Του Γιώργου Μαυρωτά*
Με το νομοσχέδιο που ψηφίζεται σήμερα μπαίνει η οριστική ταφόπλακα στη βαθμίδα των ΤΕΙ χωρίς να έχουμε συμφωνήσει αν όντως χρειαζόμαστε στο παραγωγικό μας μοντέλο αυτή τη βαθμίδα. Και το ερώτημα είναι: Από πού θα αντλούνται πλέον τα μεσαία στελέχη, τα στελέχη εφαρμογών, που είναι απαραίτητα στην πυραμίδα παραγωγής; Μόνο από τις διετείς δομές που λέει ο Υπουργός ότι θα λειτουργήσουν στα πανεπιστήμια, ή θα είναι όλοι πτυχιούχοι Πανεπιστημίων σε ένα πληθωρισμένο επαγγελματικό περιβάλλον όπου -όπως στην οικονομία- θα οδηγηθούμε τελικά σε υποτίμηση του «νομίσματος». Ποιο είναι το «νόμισμα»; Το πτυχίο στην περίπτωσή μας το οποίο συνεχώς θα αμείβεται και χαμηλότερα. Και το ίδιο γίνεται με «ένα νόμο κι ένα άρθρο» για τις διαδικασίες αναβάθμισης των 4ετών σπουδών μηχανικών σε 5ετείς πολυτεχνικές σπουδές.
Και τα νέα τμήματα πρέπει τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ να προλάβουν να τα κάνουν μέχρι τον Σεπτέμβριο. Τι θα γίνει τελικά; Απλώς θα γεμίσουμε τα μηχανογραφικά των ανυποψίαστων παιδιών που θα βλέπουν ωραίους τίτλους τμημάτων που στην ουσία θα είναι άδεια πουκάμισα γιατί ούτε το προσωπικό, ούτε τις υποδομές, ούτε καν το πρόγραμμα σπουδών προλαβαίνουν να αποκτήσουν σε μερικούς μήνες. Νομοθέτηση για να δημιουργήσουμε προσδοκίες και οι επόμενοι ας κόψουν τον λαιμό τους να τα εφαρμόσουν.
Ο Υπουργός λοιπόν έρχεται σαν τον Χάρυ Πότερ, τον γνωστό μυθιστορηματικό μαθητευόμενο μάγο, με το μαγικό του κοινοβουλευτικό ραβδί, κάνει μονομιάς όλα τα ΤΕΙ Πανεπιστήμια, σε μια χρονιά, λέγοντας το μαγικό ξόρκι: «ψήφοι ελάτε, ακαδημαϊκά κριτήρια φύγετε!». Και το ακόμη τραγικότερο είναι ότι είδαμε στην ολομέλεια, ολόκληρα τμήματα να δημιουργούνται με βουλευτικές -ναι ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ- τροπολογίες, τις οποίες έκανε δεκτές ο Υπουργός!
Το Ποτάμι λέει ότι αν θέλουμε να κάνουμε παντού πανεπιστημιακά τμήματα, τότε να βάλουμε ένα κατώφλι εισαγωγής στα Πανεπιστήμια π.χ. τα 8000 μόρια (ας μην πούμε 10,000 που αντιστοιχεί στη μέση της βαθμολογικής κλίμακας). Και μετά ας ανοίξουμε όσα τμήματα θέλουμε, αρκεί να έχουν ζήτηση και εισακτέους. Γιατί τα πανεπιστήμια τα φτιάχνουμε για τους φοιτητές και όχι για τους καθηγητές, τους διοικητικούς ή τις καφετέριες της περιοχής.
Ξέρω, είναι αντιδημοφιλή αυτά που λέει το Ποτάμι (όπως π.χ. η εξελιγμένη τράπεζα θεμάτων για ένα ενιαίο, εθνικό απολυτήριο στο Λύκειο), δεν φέρνουν ψήφους, γι αυτό δεν θα τα ακούσετε από τα άλλα κόμματα. Αλλά κάποια στιγμή πρέπει να μάθουμε να λέμε μόνο αλήθειες, αντί να παραμυθιάζουμε την κοινωνία και τους νέους μας. Αν πραγματικά μας ενδιαφέρουν οι επόμενες γενιές και όχι μόνο οι επόμενες κάλπες…
*Ο κ. Γιώργος Μαυρωτάς είναι Αντιπρόεδρος του Ποταμιού, Βουλευτής Αττικής, Αν. Καθηγητής ΕΜΠ.