Και να, που η πρόταση του Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ) Γιάννη Στουρνάρα, για την ίδρυση Bad Bank, αρχίζει να λαμβάνει σάρκα και οστά. Το project «Αργώ», όπως ονομάζεται η πρόταση της ΤτΕ, για την περαιτέρω μείωση των κόκκινων δανείων, αναμένει τη θετική απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Κομισιόν για να προχωρήσει.
Η Bad Bank, όπως γνωρίζουμε θα πάρει πάνω της το βάρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αγοράζοντας τα από τις τράπεζες. Το σχέδιο της ΤτΕ, είναι απολύτως ρεαλιστικό μια που προβλέπει ότι το κόστος μεταβίβασης των κόκκινων δανείων από τους τραπεζικές λογιστικές καταστάσεις στην Bad Bank, θα καταβάλλεται εν μέρει από την αναβαλλόμενη φορολογία. Έτσι οι τράπεζες θα σταματήσουν να «καίνε» τα πραγματικά κεφάλαια τους. Παράλληλα το ελληνικό δημόσιο θα εγγυάται την ομαλή λειτουργία του σχήματος της εγχώριας Asset Management Company (ΑΜC) με σκοπό την προσέλκυση επενδυτών. Τέλος το ελληνικό δημόσιο θα αποζημιωθεί για τις εγγυήσεις αυτές, από τις τράπεζες σε βάθος πενταετίας.
Ποιος είναι ο στόχος της ΤτΕ; Η ΤτΕ, μέσω της Bad Bank, επιδιώκει να χαμηλώσει το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων που θα παραμείνουν στα χέρια των τραπεζών, κοντά στο ευρωπαϊκό μέσο όρο του 2,9% και παράλληλα να βγάλει άπαξ δια παντός από το προσκήνιο, τον κίνδυνο μιας νέας ανακεφαλαιοποίησης. Τα NPLs θα υποχωρήσουν σε απόλυτους αριθμούς, χαμηλότερα από τα 15 δισ. ευρώ. Ταυτόχρονα θα υπάρξει μια ποιοτική διαφορά στη σύνθεση των ιδίων κεφαλαίων των τραπεζών. Ως αποτέλεσμα οι τράπεζες θα μπορέσουν να ξεφύγουν από τη σημερινή στασιμότητα, με σκοπό να γίνουν επενδυτικά ελκυστικές και ταυτόχρονα να μπορέσουν να επιτελέσουν το έργο τους. Που δεν είναι άλλο, από την χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας.
Δυστυχώς οι εξελίξεις εκθέτουν την κυβέρνηση, η οποία μέσω των δηλώσεων των κυβερνητικών υπεύθυνων για το τραπεζικό σύστημα, αρνιόταν πεισματικά την πρόταση της ΤτΕ για τη δημιουργία μιας Bad Bank, μέχρι και πριν από δυο μήνες. Ο αρμόδιος υφυπουργός υποστήριζε στη Βουλή στα τέλη Ιουνίου, ότι το σχέδιο «Ηρακλής» ήταν καλύτερη επιλογή από την δημιουργία μιας «Βad Βank» που θα αναλάμβανε όλα τα κόκκινα δάνεια και ότι ήταν ενδεχομένως μια χρήσιμη ιδέα, αλλά δεν ήταν της στιγμής.
Ο υφυπουργός υποστήριζε ότι υπήρχαν δυο αξεπέραστα προβλήματα, σχετικά με την ίδρυση της Bad Bank. Το πρώτο ήταν το δημοσιονομικό κόστος το οποίο το υπολόγιζε στα 10 δισ. ευρώ, που θα κάλυπταν οι φορολογούμενοι. Και το δεύτερο ήταν το εποπτικό κόστος, δηλαδή τα κεφάλαια που θα έπρεπε να «κάψουν» οι τράπεζες.
