Του Κωνσταντίνου Χαροκόπου
Τα ονόματα της Lansdowne Partners, της Οceanwood Capital Management και της Marshall Wace, αποτελούσαν για μήνες τον εφιάλτη των επενδυτών του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Αυτά τα συγκεκριμένα hedge funds, διατηρούσαν για μεγάλο χρονικό διάστημα θέσεις «short», απέναντι στις τραπεζικές μετοχές, ποντάροντας δηλαδή στην πτωτική τους πορεία.
Μπορεί να προχωρούσαν σε αυξομειώσεις των θέσεων τους, ανάλογα με την πορεία των τιμών των μετοχών των τραπεζών για να αποκομίζουν κέρδη, όμως η βασική τους επιλογή να επενδύουν στην πλήρη απαξίωση του τραπεζικού συστήματος παρέμενε σταθερή.
Όλοι όσοι ασχολούνται με το Χρηματιστήριο, θυμούνται καλά την έκθεση της Lansdowne Partners, που είχε πυροδοτήσει την βύθιση των τραπεζικών μετοχών τον Οκτώβριο του 2018, εν μέσω και της έντονης υποχώρησης των παγκόσμιων χρηματιστηριακών αγορών. Η χρηματιστηριακή έκθεση του βρετανικού fund, είχε ξεκινήσει με αναφορά στην εκτίμηση του για την ανάγκη κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών κατά 7,5 δισ. ευρώ. Μέχρι εδώ, όλα καλά. Άλλωστε η εκτίμηση για την ανάγκη κεφαλαιακής ενίσχυσης, διατυπώνεται από αρκετούς, παρ' όλο που η πραγματικότητα προς το παρόν τους διαψεύδει. Εκείνο όμως, που είχε οδηγήσει τότε στην κατάρρευση των τιμών των μετοχών, δεν ήταν αυτή η εκτίμηση.
Αυτό που είχε προκαλέσει την κατά -50% πτώση της Τράπεζας Πειραιώς, την κατά -28% πτώση της Eurobank και την κατά -15% πτώση των τιμών της Εθνικής Τραπέζης και της Alpha Bank, ήταν η λανθασμένη αναφορά της Lansdowne σε μια σειρά δικαστικών αποφάσεων. Αποφάσεων, που απέτρεπαν τις τράπεζες από το να στραφούν εναντίον τρίτων εγγυητών, κάποιων μη εξυπηρετούμενων δανείων. Αυτή η λανθασμένη ερμηνεία των δικαστικών αποφάσεων, οδήγησε την Lansdowe, στο συμπέρασμα ότι οι τράπεζες θα κατέγραφαν νέες απώλειες στους ισολογισμούς τους, ύψους 6 δισ. ευρώ. Η ίδια έκθεση του Οκτωβρίου παρουσίαζε ως εξαιρετικά πιθανό, το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της ΔΕΗ μέσα στο 2019. Ένα γεγονός που θα γεννούσε και μια επιπλέον ζημιά της τάξης του 1 δισ. ευρώ στους τραπεζικούς ισολογισμούς.
Εκ των υστέρων, αποδείχτηκε πως η ερμηνεία που είχε δώσει η Lansdowe στις δικαστικές αποφάσεις, ήταν απολύτως λανθασμένη αφού δεν αφορούσαν σε διαφορές των εγγυητών με τις τράπεζες, αλλά δικαστικές διαφορές ανάμεσα στους εγγυητές και τους δανειολήπτες. Όμως το κακό είχε γίνει, χωρίς να αναγκαστεί ποτέ το fund να ανασκευάσει τη έκθεση του και χωρίς να δοθεί έκταση στο γεγονός από τις συστημικές τράπεζες που είδαν τις μετοχές τους να βάλλονται πανταχόθεν.
Η Lansdowe, παρ' όλη την πτώση και τα θεαματικά κέρδη τα οποία θα μπορούσε να έχει αποκομίσει, δεν έκλεισε τις κερδοφόρες μέχρι εκείνη τη στιγμή θέσεις της, που ουσιαστικά στοιχημάτιζαν στην απόλυτη πτώση των τραπεζικών μετοχών. Λάθος εκτίμηση; Απληστία; Υπέρμετρη σιγουριά;
Όμως το 2019, αντίθετα με ο, τι είχε συμβεί το 2018, βρήκε τις τραπεζικές μετοχές σε ένα ανοδικό κύμα που έχει δώσει μέχρι στιγμής εξαιρετικά σημαντικές αποδόσεις. Για παράδειγμα η μετοχή της Τραπέζης Πειραιώς έχει υπερβεί σε ποσοστό αύξησης της τιμής της, το +270%, της Εθνικής Τραπέζης το +175%, της Eurobank το +80% και της Alpha Bank το +67%. Όπως γίνεται απολύτως κατανοητό, οι θεαματικές αυτές αποδόσεις, ξήλωσαν το δάφνινο στεφάνι της επιτυχίας από την κεφαλή της Lansdowe. Αποδείχτηκε πως το υποτιμητικό στοίχημα του fund για την Ελλάδα, γύρισε μπούμεραγκ, εξανεμίζοντας τις θέσεις του Lansdowe στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Η Lansdowe Partners, είναι ένα από τα πιο παλαιά, παραδοσιακά και σημαίνοντα ευρωπαϊκά hedge funds, με ένα συνολικό ενεργητικό, που ανέρχεται στα $15 δισ. σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιευθέντα στοιχεία του Σεπτεμβρίου του 2019. Μέχρι το 2012 επένδυε μόνο εντός του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι ετήσιες αποδόσεις του μέχρι πρότινος, ανέρχονταν σε ένα σταθερό ποσοστό πέριξ του 10%. Όμως τα τελευταία χρόνια, οι αποδόσεις της Lansbowe υστερούν ακόμα και απέναντι στους μεγάλους αμερικανικούς δείκτες. Για παράδειγμα το μεγαλύτερο fund που διαχειρίζεται η Lansdowe έχει υποχωρήσει κατά -5,5% μέσα στο 2019, την ίδια στιγμή που ο S&P 500 πάνω από 20% το αντίστοιχο χρονικό διάστημα.
Η πλήρης εξαΰλωση της επενδυτικής κίνησης της Lansdowe Partners, στην Ελλάδα, αποτελεί ένα καλό παράδειγμα για όλους εμάς, που κινούμαστε στις αγορές. Και μας βοηθά, να εξάγουμε χρήσιμα συμπεράσματα για την ψυχολογία και τις συμπεριφορές των επενδυτών στις αγορές. Ακόμα και των θεσμικών επενδυτών, που ακολουθούν αυστηρές και τυποποιημένες διαδικασίες.
Ο αρθρογράφος είναι οικονομικός αναλυτής, με ειδίκευση στο σχεδιασμό σύνθετων επενδυτικών στρατηγικών.
Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο της στήλης, είναι καθαρά ενημερωτικό και πληροφοριακό και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Ο αρθρογράφος δεν ευθύνεται για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.