Iσχυρό rebound το 2021, έκρηξη ανάπτυξης της ελληνικής το 2022, επίσπευση των επενδύσεων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, οργανωμένο και λεπτομερές σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για την Εθνική Ανάκαμψη, γρήγορη ανάπτυξη του εμβολιαστικού προγράμματος και πρόσβαση της χώρας με χαμηλά επιτόκια είναι τα βασικά συμπεράσματα της συνέντευξης που παραχώρησε η Annalisa Piazza, Fixed-Income Research Analyst του MFS Investment Management.
Η ίδια επισημαίνει πως η χώρα έχει ανάγκη ενίσχυσης του μεταρρυθμιστικού προγράμματος που έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση, ενώ επισημαίνει την στροφή της χώρας σε ένα πιο φιλικό επενδυτικό πλαίσιο.
Συνέντευξη στον Νικόλα Ταμπακόπουλο
- Κυριά Annalisa Piazza, ποιο το outlook που δίνετε για την ελληνική οικονομία και η επίδραση του Ταμείου Ανάκαμψης στη χώρα;
Η ελληνική οικονομία αναμένεται να κάνει ισχυρό rebound το 2021, καθώς η οικονομία σταδιακά επανέρχεται στην κανονικότητα και οι τουριστικές ροές φέτος το καλοκαίρι φαίνεται πως θα είναι περισσότερες από το 2020.
Η επιτυχία του εμβολιαστικού προγράμματος στη χώρα, η υιοθέτηση του Πράσινου Πιστοποιητικού από την ΕΕ από την 1η Ιουλίου θα δώσουν την ευκαιρία στη χώρα να δει θετική συνεισφορά του τουρισμού στο ΑΕΠ της χώρας.
Το 2022 θα είναι ακόμη πιο δυναμικό, καθώς οι επιπτώσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης δημιουργούν δυναμική έκρηξης της ανάπτυξης στη χώρα. Το εξαιρετικά οργανωμένο και λεπτομερές της ελληνικής κυβέρνησης για το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο έχει εγκριθεί από τις Βρυξέλλες, θα χρηματοδοτήσει τόσο υπάρχουσες, όσο και μελλοντικές επενδύσεις.
Η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται πως είναι προσηλωμένη στην επίσπευση χρήσης των κονδυλίων της ΕΕ και να ενισχύσει το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της χώρας, που ήδη καταγράφει θετική πορεία.
- Ποιοι κλάδοι της ελληνικής οικονομίας είναι περισσότερο ελκυστικοί για τους επενδυτές;
Οι άμεσες ξένες επενδύσεις έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα για την ελληνική οικονομία και η κυβέρνηση έχει δουλέψει σκληρά για να διατηρήσει η χώρα την αξιοπιστία της στη διεθνή επενδυτική κοινότητα. Μερικές μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη γίνει σε επίπεδο φορολογικής πολιτικής σε ιδιώτες και επιχειρήσεις, φέρνουν ανθρώπινο και οικονομικό κεφάλαιο στη χώρα.
Η κυβέρνηση φαίνεται πως κινείται στην κατεύθυνση επαναπατρισμού και στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεις, εκμεταλλευόμενη το ανταγωνιστικό φορολογικό πλαίσιο και δημιουργώντας συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού στον τομέα παροχής υπηρεσιών.
- Τέλος, σχετικά με τα επιτόκια που δανείζεται η χώρα, ποιες είναι οι προβλέψεις σας για το ελληνικό χρέος και τις εκδόσεις ομολόγων;
Η ελληνική υπηρεσία χρέους επεσήμανε πριν μερικούς μήνες ότι οι ανάγκες χρηματοδότησης για το υπόλοιπο του έτους θα ήταν περίπου 4 δισ. ευρώ. Έτσι με την τελευταία έξοδο στις αγορές θεωρούμε πως είναι σχεδόν απίθανο να δούμε νέα γραμμή χρηματοδότησης.
Αν χρειαζόταν ωστόσο, θα αναμέναμε την υπηρεσία χρέους να προσφέρει τελική ονομαστική αξία GGBs το φθινόπωρο και μετά να κινηθεί ανάλογα στο τέταρτο τρίμηνο του έτους. Οι μελλοντικές χρηματοδοτήσεις θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από πολλούς παράγοντες, όπως η ανάπτυξη της οικονομίας και η εφαρμογή του σχεδίου για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.