Στην λαϊκίστικη και τυχοδιωκτική αντιπολιτευτική στάση του ΣΥΡΙΖΑ που ήταν επικίνδυνη για τη δημοκρατία, τους θεσμούς και τη Δικαιοσύνη, αποδίδει την συντριπτική προτίμηση των ψηφοφόρων του κόμματος για ενδεχόμενη συγκυβέρνηση με τη ΝΔ, η βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Νάντια Γιαννακοπούλου.
Όπως τονίζει, η αξιωματική αντιπολίτευση με βάση τα ανωτέρω, δεν μπορεί να είναι ούτε προοδευτική δύναμη, ούτε συγγενικός χώρος, ούτε πιθανός εταίρος.
Παράλληλα χαρακτηρίζει «ξαφνική απόφαση» που δεν κατανοεί το σκεπτικό της, την αντικατάσταση Λοβέρδου από τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου. Αναγνωρίζει φυσικά ότι είναι δικαίωμα της Προέδρου, αλλά επισημαίνει τον κίνδυνο της εσωστρέφειας με αφορμή και το γεγονός αυτό.
Συνέντευξη στον Γιάννη Σιδέρη
- Κα Γιαννακοπούλου, φοβάστε και σεις μήπως έχετε την τύχη του «Ποταμιού» όπως δήλωσε ότι φοβάται ο κ. Λοβέρδος;
Εγώ μπορώ να απαντήσω για το τι απασχολεί, τι προβληματίζει εμένα. Βρισκόμαστε ενάμιση χρόνο περίπου μετά τις εκλογές, η Κυβέρνηση υφίσταται ήδη φθορές, ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει σημαντικές απώλειες της τάξης του 25%-30% και ενώ δημιουργείται πολιτικό κενό, εμείς βρισκόμαστε δημοσκοπικά καθηλωμένοι σε ποσοστά που κυμαίνονται από 6%-7%. Λείπει δηλαδή η αίσθηση μιας σοβαρής διείσδυσής μας σε νέα ακροατήρια και μια σαφής ισχυροποίησή μας, που σε πρώτη φάση θα μπορούσε να φαίνεται από διψήφιες δημοσκοπικές επιδόσεις.
Αυτό είναι το μείζον πρόβλημα για το ΚΙΝΑΛ και πρέπει να δούμε τις αιτίες που το προκαλούν και τις αλλαγές που πρέπει να κάνουμε γρήγορα, μιας και στην Πολιτική τα κενά δεν δημιουργούνται συνέχεια, ούτε δίνονται πάντα οι ευκαιρίες.
- Πως κρίνετε την αντικατάστασή του κ. Λοβέρδου από τη θέση το Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου;
Ήταν μια ξαφνική απόφαση της Προέδρου που με αιφνιδίασε και η αλήθεια είναι ότι δεν καταλαβαίνω το σκεπτικό της. Ασφαλώς μια αλλαγή σ΄ αυτό το επίπεδο είναι δικαίωμά της και αρμοδιότητά της. Ωστόσο, σ΄ αυτή τη φάση εκατοντάδες στελέχη και φίλοι του ΚΙΝΑΛ αναρωτιούνται γιατί έγινε αυτό. Το αντιμετωπίζω ως Βουλευτής με συνεχή τηλέφωνα από ανθρώπους μας, που με ρωτούν τι και πως, χωρίς να μπορώ να απαντήσω.
Αυτό το γεγονός εμπεριέχει τον κίνδυνο μιας εσωστρέφειας και ενδοσκόπησης στο κόμμα μας σε μια κρίσιμη συγκυρία, που θα έπρεπε να ασχολούμαστε με τα προβλήματα της πανδημίας, της Οικονομικής κρίσης, της νέας φάσης στα Ελληνοτουρκικά και τόσα άλλα που απασχολούν την κοινωνία.
Θα ήταν παράλειψή μου να μην αναφέρω ότι ο Α. Λοβέρδος είναι ένα σημαντικό στέλεχος της παράταξης, με σημαντικό έργο σε όποιο Υπουργείο και αν πέρασε, με αγώνες που του κόστισαν τη γνωστή δίωξη από το γνωστό παρακράτος, ο οποίος είχε άριστη απόδοση και ως Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος. Γι’ αυτό και το όλο θέμα θέλουμε-δεν θέλουμε απασχολεί πάρα πολλούς ανθρώπους και ειδικά του χώρου μας.
