Του Γιάννη Παντελάκη
Ο ΕΦΚΑ είναι κρατικός φορέας και τα στοιχεία του δεν δέχονται αμφισβήτηση. Τι μας είπε μόλις χθες; Ότι τρεις στους δέκα μισθωτούς, απασχολούνται με μερική απασχόληση και μέσο μισθό 378,96 ευρώ μεικτά. Τα καθαρά χρήματα, είναι πιο λίγα και τα στοιχεία αφορούν τον περασμένο Φεβρουάριο. Λίγες εβδομάδες πριν, ο πρωθυπουργός αναφερόταν στη μείωση της ανεργίας και υπουργοί του πως τις αλήθειες αυτές τα διαπλεκόμενα μέσα ενημέρωσης (τα βοθροκάναλα που θα έλεγε και ο Πολάκης) τις κρύβουν. Ας τις αποκαλύψουμε εμείς.
Η αλήθεια είναι, πως τα ποσοστά της ανεργίας μειώνονται, συνεχώς. Πριν είκοσι ημέρες τα στοιχεία έδειχναν ποσοστό 21% για τον Ιούλιο, έναντι 21,3% τον Ιούνιο. Η μείωση αυτή, αντιστοιχεί στην πλειονότητά της με μισθούς που δεν ξεπερνούν τα 400 ευρώ. Ο ΕΦΚΑ με βάσει τα στοιχεία των αναλυτικών περιοδικών δηλώσεων, επιβεβαιώνει πως η μείωση αυτή, επιτυγχάνεται με θέσεις μερικής, κατά βάση, απασχόλησης πολύ χαμηλών απολαβών. Από το σύνολο των 1.813.516 ατόμων, οι 557.102 εργάστηκαν με μερική απασχόληση και τον προαναφερόμενο μέσο μισθό. Συμπερασματικά, η ανεργία μειώνεται με την παγίωση της υποαπασχόλησης και των μισθών πείνας που συχνά είναι μικρότεροι και από τα επιδόματα ανεργίας.
Στα στοιχεία αυτά, πρέπει κάποιος να πάρει υπόψη του, δυο ακόμα δεδομένα. Το πρώτο, ότι τα ίδια στοιχεία του ΕΦΚΑ δείχνουν μειώσεις μισθών πλήρους απασχόλησης στις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα και ταυτόχρονα μειώσεις μισθών σε απασχολούμενους με συμβάσεις μερικής απασχόλησης. Το δεύτερο, ότι ένα συντριπτικά μεγάλο ποσοστό δουλεύει χωρίς να πληρώνεται για αρκετούς μήνες. Μια μελέτη δυο καθηγητών (Ρομπόλη-Μπέτση) τον περασμένο Ιούνιο, κατέγραφε πως 1,5 εκατ. εργαζόμενοι δουλεύουν απλήρωτοι από έναν έως έξι μήνες. Το καθεστώς της απλήρωτης εργασίας, έχει αποκτήσει πάγια χαρακτηριστικά παρότι η κυρία Αχτσιόγλου δηλώνει πως συνέχεια παίρνει μέτρα για να την αντιμετωπίσει.
Μόλις χθες, η Τράπεζα της Ελλάδας, με βάσει προβολές που έχει κάνει, εκτιμά ότι το εισόδημα των εργαζομένων φέτος θα περιοριστεί κατά 2%, το 2018 κατά 1% και η μείωση αυτή θα συνεχίσει ως το 2020. Τα στοιχεία που βασίζονται στις φορολογικές δηλώσεις του 2016, αναφέρουν ότι τα δηλωθέντα εισοδήματα μειώθηκαν κατά 1,5% ή κατά 864 εκατ. ευρώ συγκριτικά με το 2015. Αν και δεν είναι απαραίτητα τα στοιχεία για να πιστοποιήσουν τη μείωση αυτή, σχεδόν όλοι το βιώνουμε σε καθημερινό επίπεδο, θεωρείται απόλυτα βέβαιο πως για το 2017 η μείωση των εισοδημάτων θα ειναι ακόμη μεγαλύτερη.
Όλα αυτά, δείχνουν μια διεύρυνση της φτωχοποίησης η οποία θα αποκτήσει ακόμα μεγαλύτερα χαρακτηριστικά μετά το 2018, τότε έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση την νέα δραματική μείωση των συντάξεων αλλά και του αφορολόγητου.