Του Θανάση Κουκάκη
Σε ρεζιλίκι διεθνών διαστάσεων εξελίσσεται η αδυναμία των ελληνικών φορολογικών αρχών να βεβαιώσουν και να εισπράξουν φόρους από τις περίφημες λίστες φοροδιαφυγής, όπως η λίστα Λαγκάρντ και η λίστα Μπόργιανς.
Οι επιδόσεις της Ελλάδας στον τομέα αυτό απασχολούν τον διεθνή Τύπο, αλλά και τα κοινοβούλια ξένων κρατών, που έχουν παράσχει τεχνική συνδρομή στη χώρα μας προκειμένου να εντοπίσει τους φοροφυγάδες, να υπολογίσει τη φορολογητέα ύλη που δεν έχει δηλωθεί και να εισπράξει τους φόρους και τα σχετικά πρόστιμα.
Μεταξύ των χωρών που έχουν παράσχει τεχνική συνδρομή στην Ελλάδα σε θέματα φορολογίας είναι η Ολλανδία, με τους εμπειρογνώμονες της χώρας να έχουν επικουρήσει και στα ζητήματα της λίστας Λαγκάρντ.
Η ολλανδική Βουλή
Στη βάση αυτή ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Βόπκε Χούκστρα αναμένεται να ενημερώσει στις 18 Απριλίου την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή της χώρας του για την πρόοδο της Ελλάδας στην αξιοποίηση της λίστας Λαγκάρντ και γενικότερα για το τι έχει πετύχει η ελληνική φορολογική διοίκηση μέσα από τη συνεργασία με τις ολλανδικές φορολογικές αρχές.
Η συζήτηση στο ολλανδικό κοινοβούλιο μόνον θετική δεν μπορεί να είναι για την Ελλάδα. Παρά την τεχνική βοήθεια που έχει λάβει η ελληνική φορολογική διοίκηση την τελευταία εξαετία, τα αποτελέσματα από τους ελέγχους των λιστών φοροδιαφυγής είναι ισχνά.
Είναι ενδεικτικό πως στη λίστα Λαγκάρντ περιλαμβάνονταν 2.062 ονόματα με συνολικές καταθέσεις 2 δισ. ευρώ περίπου. Από τις υποθέσεις που έχουν εξεταστεί έως σήμερα η φοροδιαφυγή που έχει βεβαιωθεί ανέρχεται σε περίπου 325 εκατ. ευρώ και συνολικά οι φόροι που έχουν εισπραχθεί είναι μόλις 45,3 εκατ. ευρώ!
Αλλά το συμπέρασμα πως η τεχνική βοήθεια προς την Ελλάδα για την πάταξη της φοροδιαφυγής είναι «πεταμένα λεφτά» δεν είναι κάτι που εξάγουν μόνον οι Ολλανδοί.
Ηδη την παρελθούσα εβδομάδα είχαμε δηλώσεις του πρώην υπουργού Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας Νόρμπερτ-Βάλτερ Μπόργιανς, ο οποίος εξέφρασε την πικρία του για τα ισχνά αποτελέσματα από τους ελέγχους στη λίστα φοροφυγάδων που φέρει το δικό του όνομα.
Η λεγόμενη λίστα Μπόργιανς εστάλη στην Ελλάδα τον Νοέμβριο του 2015 έπειτα από πρωτοβουλία του τότε υπουργού Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας, ο οποίος είχε πρωτοστατήσει στην αγορά CD από την Ελβετία με ονόματα Γερμανών πιθανών φοροφυγάδων.
Η λίστα Μπόργιανς περιλαμβάνει 10 χιλιάδες περίπου δεδομένα επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων με καταθέσεις ύψους 6,5 δισ. ευρώ. Μέχρι σήμερα έχουν ελεγχθεί 333 υποθέσεις και έχουν ολοκληρωθεί 135. Τα ποσά φόρων που βεβαιώθηκαν από τους ελέγχους ήταν 115 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν εισπραχθεί μόλις 16,8 εκατ. ευρώ.
Στη συνέντευξή του προς την Deutsche Welle ο Μπόργιανς δεν έκρυψε την απογοήτευσή του, δηλώνοντας πως «τα εισπραχθέντα 16 εκατ. είναι ένας πολύ μικρός αριθμός».
Το θέμα της πάταξης της φοροδιαφυγής δεν είναι μόνο μια ιστορία που κοιτάει στο παρελθόν, αλλά σχετίζεται άμεσα με το παρόν και το μέλλον. Το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019-2022 που θα παρουσιάσει στο τέλος του μήνα η κυβέρνηση προκειμένου να ψηφιστεί στα μέσα Μαΐου, θα εμπεριέχει μια «υπόσχεση» για μείωση φόρων κατά 3,5 δισ. ευρώ στο διάστημα 2019-2022, ήτοι κατά 875 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.
Αυτή η υπόσχεση βασίζεται στην «πεποίθηση» της κυβέρνησης πως θα διασφαλίσει αυξημένα φορολογικά έσοδα από την πάταξη της φοροδιαφυγής, ικανά να χρηματοδοτήσουν τη μείωση φόρων. Ωστόσο, εάν κρίνει κανείς από τις επιδόσεις της φορολογικής διοίκησης στην αξιοποίηση των λιστών Λαγκάρντ και Μπόργιανς, αυτές οι φοροελαφρύνσεις θα αποδειχτούν ευχολόγια.
Αρκεί να αναφερθεί πως πέρυσι η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων βεβαίωσε ποσά 3,75 δισ. ευρώ στα πλαίσια 26.779 ελέγχων κατά της φοροδιαφυγής, αλλά από αυτά εισέπραξε μόλις το 9%, ήτοι 342,5 εκατ. ευρώ!
* Αναδημοσίευση από τον «Φιλελεύθερο» της Μ. Δευτέρας 2 Απριλίου, αρ. φύλλου 91.
Φωτογραφία: Shutterstock