Εκείνο που με εντυπωσίασε στον ιερωμένο του ναού Αγίου Νικολάου Φλαρίου Καλαμάτας ήταν ο αποφασιστικός τόνος της φωνής του και το επιτακτικό ύφος του. «Όσοι δεν φοράτε μάσκα θα βγείτε έξω. Αντιρρησίες θα είστε στο σπίτι σας και όχι εδώ μέσα». Έτσι αντιμετώπισε τους πιστούς που πήγαν να εκκλησιασθούν χωρίς μάσκα. Και στις μικρές κοινωνίες όλοι γνωρίζονται μεταξύ τους.
Ακριβώς τέτοια υπεύθυνη στάση, θα πρέπει να κρατήσουμε όλοι μας μέχρι να σημάνει η λήξη του συναγερμού. Ο κίνδυνος του εφησυχασμού είναι μεγάλος, λόγω της άφιξης του εμβολίου. Είναι αυτονόητο πως η αγορά και το λιανεμπόριο θα πρέπει να επαναλειτουργήσουν, γιατί η παράταση του lockdown θα σημάνει τον θάνατο χιλιάδων επιχειρήσεων. Το πώς θα τηρηθεί αυτή η ισορροπία δεν είναι μόνον κυβερνητική ευθύνη. Είναι ευθύνη όλων μας, κάτι που δεν έγινε τους μήνες Σεπτέμβριο και κυρίως Οκτώβριο, με τις γνωστές συνέπειες.
Δεν γνωρίζουμε αν θα υπάρξει τρίτο κύμα πανδημίας ή αν θα βαδίσουμε σε μια αποκλιμάκωση τής όλης κατάστασης μέχρι την άνοιξη.
Πάντως, οι εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Μετρήσεων και Αξιολόγησης Υγείας του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον του Σιάτλ, δεν είναι θετικές για την πατρίδα μας, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ της «Καθημερινής» της 29ης Δεκεμβρίου. «Εάν στην Ελλάδα όλοι οι παράγοντες μείνουν ως έχουν, μέχρι τον Απρίλιο, το ινστιτούτο προβλέπει οι θάνατοι λόγω κορονοϊού να ανέρθουν σε 12.325…αν όμως τα μέτρα χαλαρώσουν το ινστιτούτο προβλέπει την εκτόξευση των θανάτων στην χώρα στους 19.107 έως τον Απρίλιο».
Προφανώς αυτές οι εκτιμήσεις βασίστηκαν σε κάποια μοντέλα, με όλη την αυθαιρεσία που υποκρύπτουν αυτές οι μέθοδοι προβλέψεων, όμως είναι κάτι που δεν μπορούμε να το προσπεράσουμε για έναν απλό λόγο, όπως μου εξηγούσε γιατρός της πρώτης γραμμής.
Στην περίπτωση τρίτου κύματος covid 19, το Εθνικό Σύστημα Υγείας θα καταρρεύσει με χαοτικές συνέπειες. Αυτή την στιγμή η ελαστικότητα τού συστήματος βρίσκεται στο όριο της, κάτι που το γνωρίζουν και οι κυβερνώντες και οι πολίτες. Συνεπώς, αν ενσκήψει τρίτο κύμα θα είμαστε υγειονομικά εντελώς ανοχύρωτοι, που εκτός όλων των άλλων αυτό θα έχει τραγικά αποτελέσματα και για την υγεία αυτών που πάσχουν και από άλλες ασθένειες. Παράπλευρες απώλειες, αλλά μιλούμε πλέον για ανθρώπινες ζωές. Όσοι χάνουν οικεία τους πρόσωπα ελάχιστα τους ενδιαφέρει αν τα έχασαν εξαιτίας του κορονοϊού ή λόγω του κορονοϊού, καθώς τα νοσοκομεία θα βρίσκονται σε αδυναμία να τα περιθάλψουν.
Εκείνο που θα πρέπει να κάνει η κυβέρνηση είναι να σπάσει το κλίμα του εφησυχασμού και να πείσει τους πολίτες πως τα δύσκολα δεν τελείωσαν ακόμα. Το ζητούμενο είναι μέχρι να λήξει αυτός ο εφιάλτης τα θύματα να είναι όσο το δυνατόν λιγότερα. Οι κάθε λογής ταγοί ας μιμηθούν τον ιερωμένο του Φλαρίου Καλαμάτας, δείχνοντας στις ομάδες πολιτών που επηρεάζουν και την κρισιμότητα της κατάστασης και τα μέτρα αντιμετώπισης της.
Το εμβόλιο είναι μια καλή αρχή, δεν είναι το αίσιο τέλος.