Κάντο όπως το Ισραήλ. Μέρος δεύτερο και επίκαιρο

Οι Γερμανοί πουλάνε υπέροχες μηχανές. Εμείς προσφέρουμε μεταξύ άλλων μία καλή θέση στην παραλία και κάτω από τον ήλιο. Η κρίση αυτή έρχεται για να αλλάξει πολλά απ΄ αυτά τα πράγματα που μέχρι χτες τα θεωρούσαμε δεδομένα. Για παράδειγμα, ο τουρισμός υπήρξε πράγματι η βαριά βιομηχανία της χώρας. Μήπως έφτασε η ώρα για μία πολύ πολύπλευρη ανάπτυξη; Να δημιουργήσουμε κι άλλους πυλώνες; 

Όχι ότι ο τουρισμός θα πάψει να είναι σημαντικός για το εισόδημα των Ελλήνων. Ναι μεν θα πρέπει αυτό να τον ξεχάσουμε για το 2020, αλλά αργά ή γρήγορα η ζωή θα αποκτήσει και πάλι τους κανονικούς της ρυθμούς και ο τουρισμός θα είναι και πάλι ένα από τα ισχυρά μας όπλα. Αλλά δεν είναι αρκετό. Δεν φτάνει. Η Ελλάδα έχει αντικειμενικά την δυνατότητα να κάνει πολλά περισσότερα πράγματα και η Οικονομία της να έχει έτσι την απαραίτητη διασπορά κινδύνου που χρειάζεται. 

Όταν μιλάμε για παραγωγικά μοντέλα και για παραγωγή, το μυαλό πολλών πάει στον πρωτογενή τομέα. Χωρίς να θέλουμε να υποβαθμίσουμε αυτή την προοπτική, η αλήθεια είναι ότι με τα σκόρδα και τις πατάτες δεν μπορεί μία οικονομία να είναι ανταγωνιστική σε άλλες που παράγουν τεχνολογία. Ναι μεν χρειάζεται ο πρωτογενής τομέας, αλλά δεν είναι η απάντηση μιας σύγχρονης Οικονομίας. 

Το Ισραήλ είναι σήμερα μία από τις κορυφαίες δυνάμεις στον χώρο της τεχνολογίας και πιστεύουμε ότι είναι το μοντέλο ανάπτυξης που έχει ακολουθήσει τα τελευταία χρόνια  μας ταιριάζει περισσότερο από άλλα μοντέλα. Λόγω κοινών στοιχείων που έχουμε με το Ισραήλ. Η άμυνα της χώρας μας, για παράδειγμα, βρίσκεται υπό μόνιμη απειλή, όπως και του Ισραήλ. Αυτή ακριβώς ήταν η αιτία για να εξελιχτεί το Ισραήλ σε μια υπολογίσιμη τεχνολογική δύναμη. Η ανάγκη για την παραγωγή οπλικών συστημάτων δημιούργησε και όλα τα υπόλοιπα. Ό,τι, δηλαδή, συμβαίνει και με την Ελλάδα. Η επιβίωσή της περνάει μέσα από την ανάπτυξη της αμυντικής της βιομηχανίας. Η στροφή της προς την τεχνολογία είναι θέμα εθνικής ανάγκης.  Κι αν αυτό ήταν μέχρι σήμερα ένα θέμα συζήτησης που είχε περισσότερο ακαδημαϊκό χαρακτήρα, από εδώ και πέρα πρόκειται για κάτι περισσότερο. Η διπλή κρίση, του Έβρου και του Κορονοϊού, το αναδεικνύει. 

Η επανεκκίνηση της Οικονομίας θα απαιτήσει μερικά δισεκατομμύρια ευρώ. Αν το ένα ερώτημα είναι που αυτά θα βρεθούν, το επόμενο είναι αν θα ξοδευτούν για τον σωστό λόγο. Ίσως αυτή είναι μία καλή ευκαιρία για να κάνουμε ένα άλμα στο μέλλον. Ένα άλμα που το χρειάζεται η χώρα και η Οικονομία. Ίσως αυτή είναι  η απάντηση για τα ερωτήματα που αφορούν το μέλλον ενός ολόκληρου έθνους.

Θανάσης Μαυρίδης
[email protected]