Μάλιστα υψηλόβαθμα εγχώρια τραπεζικά στελέχη αλλά και στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, εκτιμούσαν ότι εδώ και μήνες είχε ξεκινήσει μια κυβερνητική κόντρα, απέναντι στον Διοικητής της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα από τη στιγμή που ο τελευταίος, έκανε δημόσιες παρεμβάσεις για την επιλογή της λύσης της Bad Bank. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός, ότι ενώ η ατζέντα για την Bad Bank ωρίμαζε, ο υφυπουργός εξακολουθούσε να αναφέρεται στην δημιουργία ενός νέου σχεδίου «Ηρακλής ΙΙ».
Τελικά οι εξελίξεις δίνουν από μόνες τους απάντηση στην στάση της κυβέρνησης, η οποία χρεώνεται πλήρως την αρνητική της στάση, απέναντι στην ΤτΕ. Διότι ήταν προφανές από τη πρώτη στιγμή, ότι ο Γιάννης Στουρνάρας είχε κατά νου, τον ακριβή σχεδιασμό της Bad Bank και τις απαραίτητες «ευχές» και συναινέσεις από το κεντρικό ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα. Οπότε η αρνητική στάση της κυβέρνησης, το μόνο που κατάφερε ήταν να επηρεάσει δυσμενώς την πορεία των τραπεζικών μετοχών, καθώς οι επενδυτές δεν έβλεπαν στον ορίζοντα μια ρεαλιστική και ριζική λύση στο τραπεζικό πρόβλημα.
Ένα ακόμα θέμα που έχει προκύψει τις τελευταίες ημέρες είναι σχετικό με τις δηλώσεις του ίδιου υφυπουργού, για το θέμα του ψηφιακού ευρώ. Όπως γνωρίζουμε η συζήτηση για το ψηφιακό ευρώ, επισπεύδει τις εξελίξεις για την οριστική υιοθέτηση του. Η Christine Lagarde, Πρόεδρος της ΕΚΤ δήλωσε ότι «το ευρώ ανήκει στους Ευρωπαίους και εμείς είμαστε οι θεματοφύλακές του. Θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να εκδώσουμε ψηφιακό ευρώ, εφόσον προκύψει η ανάγκη.» Παράλληλα, ο Fabio Panetta, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, δήλωσε ότι «πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι το νόμισμά μας είναι κατάλληλο για το μέλλον. Η αδράνεια δεν είναι επιλογή.»
Και οι δύο δε, ξεκαθάρισαν με εμφατικό τρόπο, ότι το ψηφιακό ευρώ θα λειτουργεί συμπληρωματικά στη χρήση των μετρητών και στο ηλεκτρονικό χρήμα. Όμως ο υφυπουργός δήλωσε σε συνέντευξη του, ότι «περνάμε στον αιώνα της ψηφιακής τραπεζική, σε μια κοινωνία χωρίς μετρητά…» και ότι «…ίσως είναι η κατάλληλη στιγμή να δημιουργηθεί το πλαίσιο υποκατάστασης των κλασσικών νομισμάτων». Κάτι που όμως δεν βρίσκεται στις προθέσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Και είναι απορίας άξιο, γιατί γίνεται μια τέτοια δήλωση.
Στην ίδια συνέντευξη ο υφυπουργός αναφέρει ότι «οι κεντρικές τράπεζες του G7, έχουν πάρει θέσεις μάχης και προχωρούν το σχεδιασμό για κρατικά κρυπτονομίσματα», την στιγμή που οι ανακοινώσεις όλων των υψηλόβαθμων παραγόντων της ΕΚΤ, αλλά και η τεχνική ειδική έκθεση για το ψηφιακό ευρώ, αναφέρουν ρητά ότι το ψηφιακό ευρώ, δεν θα έχει τη παραμικρή σχέση με τα κρυπτονομίσματα.
Δεν υπάρχει λόγος να εκτίθεται η κυβέρνηση και πάλι, με θέσεις που η ίδια η πραγματικότητα θα διαψεύσει.
* Ο αρθρογράφος είναι οικονομικός αναλυτής, με ειδίκευση στο σχεδιασμό σύνθετων επενδυτικών στρατηγικών.
** Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο της στήλης, είναι καθαρά ενημερωτικό και πληροφοριακό και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Ο αρθρογράφος δεν ευθύνεται για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.