Του Κωνσταντίνου Χαροκόπου
Η τιμή του χρυσού μετά το χαμηλό του Αυγούστου του 2018, που είχε καταγράψει τα $1.173/oz, (oz είναι ουγγιά, που αντιστοιχεί σε 28,35 γραμμάρια), ακολούθησε μια δεκάμηνη ανοδική πορεία που την έφερε προς τα $1.430/οz. Και αυτό συνέβη μετά από μια σημαντική συσσώρευση των συναλλαγών, στα επίπεδα τιμών $1.300 - $1.350.
Η άνοδος του χρυσού όλο αυτό το διάστημα μέχρι την καταγραφή των νέων υψηλών της τελευταίας εξαετίας, ήταν αθόρυβη και δεν απασχολούσε τους επενδυτές που αναζητώντας μεγάλες ευκαιρίες, αποδόσεις και υπεραξίες παρακολουθούσαν τις μετοχικές τιμές, που ακολουθούν μια υπερδεκαετή ανοδική πορεία.
Ο χρυσός «ήχησε» για λίγο κατά τη διάρκεια του «sell off» του φθινοπώρου του 2018, με την εκδηλούμενη ανησυχία στις αγορές χρέους και ομολόγων, την αστάθεια λόγω των εξελίξεων από το μέτωπο του κλιμακούμενου εμπορικού πολέμου και τα γεωπολιτικά σύννεφα που μαζεύονταν πάνω από τις αγορές. Στο επίπεδο των $1.300 - $1.350 φάνηκε πως ολοκληρώθηκε ο νέος κύκλος ισορροπίας, η διαδικασία συσσώρευσης και εξισορρόπησης ανάμεσα στους αγοραστές και πωλητές και πως οι επόμενες κομβικές τιμές θα ήταν σε υψηλότερα επίπεδα. Οι αναλυτές εμπορευμάτων και πολύτιμων μετάλλων μετά από αρκετό καιρό είχαν εκφράσει τις θετικές προοπτικές του χρυσού, θέτοντας μάλιστα και ως ρεαλιστικό στόχο για το 2019, αυτόν των $1.450, διότι εκτιμούσαν πως ακόμα και οι εξειδικευμένοι επενδυτές πολυτίμων μετάλλων ήταν υποεπενδεδυμένοι στο χρυσό.
Όταν είχαμε ξαναπαρουσιάσει σε ανύποπτο χρόνο, με άρθρα, με αναρτήσεις και με παρουσιάσεις στο Money Show με τον Θανάση Μαυρίδη, ακόμα και μέσα από την τηλεοπτική εκπομπή «Τέτοιοι είναι», τη δυναμική που διαμορφωνόταν στην αγορά του χρυσού είχαμε λάβει υπ' όψη μας τόσο τις αγοραστικές κινήσεις των σημαντικών κεντρικών τραπεζών, που ακολουθούσαν τον ήδη ξέφρενο ρυθμό των 500 τόνων του 2018, όσο και την απόφαση της Κίνας και της Ρωσίας να επιταχύνουν το πρόγραμμα αποδολαριοποίησης της οικονομίας τους. Σε αυτά τα πλαίσια η αναζήτηση διεξόδων στην αγορά χρυσού και στην αγορά κρυπτονομισμάτων, είναι ορατή. Και δεν είναι λίγοι, αυτοί που διακρίνουν μια ταύτιση στην προσέγγιση απέναντι στον χρυσό και στα κρυπτονομίσματα, ως μια λύση αποφυγής των ελεγχόμενων συναλλαγών, των ρυθμιστικών αρχών και των υπηρεσιών ασφαλείας ανά τον κόσμο. Φυσικά, οι παραδοσιακοί “παίκτες” κοιτούν τον χρυσό, ενώ οι καινοτόμοι εστιάζουν στα κρυπτονομίσματα.
Αναμένεται επίσης η συνέχιση της αύξησης των αγορών χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες των αναδυομένων οικονομιών, οι οποίες παραμένουν σταθερά αγοραστές εδώ και μια δεκαετία, αλλά αυξάνουν το ρυθμό απόκτησης όλο και περισσότερων αποθεμάτων χρυσού στα θησαυροφυλάκια τους. Οι λαοί των χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας που είναι εθισμένοι στην αγορά χρυσού, αφού ο χρυσός αποτελεί κυρίαρχο συστατικό του «status symbol» αυτών των κοινωνιών, συνεχίζουν και αυτοί να αγοράζουν και να αποθησαυρίζουν χρυσό, λόγω και της έλλειψης εμπιστοσύνης στα τοπικά νομίσματα. Είναι κι αυτός ένας επιπλέον παράγοντας διαμόρφωσης των τιμών, διότι κανείς δεν μπορεί να υποτιμήσει την καταναλωτική δύναμη του πληθυσμού της Κίνας και της Ινδίας και την οικονομική ευρωστία των χωρών της Μέσης Ανατολής και του Αραβικού κόλπου.
Τέλος η αβεβαιότητα των εξελίξεων του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ – Κίνας, η μείωση των ρυθμών ανάπτυξης της Κίνας, ακόμα και τα δεδομένα της οικονομικής συρρίκνωσης της Γερμανίας, δίνουν την ευκαιρία σε πολλούς συντηρητικούς επενδυτές να κάνουν «hedge», δηλαδή να αντισταθμίσουν τον οποιονδήποτε ενδεχόμενο κίνδυνο της παγκόσμιας οικονομίας, μέσω της έκθεσης στον χρυσό.
Βέβαια τα τελευταία κέρδη του χρυσού ήρθαν α) στον απόηχο της συνεδρίασης της Fed, κατά την οποία η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ διατήρησε σταθερά τα επιτόκια, μιλώντας για «αβεβαιότητες» σχετικά με τις οικονομικές προοπτικές της χώρας και β) στην κλιμάκωση της έντασης στον Περσικό κόλπο. Έτσι η αύξηση της τιμής του χρυσού τις τελευταίες συνεδριάσεις βασίζεται εν μέρει στην αύξηση της ζήτησης για του χρυσού ως εμπορεύματος, αλλά και στην υποχώρηση του δολαρίου, λόγω της αναμενόμενης ελάφρυνση της νομισματικής πολιτικής της Fed.
Είναι κρίμα που οι Έλληνες πολίτες δεν έχουν την δυνατότητα να κινηθούν στην αγορά του χρυσού, αφού αυτή δεν είναι ελεύθερη και οι συναλλαγές διεξάγονται με δρακόντειους όρους που θέτουν οι τράπεζες, η παράνομη “μαύρη αγορά” χρυσών λιρών και τα ημιπαράνομα ενεχυροδανειστήρια. Ίσως η επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει να δει και το θέμα της ελεύθερης διαπραγμάτευσης σημαντικών εμπορευμάτων στις αγορές. Οι ανοικτές κι ελεύθερες αγορές μόνο όφελος έχουν να προσφέρουν.
*Ο αρθρογράφος είναι οικονομικός αναλυτής, με ειδίκευση στο σχεδιασμό σύνθετων επενδυτικών στρατηγικών.
Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο της στήλης, είναι καθαρά ενημερωτικό και πληροφοριακό και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Ο αρθρογράφος δεν ευθύνεται για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.