Τα ξημερώματα της Τετάρτης, ώρα Ελλάδος, οι υποστηρικτές των Δημοκρατικών αισθάνονταν ότι ξαναζούσαν τον εφιάλτη του 2016. Ο Donald Trump για άλλη μια φορά φαινόταν να διαψεύδει τους δημοσκόπους και αναλυτές, να κερδίζει κρίσιμες Πολιτείες όπως το Ohio και η Florida με παρόμοια ή μεγαλύτερη διαφορά και να αποκτά μεγάλο προβάδισμα στις τρεις κρισιμότερες Μεσοδυτικές Πολιτείες (Pennsylvania, Wisconsin, Michigan).
Όμως το 2020 δεν είναι 2016 και στις τρεις αυτές Πολιτείες φέτος υπήρχε η ιδιαιτερότητα ότι η μεγάλη πλειοψηφία των Δημοκρατικών ψηφοφόρων προτίμησε να ψηφίσει με επιστολική ψήφο, την ίδια στιγμή που ο Πρόεδρος την κατήγγειλε ως ύποπτη μέθοδο ψηφοφορίας και ουσιαστικά προέτρεπε τους δικούς του υποστηρικτές να την αποφύγουν και να ψηφίσουν αυτοπροσώπως. Ωστόσο και στις τρείς αυτές Πολιτείες, η αυτοπρόσωπη ψηφοφορία ενσωματώνεται κατά προτεραιότητα, ενώ οι πρωτοφανείς φέτος σε αριθμό- επιστολικές ψήφοι επεξεργάζονται και καταμετρούνται τελευταίες, με καθυστέρηση.
Καθώς η Τετάρτη άρχισε να ξημερώνει στις ΗΠΑ και με την ενσωμάτωση των επιστολικών ψήφων να αυξάνεται συνεχώς, ο Joe Biden έχει αποκτήσει σαφές προβάδισμα στο Wisconsin και στο Michigan, το οποίο δύσκολα θα ανατραπεί αφού οι εναπομείνασες ψήφοι είναι επιστολικές και κυρίως προέρχονται από περιοχές με σοβαρή υπεροχή των Δημοκρατικών, όπως το Detroit.
Επίσης, η πάλαι ποτέ παραδοσιακά συντηρητική Arizona φαίνεται να επιβεβαιώνει τα προγνωστικά και να στηρίζει τον Joe Biden, όπως και η γειτονική Nevada, στην οποία έχει ισχνό προβάδισμα ο Δημοκρατικός υποψήφιος αλλά εκκρεμούν κάποιες επιστολικές ψήφοι από την περιοχή του Λας Βέγκας, που λογικά, όπως σε όλη σχεδόν τη χώρα, θα προέρχονται από δικούς του ψηφοφόρους.
Ταυτόχρονα, έχει σοβαρές ελπίδες ανατροπής στην Pennsylvania, όπου το προβάδισμα του Donald Trump είναι μεγάλο, σχεδόν μισό εκατομμύριο ψήφοι, αλλά εκκρεμεί η καταμέτρηση πάνω από 1 εκατομμύριο επιστολικών ψήφων και ακόμη και την παραδοσιακά συντηρητική Georgia, όπου σημαντικό κομμάτι της ψήφου από τα μεγάλα αστικά κέντρα ακόμη δεν έχει ενσωματωθεί.
Παρά λοιπόν την γενικότερη αίσθηση νέας τεράστιας δημοσκοπικής αποτυχίας, είναι αρκετά πιθανό, όταν η καταμέτρηση σε όλες τις ΗΠΑ έχει ολοκληρωθεί, ο Joe Biden να έχει κερδίσει με σημαντικά μεγαλύτερη- ίσως παραπάνω από διπλάσια- διαφορά από τις 2,1 μονάδες της Hillary Clinton την ψήφο σε παναμερικανικό επίπεδο και, το σημαντικότερο, να έχει πετύχει μία καθαρή και άνετη νίκη σε επίπεδο Κολλεγίου των Εκλεκτόρων με πάνω από 300 ψήφους επί συνόλου 538. Ακόμη όμως και να μην πετύχει την ανατροπή στην Pennsylvania και την Georgia, οι Πολιτείες στις οποίες έχει αυτή την στιγμή προβάδισμα, αρκούν για να κερδίσει τον Λευκό Οίκο αφού του εξασφαλίζουν ακριβώς τις απαιτούμενες 270 ψήφους.
Εν ολίγοις, αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι ο Joe Biden έχει ένα αρκετά σαφές προβάδισμα στην κούρσα για τον Λευκό Οίκο, με τον Πρόεδρο Trump να έχει μειωμένες πιθανότητες ανατροπής, δεδομένων του προβαδίσματος του αλλά κυρίως των ποιοτικών στοιχείων της ψήφου που αναμένεται να ενσωματωθεί στις κρίσιμες Πολιτείες τις επόμενες ώρες ή ακόμη και ημέρες. Να αναφέρουμε εδώ ότι δεν υπάρχει τίποτα πρωτοφανές στο να διαρκεί η καταμέτρηση των ψήφων πολλές ημέρες, ή ακόμη και εβδομάδες, ειδικά σε αμφίρροπες αναμετρήσεις, πριν ανακηρυχθεί επισήμως νικητής.
Ωστόσο, σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ο Πρόεδρος Trump έχει επανειλημμένα τονίσει ότι θα επιδιώξει την ανατροπή των αποτελεσμάτων δικαστικά, κάτι που επανέλαβε και αργά χθες το βράδυ σε μία πρωτόγνωρη ομιλία, όπου φάνηκε να ζητάει να διακοπεί η καταμέτρηση απολύτως νόμιμων ψήφων στις Πολιτείες όπου εκείνη την στιγμή προηγείτο, ενώ ταυτόχρονα απαίτησε να συνεχιστεί στην Arizona όπου υστερεί!
Σε περίπτωση οριακού αποτελέσματος στο Κολλέγιο των Εκλεκτόρων, εφόσον δηλαδή καταφέρει να διατηρήσει το προβάδισμα του στην Pennsylvania και την Georgia, πιθανόν να επιχειρήσει δικαστική ανατροπή του αποτελέσματος, αν και είναι εξαιρετικά αμφίβολο ότι τα Δικαστήρια θα αντιμετώπιζαν θετικά τυχόν τέτοια προσφυγή.
Εάν ο Biden καταφέρει να κερδίσει αυτές τις δύο Πολιτείες, ή έστω και τη μία, η έκταση της νίκης του στο Κολλέγιο των Εκλεκτόρων θα είναι τέτοια που θα απαιτεί προσφυγές και δικαστική ανατροπή των αποτελεσμάτων σε πολλαπλές Πολιτείες, δηλαδή μία προσπάθεια τόσο απέλπιδα που ακόμη κι ο εκκεντρικός Πρόεδρος Trump δύσκολα θα επιχειρούσε και, ακόμη κι αν το έκανε, μάλλον δεν θα είχε καν την υποστήριξη του ίδιου του Κόμματος του.
Ο κ. Νικόλας Νικολαϊδης είναι Διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών ΕΚΠΑ, Δικηγόρος