Ποτέ μην υποτιμάτε τη δύναμη του συμβολισμού. Ειδικά σε θέματα πολιτικής, οι συμβολικές κινήσεις μπορούν να δράσουν ως καταλύτες, επιταχύνοντας τις εξελίξεις προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση. Τέτοιος καταλύτης φαίνεται πως θα είναι και η Αστυπάλαια. Το φιλόδοξο σχέδιο για μετατροπή της σε πράσινο νησί (ένα από τα πολλά που σχεδιάζονται εσχάτως) δε θα σώσει από μόνο του το κλίμα. Άλλωστε η Αστυπάλαια έχει μόνο λίγες εκατοντάδες κατοίκους. Δίνει όμως ένα ξεκάθαρο μήνυμα για το που οδεύουμε και κυρίως για το πόσο γρήγορα μπορούμε να φτάσουμε στον ευκταίο προορισμό μας.
Λίγα χρόνια πριν, το πείραμα των πράσινων νησιών θα φάνταζε ως μια ακριβή ενασχόληση λίγων οραματιστών. Σήμερα, οι πράσινες τεχνολογίες έχουν ωριμάσει, όχι μόνο τεχνολογικά αλλά και οικονομικά και έχουν περάσει στη σφαίρα του εφικτού. Αν σε αυτά προσθέσει κανείς και ένα ξεκάθαρο πολιτικό όραμα για γρήγορη απανθρακοποίηση της οικονομίας, το μόνο εμπόδιο που απομένει είναι να πολεμήσουμε τον κακό εαυτό μας.
Αυτός ο κακός εαυτός μπορεί να εκφραστεί με δύο τρόπους: με πιθανές αντιδράσεις από πλευράς μερίδας κατοίκων για εκτελούμενα έργα στον τόπο τους, και με γραφειοκρατικές αγκυλώσεις που καθυστερούν την υλοποίηση των έργων.
Στην περίπτωση των πράσινων νησιών, η πλειοψηφία των κατοίκων συντάσσεται με το όραμα για βελτίωση της καθημερινότητάς τους, αφού θα είναι οι πρώτοι χρήστες των νέων καινοτόμων εφαρμογών (από την ηλεκτροκίνηση έως την κάλυψη των αναγκών τους με ΑΠΕ και σύγχρονα συστήματα αποθήκευσης της παραγόμενης ενέργειας).
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι, την τελευταία διετία, η χώρα μας έχει επιταχύνει τις προσπάθειες απανθρακοποίησης και το πέρασμα σε ένα νέο ενεργειακό μοντέλο. Δεν αρκεί όμως μόνο η πολιτική βούληση γι’ αυτό. Υπάρχουν ακόμη πολλές εκκρεμότητες που επιζητούν λύση. Το παράδειγμα των υβριδικών σταθμών στα νησιά είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Ενώ έχουν κατατεθεί εκατοντάδες επενδυτικές προτάσεις για υβριδικούς σταθμούς, εδώ και πολλά χρόνια δεν έχει γίνει εφικτό να καθοριστεί μια μεθοδολογία αποζημίωσης αυτών των σταθμών.
Τα ίδια ισχύουν και για το θεσμικό πλαίσιο για την αποθήκευση ενέργειας. Στην καλύτερη περίπτωση το θεσμικό πλαίσιο θα είναι έτοιμο (με καθυστέρηση) στα τέλη της χρονιάς. Είμαστε καλοί στα οράματα. Ας γίνουμε καλύτεροι και στα μικρά της καθημερινότητας.
* O Στέλιος Ψωμάς είναι Σύμβουλος σε θέματα Ενέργειας και Περιβάλλοντος