Του Γιάννη Παντελάκη
Ο ξένος τύπος, ιδιαίτερα ο γερμανικός, αγάπησε τη χώρα μας «η εμπιστοσύνη των επενδυτών σε ομόλογα του Ελληνικού δημοσίου αποκαθίσταται, η αισιοδοξία επιστρέφει», γράφει η Handelsblatt. Οι εκπρόσωποι των δανειστών το ίδιο, «η τάση για την Ελλάδα είναι θετική και θα βελτιωθεί περαιτέρω», δηλώνει ο επικεφαλής του ESM. Μεγάλα επιχειρηματικά περιοδικά, όπως το Forbes γράφουν ότι «η Ελλάδα αναρρώνει», ενώ τραπεζικοί γίγαντες, όπως η Deutsche Bank βλέπουν «φως στο βάθος του τούνελ».
Κάτι αλήθεια συμβαίνει εδώ, που θα έλεγε και ο τραγουδοποιός. Τι συμβαίνει όμως, τι είναι αυτό που κάνει την «Αυγή» να κάνει κεντρικό της θέμα την έκθεση της Γερμανικής Τράπεζας, φιλοκυβερνητικά μέσα να υπερτονίζουν τις θετικές για την οικονομία δηλώσεις αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και συνήθως επιθετικά για τη χώρα ξένα μέσα ενημέρωσης να βλέπουν τώρα θετικές εξελίξεις; Απάντηση φυσικά υπάρχει και αυτή συνδέεται με την φιλοδοξία της κυβέρνησης να αποδειχτεί ως η πιο μνημονιακή απ'' όσες υπήρξαν έως τώρα. Τα έχει καταφέρει. Γι' αυτό την υμνούν, όλοι.
Η κυβέρνηση ουσιαστικά δεν διαπραγματεύεται με τους δανειστές, δεν το έκανε ποτέ μετά τον Σεπτέμβριο του 2015. Και όσες φορές εμφανίστηκε να το κάνει, ήταν λόγοι επικοινωνίας και όχι ουσίας αυτοί που την οδήγησαν σε μια τέτοια εικονική επιλογή. Να εμφανίζεται στους γηγενείς ψηφοφόρους ότι δίνει γενναίες μάχες, οι οποίες ωστόσο δεν δόθηκαν ποτέ επί της ουσίας. Καθυστερούσε τις αξιολογήσεις - ιδιαίτερα την δεύτερη –με μεγάλο κόστος και αυτό συνέβαινε μόνο για τις μάχες των εντυπώσεων που είχε ανάγκη να δίνει.
Επί της ουσίας, έχει υπογράψει ο,τι ζητούσαν οι δανειστές και ακόμα περισσότερα. Οι αξιολογήσεις έφερναν και φέρνουν θεαματικά περισσότερα μέτρα από τα προβλεπόμενα αρχικά από το μνημόνιο και μάλιστα έχει υπογράψει όσα δεν θα μπορούσε-ακόμα και αν ήθελε- οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση πέρασε από τη χώρα τα χρόνια των μνημονίων. Ποια θα τολμούσε να συμφωνήσει σε τέτοιες ιδιωτικοποιήσεις, στο υπερταμείο, στην αλλαγή του νόμου για τις απεργίες, σε περικοπές των επιδομάτων φτώχειας, στην πώληση της ΔΕΗ;
Η απόλυτα μνημονιακή κυβέρνηση, πειθήνια και υπάκουη στους δανειστές, υλοποιεί όλα όσα αυτοί ζητάνε, γιατί να μην την κολακεύουν γι αυτό; Άλλωστε, το αφήγημα της κυβέρνησης έχει αλλάξει, τώρα πια δεν αναζητεί ισοδύναμα μέτρα και παράλληλα προγράμματα για να πείσει τους ψηφοφόρους. Το νέο πολιτικό πρότζεκτ, κινείται γύρω από την επιτυχή έξοδο από τα μνημόνια. Την «καθαρή» όπως γράφει η «Αυγή» ως εκτίμηση της Γερμανικής Τράπεζας. Με αυτό το πρότζεκτ θα οδηγήσει τη χώρα στις εκλογές και ας έχει αφήσει πίσω της συντρίμμια...