Η μαγική λέξη της δευτερογενούς αγοράς ομολόγων είναι η χειραγώγηση

Η μαγική λέξη της δευτερογενούς αγοράς ομολόγων είναι η χειραγώγηση

Του Κωνσταντίνου Χαροκόπου

Στο οικονομικό ένθετο του «Φιλελεύθερου» της περασμένης Παρασκευής είχαμε αναφερθεί στο κλίμα που έχει διαμορφωθεί στα ελληνικά desks του Λονδίνου για τα Ελληνικά Ομόλογα του Δημοσίου (ΟΕΔ). Το κλίμα είναι ιδιαίτερα θετικό, διότι τα μηνύματα που εισέπραξαν οι θεσμικοί του εξωτερικού από την έκδοση του 5ετούς ελληνικού ομολόγου, ήταν ικανοποιητικά.

Εκτιμούν συνολικά, πως οι αποδόσεις των ΟΕΔ είναι αισθητά υψηλότερες από τις αντίστοιχες στην ΕΕ, πως αξίζουν το ρίσκο τους και πως η 10ετής έκδοση που έπεται, θα είναι και αυτή επιτυχής. Η μακροοικονομική εικόνα που έχουν, είναι αυτή της αύξησης του ΑΕΠ κατά 2,2% στο 2018, με εκτιμήσεις για 2,4% στο 2019 και 2,0% στο 2020, γεγονός που δεν έχει ξανασυμβεί μέσα στα τελευταία 15 χρόνια. Η εικόνα που έχουν ως προς τον υπολογισμό του ρίσκου που λαμβάνουν είναι, πως ουσιαστικά τα ΟΕΔ τελούν υπό την “εγγύηση της δανειστών”, αφού οι περισσότεροι συμφωνούν πως με τον έναν ή άλλον τρόπο η Ελλάδα δεν κινδυνεύει πλέον με στάση πληρωμών.

Η ύπαρξη του μαξιλαριού των 27 δισ. ευρώ, μαζί με τα υπερπλεονάσματα του 3,5%+, εκτιμούν πως θα οδηγήσουν μέσα στο τρέχον έτος σε αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας τόσο από την Moody's όσο και από τον S&P. Τα μόνα δυο σημεία που φέρουν αστερίσκους, είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού και οι δικαστικές αποφάσεις που θέτουν σε αμφισβήτηση τη πορεία της ιδιωτικής οικονομίας από τη μια και τη δημοσιονομική πολιτική από την άλλη.

Αυτή η εικόνα λοιπόν περιγράφεται μέσα στα newsletters που κυκλοφορούν στα ελληνικά desks των επενδυτικών και χρηματιστηριακών οίκων του Λονδίνου. Η εικόνα αυτή αποτελεί σημείο αναφοράς για αυτούς που διαχειρίζονται κεφάλαια και συμμετέχουν σε εκδόσεις χρέους. Ο συνδυασμός υψηλών αποδόσεων και σχετικά χαμηλού ρίσκου, προσελκύει πάντα θεσμικά κεφάλαια, ειδικά σε μια περίοδο που οι αποδόσεις των τίτλων σταθερού εισοδήματος έχουν υποστεί μείωση.

Έτσι εν αναμονή της έκδοσης του 10ετούς ομολόγου, έχει ζωντανέψει η δευτερογενής αγορά ΟΕΔ και το ανεβασμένο ενδιαφέρον θυμίζει τις παραμονές της έκδοσης του 5ετούς ομολόγου στα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου. Η απόδοση μάλιστα του 5ετούς έσπασε και το ψυχολογικό φράγμα του 3%. Στο πανηγυρικό κλίμα έρχεται να προστεθεί και η αύξηση του τζίρου, η οποία οδήγησε το ύψος των συναλλαγών της δευτερογενούς αγοράς στα 500 εκατ. μέσα στον τρέχοντα μήνα.

Με δεδομένο πως το συνολικό ύψος του διαπραγματεύσιμων ομολόγων στη δευτερογενή αγορά ανέρχεται στα 55 δισ. ευρω, τα 500 εκατ. αντιπροσωπεύουν μόλις το 1% του συνολικού μεγέθους. Όμως η πραγματικότητα είναι ακόμα πιο αδύναμη, αν σκεφτούμε πως τα 25 δισ. ευρώ βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών και στα χέρια του Δημοσίου μέσω του Υπουργείου Οικονομικών και Οργανισμού Διαχείρισης του Δημοσίου Χρέους. Οπότε το ποσοστό του τζίρου ως προς το μέγεθος της αξία του ελεύθερα διαπραγματεύσιμου χρέους, μειώνεται στο 0,5%. Αν δε υπολογισθεί και το σύνολο των ΟΕΔ που βρίσκονται στα χέρια συμμαχικών δυνάμεων, δηλαδή θεσμικών επενδυτών και επενδυτικών οίκων, που έχουν παράλληλα συμφέροντα και άλλες δραστηριότητες στην Ελλάδα, το ποσοστό μικραίνει ακόμα περισσότερο.

Φυσικά και είναι η θετική η αποκλιμάκωση των επιτοκίων. Φυσικά και είναι θετικό το γεγονός της εκ νέου αναμενόμενης εξόδου της Ελλάδας στις αγορές χρέους. Φυσικά και είναι θετική η εξέλιξη των αποδόσεων προς την ελκυστική κατεύθυνση. Όμως το να χρησιμοποιούνται τα παραπάνω γεγονότα, εν μέσω χειραγώγησης των τιμών τους βεβαίως, για τη δημιουργία ενός προπαγανδιστικού αφηγήματος από την πλευρά της κυβέρνησης, είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο αφού οι οίκοι αξιολόγησης εστιάζουν περισσότερο στα αρνητικά και στους εκκολαπτόμενους κινδύνους, παρά στη μαγική εικόνα που αποπνέει η δευτερογενής αγορά των ομολόγων. Και είναι γνωστό το αποτέλεσμα κάθε προσπάθειας χειραγώγησης.


Ο αρθρογράφος είναι οικονομικός αναλυτής, με ειδίκευση στο σχεδιασμό σύνθετων επενδυτικών στρατηγικών.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο της στήλης, είναι καθαρά ενημερωτικό και πληροφοριακό και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Ο αρθρογράφος δεν ευθύνεται για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.