Η περασμένη εβδομάδα, ήταν πλούσια σε γεγονότα και πρωτοβουλίες που έδειξαν ότι πολλά αλλάζουν προς όφελος των ανέργων και της επανένταξής τους στην απασχόληση. Πολλά αλλάζουν στον τομέα των επιδομάτων ανεργίας και στον τομέα της κατάρτισης των ανέργων με δεξιότητες που θα τους επιτρέψουν να διεκδικήσουν εκ νέου, κατάλληλες θέσεις εργασίας.
Η «Ημέρα Καριέρας του ΟΑΕΔ» που έλαβε χώρα το περασμένο Σάββατο, ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία, προσφέροντας τη δυνατότητα σε χιλιάδες άνεργους πολίτες που αναζητούν εργασία να έρθουν σε επαφή με εκπροσώπους εταιρειών που αναζητούν εργαζόμενους. Πραγματοποιήθηκε μια εκδήλωση που μόνο στα μεταπτυχιακά τμήματα των Πανεπιστημίων της χώρας μας, έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν 83 επιχειρήσεις που αναζητούσαν εργαζόμενους για 4.500 θέσεις εργασίας, με μια ποικιλία ειδικοτήτων και εξειδίκευσης. Συμμετείχαν μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες όπως η Accenture, η Colgate – Palmolive, η Toyota και η Vodafone και αρκετές επιφανείς ελληνικές επιχειρήσεις.
Οι δε θέσεις απασχόλησης αφορούσαν ειδικότητες όπως τουριστικών επαγγελμάτων, εκπαιδευτικών, υπαλλήλων γραφείου, υπαλλήλων λογιστηρίου, digital marketing, μηχανολόγων και ηλεκτρολόγων μηχανικών, προγραμματιστών, software engineers, τεχνικών πεδίου, νοσηλευτών και γενικού ιατρικού προσωπικού, πωλητών καταστημάτων, προσωπικού ασφαλείας, χειριστών μηχανημάτων, και άλλων.
Η μετονομασία του ΟΑΕΔ σε Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης, καταδεικνύει τον μεταρρυθμιστικό χαρακτήρα των κυβερνητικών παρεμβάσεων. Οι παρεμβάσεις κινούνται σε δύο άξονες. Στα επιδόματα ανεργίας από τη μια πλευρά και στην κατάρτιση των ανέργων από την άλλη. Έχουμε σταχυολογήσει ορισμένα μέτρα που κατά τη γνώμη μας, αλλάζουν ριζικά τον τρόπο λειτουργίας του κύκλου: «ανεργία και επιστροφή στην εργασία».
Όσον αφορά τα επιδόματα, θεσπίζονται εισοδηματικά κριτήρια, όπως συμβαίνει και σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την παραμονή των ανέργων στο ψηφιακό μητρώο και τη διατήρηση των βοηθημάτων και παροχών που καταβάλλονται σε αυτούς. Με αυτόν τον τρόπο, διακόπτεται η παροχή επιδομάτων και στηρίξεων σε ανέργους, που ενώ είχαν άλλα σημαντικά εισοδήματα ελάμβαναν επιδόματα, χωρίς να τα χρειάζονται.
Επιπλέον, καθιερώνεται για πρώτη φορά το επίδομα εργασίας, που αντιστοιχεί στο 50% του επιδόματος ανεργίας, για τους επιδοτούμενους ανέργους που βρίσκουν δουλειά. Έτσι επιβραβεύονται όσοι επιλέγουν την απασχόληση σε συνθήκες νόμιμης εργασίας, αποφεύγοντας την αδήλωτη εργασία.
Ενεργοποιείται η πάγια ευρωπαϊκή πρακτική της διαγραφής από τα ψηφιακά μητρώα της νέας Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) για χρονικό διάστημα δυο ετών, όσων ανέργων έχουν αρνηθεί τρεις φορές να εργασθούν σε κατάλληλες θέσεις εργασίας. Με αυτόν τον τρόπο, οι «κατ’ επάγγελμα άνεργοι» που δεν ενδιαφέρονται πραγματικά να εργαστούν, τίθενται εκτός κρατικής προστασίας.
Ταυτόχρονα υιοθετείται η καταβολή ενός μπόνους ύψους 300 ευρώ για τους μακροχρόνια ανέργους που καταρτίζουν ψηφιακό ατομικό σχέδιο δράσης. Ο σκοπός είναι η υποβοήθηση της ενεργούς επανένταξης των μακροχρόνια άνεργων στην αγορά εργασίας. Σκοπός της πρωτοβουλίας είναι η απαγκίστρωση των ανέργων από τη δίνη της μακροχρόνιας ανεργίας.
Η μεγαλύτερη όμως μεταρρύθμιση, είναι αυτή της κατάρτισης των ανέργων στην οποία εμπλέκονται ακόμα και τα Πανεπιστήμια της χώρας. Η κυβέρνηση θεσπίζει τους ατομικούς λογαριασμούς δεξιοτήτων, όπου θα καταγράφονται όλες οι εκπαιδεύσεις και καταρτίσεις που έχουν παρακολουθήσει τόσο οι άνεργοι όσο και οι εργαζόμενοι.
Με αυτόν τον τρόπο, όχι μόνο θα ικανοποιούνται οι ανάγκες κατάρτισης του κάθε ανέργου ξεχωριστά, αλλά θα αυξάνονται οι πιθανότητες να ταιριάζουν οι δεξιότητες και οι γνώσεις του, με τις απαιτήσεις των θέσεων απασχόλησης.
Η κυβέρνηση εκτιμά ότι το σύστημα εκσυγχρονίζεται και ταυτίζεται με την απασχόληση και την ενεργητική πολιτική σε μια προσπάθεια απεξάρτησης από την παθητική επιδοματική πολιτική.
Η αξιωματική αντιπολίτευση δεν αντελήφθη καν τη έννοια των δεξιοτήτων και την ουσία της κατάρτισης, σαν μηχανισμού διεμβολισμού της ανεργίας.
Η υπόλοιπη αντιπολίτευση αναφέρθηκε και πάλι στα γνωστά περί εργαλείων των επιχειρηματικών ομίλων, στην ανατροπή των εργασιακών δικαιωμάτων και στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων για την απόκτηση φθηνής εργατικής δύναμης.
Είναι πράγματι λυπηρό, εν έτει 2022 και εν μέσω της ψηφιακής κοσμογονίας και των εξελίξεων του τεχνολογικού κόσμου, το πολιτικό προσωπικό της χώρας να αρνείται να αντιληφθεί τα οφθαλμοφανή και να αποδεχθεί ότι οι μεταρρυθμίσεις κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση.
Παράλληλα αδυνατούν να αντιληφθούν ότι η συρρίκνωση της ανεργίας, οφείλεται στην αλλαγή που συντελείται στη χώρα στο τομέα της αγοράς εργασίας, της δημιουργίας νέων και καλοπληρωμένων θέσεων απασχόλησης, καθώς και στην υιοθέτηση της καινοτομίας και της ψηφιακής πραγματικότητας.