Η λαϊκή σοφία πάντα επιβεβαιώνεται. Παρακολουθώ από τα ΜΜΕ τη συζήτηση για τα εμβόλια και φυσικά τις άπειρες προτάσεις που ακούγονται. Δεν θα ασχοληθώ με την παράλογη θέση του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης που ζήτησε «να μας δοθούν οι πατέντες των εμβολίων ώστε μόνοι μας να παράγουμε όσα θέλουμε», γιατί απλούστατα είναι τόσο εξόφθαλμα παράλογη που δεν επιδέχεται σοβαρή κριτική. Θα περιοριστώ μόνο στο να σχολιάσω το τεράστιο διαχειριστικό θέμα του εμβολιασμού της κοινότητας.
Όσοι δεν έχουν διαχειριστεί μεγάλα έργα, δύσκολα μπορούν να φανταστούν την πολυπλοκότητα του έργου. Με την ιδιότητα μου σαν τον «δεινόσαυρο» της πληροφορικής, αφού ασχολούμαι από το 1967, θέλω να σας δώσω ορισμένα χαρακτηριστικά του έργου που πραγματικά δείχνουν ότι επιτέλους έχουμε μπει στην ψηφιακή εποχή.
-Μόνο ψηφιακή λύση. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα σχεδιάστηκε από την αρχή μια διαδικασία η οποία είναι αποκλειστικά ψηφιακή. Αναφέρομαι φυσικά στη διαδικασία με την οποία οι πολίτες κλείνουν το ραντεβού τους για τον εμβολιασμό. Για να το πούμε πολύ απλά. ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΚΑΝΕΝΑ ΧΑΡΤΙ για να κλείσει κάποιος το ραντεβού του προκειμένου να εμβολιαστεί. Αυτή είναι πραγματική επανάσταση στο τρόπο που αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα μας σαν χώρα. Εδώ και πολλά χρόνια ισχυρίζομαι ότι αν δεν μάθουμε να «σκεφτόμαστε ψηφιακά» και συνεχίζουμε να μηχανογραφούμε τις χειρωνακτικές διαδικασίες, το μόνο που επιτυγχάνουμε είναι να αντικαταστήσουμε το «μπάχαλο» με «ηλεκτρονικό μπάχαλο». Η συνήθης επίκληση όλων των αντιδραστικών που συνοψίζεται στο «τι θα γίνει με τους μεγάλους ανθρώπους που δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία», απαντήθηκε: Θα πάνε σε ένα φαρμακείο, ή κάποιος από το οικογενειακό τους περιβάλλον θα τους βοηθήσει να ολοκληρώσουν την διαδικασία.
-Επικοινωνία. Βασική προϋπόθεση για την επιτυχία ενός μεγάλου έργου είναι η σωστή επικοινωνία. Μπήκα στην σελίδα embolio.gov.gr για να δω το «Εθνικό Επιχειρησιακό Σχέδιο για τον Εμβολιασμό κατά του Covid-19» και πραγματικά μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι υπάρχει πλήρης και αναλυτική πληροφόρηση για τον εμβολιασμό και την διαδικασία εμβολιασμού με πλήρη παραδείγματα. Ακόμα για όσους θέλουν να μάθουν τις λεπτομέρειες σχετικά με το εμβόλιο, υπάρχει η σελίδα eody.gov.gr «Οδηγίες Εμβολιασμό έναντι του ιού Sars-Cov-2» όπου δίνονται αναλυτικές λεπτομέρειες για το εμβόλιο. Το επίπεδο πληροφόρησης είναι πραγματικά εξαιρετικό.
-Proactive. Για πρώτη φορά το «κράτος πάει στον πολίτη» και όχι ο «πολίτης στο κράτος». Άλλη μια επανάσταση. Με βάση τα στοιχεία της άυλης συνταγογράφησης (έργο του Κυριάκου Πιερρακάκη), το κράτος απευθύνεται στον πολίτη και εφ? όσον πληροί τα κριτήρια του εμβολιασμού, του αποστέλλεται πρόταση για το ραντεβού του. Η μόνη ενέργεια του πολίτη είναι η εντός τριών ημερών αποδοχή του ραντεβού. Πιο απλά δεν γίνεται! Έτσι ακριβώς, μέσα σε 24 ώρες έχουν ήδη κλείσει 64.000 ραντεβού για εμβολιασμό και μέχρι την 12 Ιανουαρίου έχουν εμβολιασθεί με την πρώτη δόση 55.988 συμπολίτες μας.
-Ψηφιακό Πιστοποιητικό. Ακόμα μια σημαντική καινοτομία. Κάθε εμβολιασμένος εφοδιάζεται με ένα ψηφιακό πιστοποιητικό, υπογραμμένο ψηφιακά (digitally signed) όπου πιστοποιείται το είδος και η ημερομηνία του εμβολίου καθώς και άλλα στοιχεία το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί παντού, ώστε να διευκολύνει τη ζωή του εμβολιασθέντος.
-Ιδιαίτερες δυσκολίες. Η διαχείριση του έργου γίνεται ακόμα πιο δύσκολη λόγων της ιδιομορφίας του εμβολίου. Καταρχήν απαιτούνται δύο δόσεις και μόνο αυτό η ιδιότητα πολλαπλασιάζει τις δυσκολίες. Το κυριότερο όμως πρόβλημα είναι η διακίνηση και φύλαξη του εμβολίου λόγω των ιδιαίτερα δύσκολων συνθηκών θερμοκρασίας που απαιτούνται. Τα εμβόλια διατηρούνται σε θερμοκρασία -70 βαθμών Κελσίου σε 5 ειδικά εξοπλισμένες φαρμακαποθήκες σε όλη την χώρα. Η μεταφορά γίνεται σε πακέτα των 195 φιαλιδίων (975 δόσεις) και μετά την απόψυξη μπορούν να διατηρηθούν σε ψυγεία 2 – 8 βαθμούς Κελσίου. Μετά την απόψυξη δεν μπορούν να ψυχθούν ξανά.
-Συμπέρασμα. Για όλου εμάς που κατά καιρούς προσπαθήσαμε να βελτιώσουμε τη ζωή των πολιτών με την εφαρμογή της πληροφορικής στην Ελλάδα, ο σχεδιασμός και η υλοποίηση του έργου του εμβολιασμού, είναι πραγματικά «μουσική στα αυτιά μας». Αυτός είναι ο σωστός δρόμος: Ψηφιακός σχεδιασμός και όχι ψηφιακή γραφειοκρατία. Η μακρόχρονη πείρα μου, μου έχει διδάξει κάτι πολύ βασικό. Όταν ο κόσμος αντιληφθεί πραγματικά τα οφέλη που έχει από την ψηφιακή επανάσταση, γίνεται ο μεγαλύτερος και ισχυρότερος υποστηρικτής της, ώστε να κατανικηθεί η γραφειοκρατική αδράνεια του παραδοσιακού δημοσίου.
* Ο Ανδρέας Δρυμιώτης είναι Σύμβουλος Επιχειρήσεων