Ελάχιστοι θα διαφωνήσουν με την διαπίστωση πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης παίζει χωρίς πολιτικό αντίπαλο. Είναι απόλυτα κυρίαρχος στο παιχνίδι και αυτήν την θέση την κατέκτησε με τις ορθές επιλογές του.
Λέγεται και γράφεται, κατ΄επανάληψη, πως οι κρίσεις συσπειρώνουν τους πολίτες γύρω από την ηγεσία τους. Ουδέν αναληθέστερο. Αυτό συμβαίνει μόνον εάν η ηγεσία εμπνεύσει στους πολίτες την εμπιστοσύνη. Αν αποδείξει με τις πράξεις της πως μπορεί να διαχειρισθεί με επιτυχία την κρίση.
Γιατί η πυρκαγιά στο Μάτι, που έλαβε διαστάσεις κρίσης με τους 102 νεκρούς, δεν συσπείρωσε τους πολίτες γύρω από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ; Γιατί η τότε κυβέρνηση απέτυχε να την αντιμετωπίσει και οι πολίτες την τιμώρησαν.
Να μην έχει αμφιβολία ο αναγνώστης πως την ίδια τύχη θα είχε και η κυβέρνηση Μητσοτάκη αν αποτύγχανε στην αντιμετώπιση τόσο της κρίσης των συνόρων όσο και στην αντιμετώπιση της επιδημίας.
Η πλειοψηφία των πολιτών παρακολουθεί και βαθμολογεί τις κυβερνήσεις. Άλλωστε έτσι παίζεται το παιχνίδι στα δημοκρατικά πολιτεύματα.
Αναμφίβολα θα ήταν πολύ προτιμότερο για τον πρωθυπουργό να είχε ως αντίπαλο τον Α. Τσίπρα. Η έκβαση της αναμέτρησης θα ήταν βεβαία από τώρα. Δυστυχώς όμως γι΄αυτόν ο αντίπαλος του δεν είναι ο Τσίπρας, άλλη η κατάσταση στην οποία θα βρεθεί η Εθνική Οικονομία μετά την λήξη του συναγερμού για τον κορονοϊό. Μια κατάσταση ιδιαίτερα δύσκολη, που θα απαιτήσει αποφασιστικές και κυρίως εύστοχες κινήσεις.
Ένα βασικό πρόβλημα που θα πρέπει ο πρωθυπουργός να το επιλύσει με επιτυχία, είναι η σχέση της κυβέρνησης με τους πολίτες στην νέα οικονομική κατάσταση. Είναι καθοριστικό για να επιτύχει η κυβερνητική πολιτική, ο κόσμος να καταλάβει τι πρέπει να γίνει για να ανακάμψει σταδιακά η οικονομία.Να πεισθεί για την αναγκαιότητα κάποιων μέτρων. Έργο ιδιαίτερα δύσκολο, καθώς μιλάμε για έναν λαό εξουθενωμένο από μια δεκαετή οικονομική κρίση.
Γι΄αυτό χρειάζεται να βρεθεί ένας Τσιόδρας στον τομέα της Οικονομίας.
Τι είναι ο κ. Τσιόδρας; δεν είναι μόνον ένας εξαίρετος επιστήμονας, είναι και ένας άριστος, επικοινωνιακά, χαρακτήρας. Με τον τρόπο που τα λέει, πείθει τους πολίτες. Τους κάνει να κατανοήσουν όχι μόνον το μέγεθος του προβλήματος, αλλά κυρίως την αναγκαιότητα των περιοριστικών μέτρων.
Με την παρουσία του και τον αξιόπιστο, μειλίχιο λόγο του μαλακώνει μια δυσάρεστη κατάσταση. Κανένας δεν χαίρεται που είναι κλεισμένος στο σπίτι του. Η συντριπτική πλειοψηφία όμως κατανοεί πως αυτό είναι το σωστό.
Ο πρωθυπουργός θα πρέπει να επιδιώξει το ίδιο να συμβεί και στην διαχείριση της νέας οικονομικής κατάστασης. Να ανακαλύψει αυτόν που σε τακτά χρονικά διαστήματα θα ενημερώνει τους πολίτες για την πορεία της οικονομίας. Και αν είναι δύσκολο να βρεθεί ένα άτομο με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά ας δημιουργήσει ο πρωθυπουργός έναν συλλογικό Τσιόδρα. Μια μικρή, συμπαγή ομάδα που θα καθοδηγεί και θα επικοινωνεί. Που θα μετατρέπει τον κυβερνητικό λόγο σε εθνικό λόγο.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποδείξει πως είναι ένας πετυχημένος scouter. Ανακαλύπτει ταλέντα. Ας ψάξει λοιπόν να βρει τον Τσιόρδα της Οικονομίας.
Κάπου υπάρχει.