Η Ελλάδα είναι η χώρα στην οποία συμβαίνουν όλα τα οικονομικά θαύματα μαζί και δεν έχει ανάγκη από οικονομικό επιτελείο, αλλά από τους μάγους της φυλής.
Θαύμα πρώτο.
Η ακρίβεια είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες, όπως απαντούν οι ίδιοι στους δημοσκόπους και συζητούν στις παρέες τους. Εξωγενής ή εγχώρια, μικρή ή μεγάλη, ανάλογα με την οπτική του ερωτώμενου, η ακρίβεια συναντάται με τις… δομικές αδυναμίες (έτσι ονομάζουμε ευσχήμως τις στρεβλώσεις) και μετατρέπεται σε κερδοσκοπία ή αισχροκέρδεια η οποία, υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να έχει προκαλέσει αντιδράσεις.
Ο Έλληνας πληρώνει το ίδιο προϊόν 2,5 φορές ακριβότερο από ότι ο Γερμανός, με τη διαφορά ότι ο Γερμανός δεν απλώνει το χέρι του να αγοράσει το παραμικρό αν δεν βρει το φθηνότερο. Στο Παρίσι ο Γάλλος απλώνει το χέρι του στο ράφι και αγοράζει τον καφέ στη μισή τιμή απ' ότι ο Έλληνας.
Κανείς δεν διαμαρτύρεται ουσιαστικά. Οι Ενώσεις καταναλωτών είναι σχεδόν σφραγίδες. Οι κρατικοί ελεγκτικοί μηχανισμοί σε βαθειά ύπνωση. Η καταναλωτική συνείδηση στο μηδέν. Δεν είναι τυχαίο πως στη χώρα μας δεν υπάρχει καταγεγραμμένο ούτε ένα μποϋκοτάζ ούτε καν μια πρόσκληση για μποϊκοτάζ σε προϊόν με αποδεδειγμένα υπερβολική τιμή. Ούτε για το γάλα, βασικό είδος διατροφής για την τιμή του οποίου κάποτε - την περίοδο του Μνημονίου και της περίφημης εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ - δόθηκε μια από τις εμβληματικές μάχες. Ρεπορτάζ για βουτιά στην κατανάλωση και διαμαρτυρίες εμπόρων ότι η ακρίβεια τους καταστρέφει δεν έχουμε.
Γιατί;
Θαύμα δεύτερο
Η τιμή της βενζίνης έχει εκτιναχθεί στα ύψη αλλά η ζήτηση δεν καταβυθίζεται με αντίστοιχο τρόπο. Στους δρόμους η κίνηση αντί να πέφτει, αυξάνεται. Άνευ λογικής εξήγησης. Οι εισπράξεις από τον ΦΠΑ στα πετρελαιοειδή αυξήθηκαν και ήρθαν ίσα βάρκα, ίσα νερά με τις απώλειες από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης.
Θαύμα τρίτο
Τα φορολογικά έσοδα και η εισπραξιμότητα του ΕΝΦΙΑ χτύπησε ταβάνι. Η ΑΑΔΕ την υπολογίζει στο 85% με τους περισσότερους φορολογούμενους να έχουν πληρώσει ακόμη και εφάπαξ. Εκτός ότι δικαιώνεται η φορολογική λογική της κυβέρνησης που επιμένει ότι μειώνοντας τους φόρους αυξάνεις, την ικανότητα των φορολογουμένων να τους πληρώσουν, όπως και την ευχέρεια του κράτους να εισπράξει, μάλλον δικαιώνονται όσοι διαπιστώνουν το εύρος της σωτήριας παραοικονομίας.
Τα αδήλωτα εισοδήματα είναι ανθηρά. Αθέατα και ανθηρά.
Θαύμα τέταρτο
Μια χούφτα άνθρωποι δηλώνουν κάθε χρόνο εισοδήματα πάνω από 50 χιλιάδες ευρώ και σχεδόν το 70% των Ελλήνων φορολογουμένων κάνει δηλώσεις κάτω από 10.000 ευρώ.
Ο δείκτης των τραπεζικών καταθέσεων και των νοικοκυριών κινήθηκε θεαματικά παραπάνω. Αποδεδειγμένα από τα 45 δισ. που δόθηκαν οριζοντίως και καθέτως για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας πριν λίγο καιρό, αλλά και τώρα για το ενεργειακό κόστος, τα περισσότερα κατέληξαν καταθέσεις στους τραπεζικούς λογαριασμούς.
Δανειολήπτες με οφειλές εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ οι οποίοι είχαν πιστολιάσει τις τράπεζες και δεν είχαν δώσει για χρόνια ένα ευρώ σε δόση, έφτασαν στο παρά ένα του πλειστηριασμού να βγάζουν από το πουθενά 260.000 και 100.000 ευρώ και έσωσαν το ακίνητο.
Αυτή τη μαγεία θέλει να χαλάσει η κυβέρνηση με την ηλεκτρονική πλατφόρμα που σχεδιάζει για να καταγγέλλονται φαινόμενα φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου;