Του Γιάννη Παντελάκη
Το μνημόνιο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, θεωρητικά λήγει τον Αύγουστο του 2018. Έτσι θέλουμε να πιστεύουμε τουλάχιστον. Ωστόσο αυτό ουσιαστικά δεν θα ισχύει. Το μνημόνιο θα έχει συνέχεια άγνωστης διάρκειας και ημερομηνίας λήξης. Δεν θα υπάρξει τέταρτο μνημόνιο, όπως πολλοί λένε, γιατί δεν θα υπάρχει σχετική ανάγκη. Ο κόφτης διαρκείας για μετά το 2018, που είναι έτοιμος να υπογράψει ο Τσακαλώτος, ισοδυναμεί με διαρκές μνημόνιο. Η κατάσταση θα μοιάζει με μια φράση που αποδίδεται στον Παίσιο «θα έχετε κυβέρνηση και θα είναι σαν να μην έχετε». Έτσι κι εμείς, «θα έχουμε μνημόνιο και θα είναι σαν μην έχουμε».
Το ΔΝΤ -την συμμετοχή του οποίου στο Ελληνικό πρόγραμμα απαιτεί η Γερμανία, άρα θεωρείται βέβαιη - ζητάει νέα μέτρα όπως η κατάργηση του αφορολόγητου και της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις. Η κυβέρνηση φαινομενικά αρνείται. Ουσιαστικά δεν λέει όχι σε αυτά τα μέτρα, αρκεί να μη χρειαστεί να τα πάρει τώρα, αλλά αργότερα. Που μπορεί και να μην βρίσκεται ακόμα στην εξουσία. Μετά το 2018.
Αυτό είπε μόλις προχθές ο Τσακαλώτος (στην Καθημερινή). «Συζητάμε ένα μηχανισμό δέσμευσης όπως η επέκταση του αυτόματου μηχανισμού δημοσιονομικής προσαρμογής του προϋπολογισμού». Ο υπουργός συζητάει, δηλαδή αποδέχεται, την επέκταση του περίφημου κόφτη μετά το τυπικό τέλος του μνημονίου. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Τζανακόπουλος, είπε χθες οτι η επέκταση του δημοσιονομικού κόφτη, δεν σημαίνει επέκταση του προγράμματος. Ο ισχυρισμός του αντίκειται στην λογική, αλλά αυτό δεν πρέπει να μας κάνει πια εντύπωση. Όταν θεωρούν πως ονομάζοντας την τρόικα, θεσμούς, θα μας πείσουν ότι πρόκειται για κάτι διαφορετικό, όλα είναι αναμενόμενα.
Ο κόφτης μετά τον Αύγουστο του 2018, σημαίνει πως κάθε απόκλιση από τους στόχους (ετήσια πλεονάσματα κλπ) θα σημαίνει νέα μέτρα. Και χωρίς νέα δάνεια. Θα πρόκειται μάλιστα και για στοχευμένα από τώρα μέτρα τα οποία θα συμφωνήσει ο κ. Τσακαλώτος το επόμενο διάστημα. Συντάξεις, μείωση αφορολόγητου κ.ο.κ. Αυτό θα είναι το νέο κόλπο του ΣΥΡΙΖΑ πάνω στο οποίο θα στήσει και το νέο του αφήγημα το οποίο μπορεί να μην έχει σχέση με την αλήθεια, αλλά ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη. Το μνημόνιο θα τελειώσει τυπικά το 2018, η χώρα θα εξακολουθεί να βρίσκεται σε μνημόνιο, αλλά η κυβέρνηση θα προβάλει την πρώτη μόνο εκδοχή.Ο,τι το μνημόνιο τέλειωσε.
Μια τέτοια εξέλιξη εξυπηρετεί σε υπερθετικό βαθμό την σημερινή κυβέρνηση που δεν χρειάζεται να πάρει άμεσα νέα μέτρα. Αν η κυβερνητική αυτή πρόθεση για επέκταση του κόφτη γίνει αποδεκτή από το ΔΝΤ, πράγματι φέτος δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα. Και αυτό η κυβέρνηση θα το πουλήσει πολιτικά. Θα ισχυρίζεται ότι πέτυχε την είσοδο του ΔΝΤ χωρίς νέα μέτρα παρότι αυτό δεν θα ισχύει.
Η ιδέα, λογικά δεν θα ακούγεται κακή ούτε στους κόλπους του ΔΝΤ, ούτε σ'' εκείνους των Ευρωπαίων δανειστών. Μια χώρα απόλυτα δεσμευμένη σε σκληρές υποχρεώσεις και μετά το τέλος του προγράμματος, δεν είναι κάτι που δεν το θέλουν. Το αντίθετο. Αν τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα η Ν.Δ.που συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες να κερδίσει τις επόμενες εκλογές, δεν αποκαλύψουν και καταγγείλουν την κυβερνητική μεθόδευση, θα είναι σαν ν αποδέχονται ότι μια κυβέρνηση μπορεί να δεσμεύει την χώρα επ'' άπειρο. Εκτός και αν επιθυμούν κάτι τέτοιο με το μελλοντικό επιχείρημα-άλλοθι (αν και όταν έρθουν στην εξουσία) ότι η χώρα είναι υποχρεωμένη ν'' ακολουθήσει τον κόφτη (δηλαδή το μνημόνιο) που υπέγραψαν οι προηγούμενοι και δεν μπορούν να κάνουμε διαφορετικά…