Του Γιάννη Παντελάκη
Ένα προσκείμενο στην κυβέρνηση Μέσο, είχε τον τίτλο «Λευκός καπνός από τις Βρυξέλλες». Κατέγραφε την αισιοδοξία κυβερνητικών κύκλων ότι τις επόμενες ημέρες κλείνει η συμφωνία. Λευκός καπνός σημαίνει νέα μείωση του αφορολόγητου, νέες περικοπές στις συντάξεις, ιδιωτικοποίηση με επαχθείς όρους της ΔΕΗ κ.ο.κ., Αυτά θα συμβούν σε μια χώρα στην οποία για πρώτη φορά μετά από χρόνια σημειώνεται μείωση ζήτησης στην αγορά απόλυτα βασικών προϊόντων, στο ψωμί και στο γάλα. Ο μαύρος καπνός τι θα περιελάμβανε άραγε;
Η κυβέρνηση φαίνεται ότι πετυχαίνει μια ακόμα κακή συμφωνία. Αποτέλεσμα ανικανότητας, απουσίας σχεδίου αλλά και κυνισμού. Ο τελευταίος αναδεικνύεται από την προσπάθεια κυβερνητικών στελεχών να μην παραδεχτούν την αλήθεια, αλλά να διαχειριστούν το ζήτημα με επικοινωνιακό τρόπο. Μεγεθύνουν την φτωχοποίηση- η οποία σημειώνει νέα ρεκόρ-και πουλάνε «αριστεροσύνη» με επισκέψεις στο μουσείο Μπελογιάννη και ανέξοδες κορώνες.
Από την συμφωνία, θα προκύψει δραματική επιδείνωση των όρων διαβίωσης εκατομμυρίων ανθρώπων. Θα κόψουν συντάξεις ακόμα και 500 ευρώ, θα επιβάλουν φορολογία ακόμα και σε εισοδήματα 450 ευρώ τον μήνα και θα πουλήσουν κομμάτια της ΔΕΗ σε εξευτελιστικές τιμές. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα νέο μνημόνιο, το οποίο δεν θα το λέμε έτσι. Και δεν θα το λέμε επειδή ο κυβερνητικός μηχανισμός προπαγάνδας αποδεικνύεται εξαιρετικός στην δουλειά του. Μετατρέπει το μαύρο σε άσπρο, όπως με τον καπνό που φαίνεται να βγαίνει από τις Βρυξέλλες. Τα νέα μέτρα, αποτελούν ωστόσο ένα νέο μνημόνιο που μοναδική διαφορά από τα προηγούμενα είναι πως δεν συνοδεύεται και από νέο δανεισμό.
Η κυβέρνηση καθυστέρησε περισσότερο από ένα χρόνο (η δεύτερη αξιολόγηση είχε προγραμματιστεί να κλείσει τον Φεβρουάριο του 2016) όχι γιατί έδινε κάποιες γενναίες μάχες. Για να δώσεις τέτοιες, πρέπει να έχεις σχέδιο και δυνατότητες να το προωθήσεις. Καθυστέρησε με τεράστιες -και ομολογημένες από τους ίδιους τους υπουργούς- παρενέργειες στην πραγματική οικονομία για δυο λόγους α) έπρεπε να βρει ένα σχετικά πειστικό τρόπο για να το επικοινωνήσει αναζητώντας τα υποτιθέμενα αντίμετρα και β) ήθελε να μεταφέρει την εφαρμογή των νέων μέτρων στα επόμενα χρόνια. Τότε που κάποιοι άλλοι θα κληθούν να τα επιβάλλουν.
Τον περασμένο Ιανουάριο, ο Τσίπρας διαβεβαίωνε τους συνταξιούχους πως «δεν θα υπάρξει καμία μείωση στις συντάξεις». Περίπου ένα χρόνο πριν, έδινε την ίδια διαβεβαίωση και όταν ο δημοσιογράφος επέμενε,του είπε χαρακτηριστικά «πως θέλετε να δεσμευτώ, να βγάλω το σακάκι μου και να σας το δώσω»! Νομίζω πως είναι ικανός ακόμα και τώρα να βγει δημόσια και να επαναλάβει πως πράγματι δεν θα υπάρξουν μειώσεις στις συντάξεις. Αυτό θα συμβεί μετά το 2019, ενώ αυτός μιλούσε για τώρα…