Tου Γιάννη Κουτσομύτη
Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν ανέβηκε στις 24 Σεπτεμβρίου στο βήμα της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και έδωσε μια θεατρική παράσταση για τους “κακούς τρομοκράτες Κούρδους” που απειλούν την Τουρκία και το πως θα πρέπει να δημιουργηθεί μια “ζώνη ασφαλείας” στη βορειοανατολική Συρία για να “επανέλθουν στις εστίες τους οι Σύροι πρόσφυγες”. Στην πραγματικότητα ο Τούρκος ηγεμόνας ανέπτυξε με τεράστιο κυνισμό ένα γιγαντιαίο σχέδιο εθνοκάθαρσης με σκοπό να εξανδραποδιστεί ο κουρδικός πληθυσμός από τη βόρεια Συρία, τον οποίο έχει στοχοποιήσει το τουρκικό πολιτικοστρατιωτικό κατεστημένο εδώ και δεκαετίες.
Το σχέδιο που παρουσίασε o Τούρκος Πρόεδρος περιελάμβανε χάρτη της βόρειας Συρίας, στον οποίο μια περιοχή μήκους 350 χιλιομέτρων και βάθους 30 χιλιομέτρων περιέρχετο υπό τουρκικό έλεγχο για να αποτελέσει την περίφημη “ζώνη ασφαλείας”. Σε αυτήν την περιοχή, για την κατάληψη της οποίας δεν υπάρχει καμία συναίνεση από τη συριακή Κυβέρνηση, ούτε κάποια απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για να έχει νομιμοποίηση βάσει του διεθνούς δικαίου, η τουρκική κυβέρνηση επιδιώκει να μετεγκαταστήσει έως και δυο εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες που σήμερα διαμένουν στην Τουρκία. Για το σκοπό αυτό δέ θέλει να χτίσει περί τις 100 κωμοπόλεις κόστους 27 δισεκατομμυρίων (σύμφωνα με τους δικούς του υπολογισμούς), και ζητά για αυτόν τον σκοπό χρηματοδότηση από τις αραβικές χώρες και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Με το σχέδιο αυτό ο Ερντογάν θέλει να πετύχει τέσσερις στόχους:
- Να λύσει δια παντός το ενοχλητικό για την Τουρκία ζήτημα της γειτονίας με κουρδικούς πληθυσμούς πλησίον των συνόρων της. Η εθνοκάθαρση της Τουρκίας αλλά και όλων των γειτονικών με εκείνην περιοχών είναι ένας στόχος του βαθέος τουρκικού κράτους από τις αρχές του 20ού αιώνα, και το πολιτικοστρατιωτικό κατεστημένο της Άγκυρας θεωρεί ότι με την αστάθεια που επικρατεί στη Συρία παρουσιάζεται μια μοναδική ευκαιρία να διευθετηθεί αυτό το ζήτημα για τους επόμενους αιώνες.
- Να αποφορτίσει το πολύ μεγάλο πρόβλημα που έχει η κυβέρνηση Ερντογάν με τους Σύρους πρόσφυγες που διαμένουν στην Τουρκία, όπου ήδη έχουν σημειωθεί μεγάλες αντιδράσεις στα αστικά κέντρα.
- Να παίξει ένα ρόλο “λυτρωτή” και “απελευθερωτή” για τους Σύρους ισλαμιστές, στους οποίους προσβλέπει την επόμενη μέρα της Συρίας ως ενός προτεκτοράτου ή ενός κράτους δορυφόρου προς την Τουρκία.
- Να «θησαυρίσουν», με χρήματα των κρατών του Περσικού Κόλπου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τουρκικές επιχειρήσεις, οι οποίες θα αναλάβουν με απευθείας αναθέσεις την κατασκευή αυτών των δεκάδων πόλεων.
