Ανακοινώθηκε χθες ο σχεδιασμός της κυβέρνησης να προωθήσει την έναρξη λειτουργίας του συστήματος έκδοσης ψηφιακής σύνταξης ώστε μέχρι τις αρχές του 2022 να μην υπάρχουν πλέον ληξιπρόθεσμα αιτήματα για συντάξεις.
Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που εντάσσεται στη γενικότερη στρατηγική της σημερινής κυβέρνησης να αναδείξει το ψηφιακό κράτος σε κεντρικό στόχο της δημόσιας πολιτικής. Στο πλαίσιο αυτό, σχεδόν κάθε εβδομάδα ανακοινώνεται πως μια διαδικασία που απαιτούσε προηγουμένως τη φυσική παρουσία του πολίτη στις δημόσιες υπηρεσίες πλέον θα γίνεται ηλεκτρονικά και αμέσως.
Αυτή η σιωπηλή ψηφιακή επανάσταση ήδη αλλάζει την καθημερινότητά μας. Οι ουρές - διαχρονικά αγαπημένο θέμα σάτιρας - με σταθερά βήματα εξαφανίζονται, κι αυτό έχει θετικά αποτελέσματα όχι μόνο στην ψυχολογία των πολιτών (σκεφτείτε απλώς την τελευταία φορά που εξοργιστήκατε μπροστά σε κάποιο γκισέ δημόσιας υπηρεσίας) αλλά και την οικονομία, καθώς αμέτρητες εργατοώρες εξοικονομούνται και χιλιάδες υπάλληλοι του δημοσίου πλέον μπορούν να ασχολούνται σε παραγωτικότερα αντικείμενα.
Και βεβαίως, υπάρχει κι ένα άλλο εξίσου σημαντικό όφελος: ότι μειώνοντας στο ελάχιστο την ανάγκη φυσικής παρουσίας των πολιτών στις υπηρεσίες, ελαχιστοποιείται και η δυνατότητα διαφθοράς. Δεν μπαίνω στον πειρασμό να φανταστώ τα ευρύτερα και πολύπλευρα οφέλη που θα έχει η οικοδόμηση εμπιστοσύνης των πολιτών προς το κράτος - είναι ένα πολύ φιλόδοξο όνειρο - αλλά δεν σας κρύβω ότι το σκέφτομαι!
Σε τίποτα απ’ όλα αυτά φυσικά δεν ανακαλύπτει η σημερινή κυβέρνηση τον τροχό. Η ψηφιακή μετάβαση του κράτος είναι μια διαδικασία που έχει ήδη ολοκληρωθεί σε πολλές από τις ανεπτυγμένες χώρες, με χαρακτηριστικότερο ίσως παράδειγμα αυτό της εταίρου μας στην ΕΕ Εσθονίας, που αποτελεί εδώ και χρόνια παγκόσμιο πρότυπο της λεγόμενης ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.
Εξάλλου, η ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του κράτους στην εξυπηρέτηση των πολιτών είναι εντέλει ένα ηθικό ζήτημα. Όταν ένας πολίτης χρειάζεται να περιμένει χρόνια για να του βγει η σύνταξη, ή όταν χρειάζεται να καταταλαιπωρηθεί για να εκδώσει ένα πιστοποιητικό που μια δημόσια υπηρεσία θα μπορούσε απλώς να το αναζητήσει αυτομάτως, το κράτος δείχνει ότι δεν ανταποκρίνεται σε μια από τις βασικότερες υποχρεώσεις του έναντι των πολιτών του.
Μόνο οφέλη έχει λοιπόν το στοίχημα που έχει βάλει η σημερινή κυβέρνηση για το κράτος. Και τα οφέλη αυτά θα πολλαπλασιαστούν όταν η απλοποίηση των διαδικασιών δεν θα αφορά μόνο τους πολίτες, αλλά και την επιχειρηματική δράση. Ο μεγάλος αριθμός των επενδύσεων που ακυρώθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες στη χώρα μας - ή που δεν σχεδιάστηκαν καν - λόγω του τεράστιου και απρόβλεπτου στην εξέλιξή του γραφειοκρατικού βάρους δεν τιμά καθόλου τη χώρα μας, και της στερεί πολύτιμα εργαλεία ανάπτυξης, δημιουργίας και προκοπής.
Απλοποιήση λοιπόν, επιτάχυνση και ψηφιοποίηση των απαιτούμενων διαδικασιών για κάθε είδους συναλλαγή των πολιτών και των επιχειρήσεων με το κράτος. Στόχος μας θα πρέπει να είναι να πλέον να μη χρειάζονται έκτακτες διαδικασίες fast track, αλλά το fast track να γίνει πια η κανονικότητα. Ήρθε η ώρα η Ελλάδα να μετακινηθεί στην αριστερή λωρίδα - μια από τις λίγες μετακινήσεις προς τα αριστερά που ένας φιλελεύθερος δεν έχει πρόβλημα να δει θετικά!