Συναίνεση; Τι είναι αυτό; Μήπως κάτι που ζητούσαν επίμονα οι προηγούμενες κυβερνήσεις από τον κ. Τσίπρα κι εκείνος το απέρριπτε; Στα τέσσερα φώναζαν τότε οι βουλευτές των ΑΝΕΛ στους... μνημονιακούς. Με ποιους να υπάρξει τώρα συναίνεση και σε τι;
Ναι, λένε οι κυβερνητικοί. Έτσι ήταν τότε, αλλά τώρα τα πράγματα έχουν αλλάξει. Με άλλα λόγια, συμβαίνει το εξής: Αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στην αντιπολίτευση, δεν υπάρχει συναίνεση. Αν είναι στην κυβέρνηση, επιβάλλεται! Κι ας συζητάνε στο τέλος για τα ίδια θέματα και για τις ίδιες λύσεις! Αν αυτό δεν είναι απόδειξη για το πώς οδηγηθήκαμε στη χρεοκοπία, για τις τεράστιες πολιτικές ευθύνες που υπάρχουν, τι άλλο χρειάζεστε;
Η συναίνεση είναι ένα απαραίτητο βήμα σε συνθήκες πολιτικού πολιτισμού. Η συνεννόηση των ανθρώπων στα αυτονόητα είναι εκείνο που βοηθάει τις κοινωνίες να προοδεύουν. Αλλά εδώ δεν υπάρχει πολιτικός πολιτισμός. Αν υπήρχε, θα υπήρχε και τσίπα! Για να μην ξεχνάμε εκείνο το περίφημο «στα τέσσερα» και για το γεγονός ότι δεν έχει ζητήσει κάποιος που όφειλε συγγνώμη γι'' αυτό.
Πάμε τώρα στην ουσία! Το πολιτικό σύστημα οφείλει να πει την αλήθεια στον ελληνικό λαό: Ότι η κατάσταση είναι δύσκολη και ότι οι πιθανότητες εξόδου από την κρίση είναι μικρές υπό τις παρούσες συνθήκες. Αυτό που χρειάζεται, λοιπόν, να κάνουν είναι να αλλάξουν τις συνθήκες. Να καθίσουν σε ένα τραπέζι και να ορίσουν τους κανόνες ενός εθνικού διαλόγου που θα μας οδηγήσει σε ένα εθνικό σχέδιο εξόδου από την κρίση. Ενός σχεδίου που θα εφαρμόσουν οι κυβερνήσεις για τα επόμενα χρόνια.
Αυτό που συζητάμε δεν είναι το ίδιο πράγμα με εκείνο που προτείνει η κυβέρνηση. Η κυβέρνηση Τσίπρα ζητάει συναίνεση, για να περάσει από τη Βουλή τα επόμενα επώδυνα μέτρα. Αυτό είναι τελείως διαφορετικό από το εθνικό πρόγραμμα.
Τα ψέματα και οι τακτικισμοί δεν έχουν θέση στη σημερινή δύσκολη συγκυρία. Χρειάζεται τόλμη και πολιτική γενναιότητα. Ο κ. Τσίπρας έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων και την ευκαιρία να κάνει ένα ουσιαστικό άλμα προς την πλευρά της λογικής. Η καχυποψία περισσεύει και αυτό είναι απολύτως λογικό. Ίσως να βοηθούσε μία δήλωση συγγνώμης από τους δύο της συγκυβέρνησης για τα όσα ακραία και απαράδεκτα έχουν συμβεί στο παρελθόν. Είναι ένας ασφαλής τρόπος για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και για να υπάρξει ένα αποτέλεσμα.
Θανάσης Μαυρίδης