θίγεται η Εκκλησία.
Η πρωτοβουλία «αφύπνισης» των Ευρωβουλευτών για το πρόβλημα του Αντισημιτισμού στο διαδίκτυο είναι εξαιρετικά σημαντική. Αν μη τι άλλο αναγκάζει τα ευρωπαϊκά όργανα να συζητήσουν το θέμα και να λάβουν μέτρα.
Τα μέτρα για την αντιμετώπιση του λόγου μίσους στο διαδίκτυο πρέπει, βέβαια, να αφορούν τη σκληρή καταστολή αλλά πρέπει να μιλήσουμε για την εκπαίδευση. Επιβάλλεται να πάμε λίγο βαθύτερα για να αποκτήσουμε την ικανότητα να κάνουμε διακρίσεις.
Στο ελληνικό διαδίκτυο, πολύ συχνά το μίσος κατά των Εβραίων μασκαρεύεται με αναφορές σε «διεθνείς τραπεζίτες» και με αναφορές στους Ρότσιλντ. Όλα αυτά πρέπει να εντοπίζονται και να εξηγούνται με κάθε ευκαιρία γιατί φυσικά και δε θα διαγράψει κανείς μια συνωμοσιολογικής φύσεως δημοσίευση για τους «διεθνείς τραπεζίτες» αλλά όσοι συμμετέχουμε στο δημόσιο διάλογο, πρέπει να έχουμε το θάρρος να σηκώνουμε το δάχτυλο και να δείχνουμε την προκατάληψη και το ρατσιστικό μίσος.
Όσα ψηφιακά εργαλεία και να αποκτήσουμε, όσους δρακόντειους νόμους και να ψηφίσουμε η προσπάθεια περιορισμού του αντισημιτισμού, κάθε μορφής ρατσισμού και του λόγου μίσους περνάει μέσα από τον καθένα από εμάς. Δεν έχουμε το δικαίωμα να μένουμε αδιάφοροι.