- Ο μεσαίος χώρος (με τους συγγενικούς του κεντροαριστερό και κεντροδεξιό), είναι ο μεγαλύτερος στη χώρα. Θεωρητικά είστε οι δικαιούχοι αυτού του χώρου αλλά αυτό δεν φάνηκε στις εκλογές ούτε φαίνεται στις δημοσκοπήσεις. Πού νομίζετε ότι οφείλεται;
Καταρχάς να παρατηρήσω ότι δεν υπάρχουν ιδιοκτήτες χώρων. Το ΠΑΣΟΚ κατάφερε στη Μεταπολίτευση να γίνει από ένα νεαρό ριζοσπαστικό κίνημα, δεσπόζουσα δύναμη του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς μέσα από μία συνεχή προσπάθεια αλλαγών και πρωτοβουλιών, που έδωσαν απάντηση και λύση στα προβλήματα της κοινωνίας. Έτσι κατάφερε να γίνει και μια από τις δύο δεσπόζουσες Κυβερνητικές δυνάμεις και να αφήσει σαφές προοδευτικό αποτύπωμα.
Αυτή η ιστορία αντιμετωπιζόμενη ενιαία με τα θετικά και τα αρνητικά της, αποτελεί μια μεγάλη παρακαταθήκη για εμάς. Δεν αρκεί όμως απλά η επίκληση ενός ιστορικού παρελθόντος. Πρέπει βγάζοντας συμπεράσματα από αυτή την πορεία, να δούμε μπροστά, να δούμε το μέλλον.
Προφανώς χρειάζονται αλλαγές σε διάφορα επίπεδα για να έχουμε άλλα αποτελέσματα, για να διεκδικήσουμε με αποφασιστικότητα το χώρο του Κέντρου. Χρειάζεται να δούμε, να κάνουμε πιο σαφή τη φυσιογνωμία μας ως μεταρρυθμιστικής, ευρωπαϊκής, κεντροαριστερής δύναμης, να αποσαφηνίσουμε τις προτάσεις μας σε καυτά θέματα, να συσπειρώσουμε ευρύτερες δυνάμεις, να απευθυνθούμε στην νεολαία. Όλα αυτά και άλλα πολλά, όπως βεβαίως και το θέμα της ηγεσίας, θα τα συζητήσουμε στην πορεία μέχρι την Συνδιάσκεψη μας, που έχει οριστεί τον Νοέμβριο του 2021.
- Σας εποφθαλμιούν. Ο Μητσοτάκης έχει πλησιάσει το χώρο σας ενώ Τσίπρας κάνει εκκλήσεις συνεργασίας. Θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να υπάρξει κάτι τέτοιο;
Το κάθε κόμμα κάνει την δουλειά του. Αυτό πρέπει να κάνουμε και εμείς. Όσο είμαστε ένα μικρό κόμμα, μόνιμα θα τροφοδοτούνται παρόμοια ερωτήματα. Το θέμα για εμάς δεν είναι κάνουμε δηλώσεις προτιμήσεων. Η δική μας προτίμηση είναι το ΠΑΣΟΚ, είναι το ΚΙΝΑΛ να ακολουθήσει μια σταθερά αυτόνομη πορεία με μεταρρυθμιστικό στίγμα και αναπροσαρμογές που θα δώσουν ώθηση σ΄ αυτή την πορεία, αλλάζοντας γενικότερα τους συσχετισμούς στο πολιτικό σκηνικό.
- Το 66 % των ψηφοφόρων σας προτιμά μια κυβέρνηση συνεργασίας ΝΔ-ΚΙΝΑΛ. Θεωρείτε ότι σας δεσμεύει αυτό;
Πράγματι ένα σημαντικό ποσοστό ψηφοφόρων μας βλέπει μια τέτοια προοπτική πιο σωστή από ότι μια συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛ, αν υπήρχε ανάγκη, αν υπήρχε κίνδυνος ακυβερνησίας της χώρας με ότι αυτό σημαίνει. Δεν λένε «ας πάμε με την ΝΔ». Πιστεύουν ότι χρειάζεται αυτόνομη πορεία και από εκεί και πέρα θεωρούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με όσα έπραξε ως λαϊκίστικη και τυχοδιωκτική αντιπολίτευση και ως επικίνδυνη για την Δημοκρατία, τους θεσμούς, την Δικαιοσύνη, την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας και ως λάτρης του ελέγχου των αρμών της εξουσίας Κυβέρνηση, δεν μπορεί να είναι ούτε συγγενικός χώρος, ούτε προοδευτική δύναμη, ούτε πιθανός εταίρος. Από εκεί και πέρα είπαμε.
Όλα τα θέματα θα συζητηθούν και θα αποσαφηνιστούν μέσα από τις συντεταγμένες διαδικασίες προς την Συνδιάσκεψή μας. Έτσι αποφασίζουν τα δημοκρατικά κόμματα.