Ο Ερντογάν θεωρεί ότι αυτό το κυνικό σχέδιο είναι σε θέση να το επιτύχει:
-εκβιάζοντας την ΕΕ με το προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα,
-εκτιμώντας πως έχει τη στρατιωτική δύναμη να επιβάλλει την εθνοκάθαρση των Κούρδων δια των όπλων,
- έχοντας την ανοχή της Ρωσίας και των ΗΠΑ που κάνουν τα στραβά μάτια στο σχέδιό του για διαφορετικούς λόγους η κάθε μία
Συγκεκριμένα η Ρωσία έχει σταθερά αρνητική στάση κατά των Κούρδων, λόγω της αντίθεσής τους στα σχέδια του Άσαντ για την μεταπολεμική Συρία. Επίσης δεν επιθυμεί να αντιταχθεί αυτήν τη στιγμή στην Τουρκία λόγω των αμυντικών συμφωνιών για τους S-400 και ενδεχομένως για τα Sukhoi 35.
Οι ΗΠΑ (του Τραμπ) θέλουν απλά να αποχωρήσουν από τη Συρία και ο Αμερικανός Πρόεδρος δεν δίνει δεκάρα τσακιστή για το τι θα συμβεί σε αυτήν τη γωνιά του πλανήτη. Πιθανότατα ακόμη και το καθεστώς Άσαντ να μην είναι αντίθετο με το σχέδιο του Ερντογάν, διότι εάν υλοποιηθεί “ξεφορτώνεται” δυο εκατομμύρια αντιφρονούντες, οι οποίες εάν επέστρεφαν στις αρχικές τους εστίες θα αποτελούσαν έναν εν δυνάμει πολιτικό πονοκέφαλο για τον Άσαντ. Ποιος αυταρχικός ηγέτης θα ήθελε να δεχθεί πίσω στις περιοχές της κυριαρχίας του δυο εκατομμύρια ανθρώπους, οι οποίοι έγιναν πρόσφυγες εξ αιτίας του;
Η στάση της Ευρώπης
Το ερώτημα που τίθεται προφανώς είναι “και γιατί η Ευρώπη να μην κάνει τα στραβά μάτια στο σχέδιο του Ερντογάν αφού την συμφέρει;”. Η απάντηση είναι ότι δεν συμφέρει καθόλου, μα καθόλου την Ευρώπη το σχέδιο του Ερντογάν. Εκτός από τα προφανή ζητήματα διεθνούς δικαίου και ηθικών αξιών, την Ευρώπη δεν τη συμφέρει ούτε σε κυνικό επίπεδο να εξανδραποδιστούν Κούρδοι Σύροι για να μετεγκατασταθούν Σουνίτες Σύροι.
Το ισλαμιστικό καθεστώς που επιδιώκει η Τουρκία να εγκαθιδρυθεί στη βόρεια Συρία είναι εξαιρετικά πιθανό να αποτελέσει μια κοιτίδα εξτρεμιστικού ισλαμισμού που θα επιδιώκει πάντα την “επανακτάκτηση” της Συρίας και ίσως και την εξαγωγή του ισλαμισμού στην ευρύτερη περιοχή. Επίσης θα αποτελεί ύβρι να επιβραβεύει η ΕΕ μια βίαιη και αιματηρή επιχείρηση εθνοκάθαρσης, αντί να επιδιώξει την επιστροφή των προσφύγων στις αρχικές τους εστίες.
Η Ελλάδα έχει ένα λόγο παραπάνω να αντιτίθεται στο σχέδιο του Ερντογάν, καθώς αυτό αποτελεί μια κατάφωρη παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάννης. Για όλους αυτούς τους λόγους, το ρατσιστικό σχέδιο του Ερντογάν για την εθνοκάθαρση των Κούρδων πρέπει να αποτραπεί. Η Ελλάδα πρέπει να επιδιώξει τη συγκρότηση μιας διεθνούς συμμαχίας με τα κράτη που συνυπέγραψαν τη Συνθήκη της Λωζάννης και να συνταχθεί και με το αμερικανικό Κογκρέσο που ετοιμάζει μαζικές κυρώσεις κατά της Τουρκίας.