Τα γεγονότα έχουν τη δική τους δυναμική και ο χρόνος διαμορφώνει και αναδιαμορφώνει τις συνειδήσεις. Όμως και οι αριθμοί έχουν τη δική τους βαρύτητα και σημασία, καθώς δεν μπορούν να αμφισβητηθούν. Υπάρχουν.
Έτσι το γεγονός πως ο Γιώργος Παπανδρέου στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 έλαβε με το κόμμα που ίδρυσε, το ΚΙΔΗΣΟ, 152.557 ψήφους, αυτό το γεγονός δεν μπορεί να αγνοηθεί στις εκτιμήσεις που κάνουμε για τις εσωκομματικές εκλογές του ΚΙΝΑΛ.
Αποτελεί μια προίκα που δεν τη διαθέτει κανένας συνυποψήφιος του. Και οι μισοί να πάνε να τον ψηφίσουν, ενδεχομένως να εκλεγεί και από τον πρώτο γύρο ακόμα. Αν δε η εκλογή αρχηγού απαιτήσει και δεύτερο γύρο ο Γιώργος Παπανδρέου έχει μεγαλύτερη δεξαμενή ψήφων από τον οποιονδήποτε συνυποψήφιο του. Τα ονόματα τους είναι γνωστά, όπως γνωστές είναι και οι πολιτικές συγγένειες τους.
Επιπροσθέτως, ο Γιώργος Παπανδρέου δεν έχει πολιτικούς φίλους. Έχει πιστούς που τον ακολουθούν σε κάθε του βήμα, όπως έδειξε και η περιπέτεια του ΚΙΔΗΣΟ. Και ο πιστός δεν κρίνει, δεν αμφιβάλλει, δεν διαφωνεί. Είναι πειθήνιος στρατιώτης. Παρόμοιο στρατό ουδείς εκ των εσωκομματικών αντιπάλων του διαθέτει.
Συνεπώς, ο Γιώργος Παπανδρέου δεν έχει απλώς ένα συγκριτικό πλεονέκτημα, έχει ένα στρατηγικό πλεονέκτημα.
Τρωτά σημεία δεν έχει; Φυσικά και έχει, το σπουδαιότερο των οποίων είναι η θολή θέση του για την «προοδευτική» κυβέρνηση και το πώς βλέπει το ΣΥΡΙΖΑ. Ως γνωστόν η συντριπτική πλειοψηφία της βάσης του ΚΙΝΑΛ είναι υπέρ της διατήρησης του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου, κάτι που εκμεταλλεύεται και θα εκμεταλλευτεί στο έπακρον ο Ανδρέας Λοβέρδος. Ως γνωστόν ο Α. Λοβέρδος έχει διακηρύξει πως δε θεωρεί το ΣΥΡΙΖΑ κόμμα που ανήκει στο δημοκρατικό τόξο.
Υποθέτω ότι αυτό θα είναι το βαρύ χαρτί του, καθώς θα προκαλεί τον Γιώργο Παπανδρέου να λάβει θέση επ΄αυτού. Τι θα κάνει ο πρώην πρωθυπουργός; Στα πολιτικά ερωτήματα που αφορούν τη μελλοντική πορεία του ΚΙΝΑΛ δε χωρούν υπεκφυγές και επαμφοτερίζουσες θέσεις.
Θα κρατήσει τις γέφυρες ανοικτές με το ΣΥΡΙΖΑ ερχόμενος σε ρήξη με τη βάση του Κινήματος ή θα συνταχθεί με τον Ανδρέα Λοβέρδο; Και στην πρώτη περίπτωση θα ρισκάρει μια νέα διάσπαση αυτού του χώρου;
Είναι απολύτως θεμιτό ο Γιώργος Παπανδρέου να θέλει να διεκδικήσει την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ. Βέβαια, οφείλει να γνωρίζει, και υποθέτω πως θα το έχει αντιληφθεί, ότι ο αγώνας θα είναι σκληρός, καθώς ουδείς εκ των συνυποψηφίων τού αναγνωρίζει το primus inter pares. Θα δεχθεί κριτική και επιθέσεις, που θα τον φθείρουν.
Πάντως, το γεγονός ότι στα 70 χρόνια του ρίχνει μια χοντρή ζαριά, αποδεικνύει πόσο επιθυμεί τη δικαίωση του. Και αυτό δεν είναι μεμπτό.
ΥΓ. Είναι καθήκον όλων να διασφαλίσουν το αδιάβλητο της εκλογικής διαδικασίας για να μην επαναληφθούν οι αθλιότητες του 2007, εκ μέρους των παρατρεχάμενων του Γιώργου Παπανδρέου.