Του Κωνσταντίνου Χαροκόπου
Είναι σχεδόν σίγουρο πως αν η Quintessential Capital Management δεν έφερνε στο φως την κορυφή του παγόβουνου του σκανδάλου της Folli-Follie, όλα θα ήταν μέλι γάλα και οι Κουτσολιούτσοι θα συνέχιζαν το party τους εις βάρος των επενδυτών, των ομολογιούχων και των τραπεζών.
Ένα καλοστημένο σκάνδαλο με τους μεγαλομετόχους να κατέχουν τις εκτελεστικές επιτελικές θέσεις τις εταιρίες, την οικονομική διεύθυνση να παραποιεί τις λογιστικές καταστάσεις και τους εγχώριους ορκωτούς ελεγκτές να υπογράφουν και να πιστοποιούν την ακρίβεια των ανακριβών ισολογισμών. Το σκάνδαλο έσκασε το Μάιο, βαδίζουμε στη μέση του Οκτωβρίου και πέρα από κάποια πρόστιμα που έχουν επιβληθεί και βάζουμε από τώρα στοίχημα πως δεν πρόκειται να πληρωθούν, δεν κουνιέται φύλλο.
Ο πρώην C.F.O. της εταιρείας που συνέπραττε στην απάτη και συνέτασσε τους ψευδείς ισολογισμούς, μεταπήδησε στο Διοικητικό Συμβούλιο του Υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων, καθώς προφανώς του αναγνωρίστηκε η εξαίρετη προϋπηρεσία του. Ο ορκωτός ελεγκτής που διαπίστωσε εκ των υστέρων πως τα πιστοποιητικά που χορηγούσε ήταν ψευδή, κυκλοφορεί ελεύθερος και μαζί με την ελεγκτική του εταιρία συνεχίζουν να προσφέρουν τις συμβουλευτικές και ελεγκτικές τους υπηρεσίες. Η κινεζική μεγαλομέτοχος Fosun, κρατάει μια επαμφοτερίζουσα στάση. Και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς μαζί με τη δικαιοσύνη κινούνται με ρυθμούς ημιθανούς χελώνας.
Είναι τόσο αργοί οι ρυθμοί και τόσο άνετη η προσέγγιση προς τους ενεχόμενους στο σκάνδαλο, έτσι ώστε αυτοί να μην θορυβούνται, αλλά να βρίσκονται σε διαδικασία αντικατάστασης του ελικοπτέρου τους Airbus H130 και του αεροσκάφους τους Avanti EVO Piaggio. Για να μην κινδυνεύσει δε και το ακίνητο τους στις Σπέτσες, ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος, ο ισχυρός άνδρας της εταιρείας, έλαβε ένα δάνειο ύψους 36,4 εκατομμυρίων ευρώ, από μια εταιρεία της Ελβετίας με το όνομα Petrus AG και έδρα τη Βασιλεία της Ελβετίας, υποθηκεύοντας το ίδιο το ακίνητο, θωρακίζοντας το έτσι από οποιαδήποτε αξίωση κατάσχεσης. Αλήθεια, όσο ήσυχα μπορούν να κοιμούνται το βράδυ οι άνθρωποι που διοικούν την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και όσοι έχουν σχέση με τη καταστολή της χρηματιστηριακής διαφθοράς; Πως αποτιμούν τη δουλειά τους μέχρι τώρα; Πως κρίνουν τα μέτρα που έλαβαν; Τις αποφάσεις που πήραν;
Πριν από δέκα χρόνια στις 30 Νοεμβρίου του 2008 οι αρχές στις ΗΠΑ, είχαν ανακαλύψει το “Ponzi scheme” του Bernard Madoff. Ένα σύστημα “αεροπλανάκι”, που είχε οδηγήσει σε ένα σκάνδαλο ύψους $64.8 δισ. Ο Madoff συνελήφθη στις 11 Δεκεμβρίου 2008 και στις 12 Μαρτίου του 2009 ξεκίνησε η δίκη του. Ταυτόχρονα ξεκίνησε και η κατάσχεση όλων των περιουσιακών στοιχείων του ιδίου και όσων από τους συγγενείς του δεν συνεργάστηκαν με τις διωκτικές αρχές.
Στις 29 Ιουνίου 2009 ο εβδομηντάχρονος Madoff καταδικάστηκε σε φυλάκιση 150 ετών. Τον δρόμο της φυλακής ακολούθησαν το Νοέμβριο του 2009, ο ανεψιός του Peter Madoff που ήταν υπεύθυνος της κανονιστικής συμμόρφωσης της “Bernard L. Madoff Investment Securities” και ο David Friehling, που ήταν ελεγκτής της εταιρείας. Ο γιός του Bernard Madoff, Mark αυτοκτόνησε το 2011 και ο C.F.O. της εταιρείας Frank DiPascali απεβίωσε κατά τη διάρκεια της δίκης.
Αναφέραμε και τονίσαμε ενδεικτικά τις ημερομηνίες, για να υπολογίσουμε τους χρόνους και για να γίνει αντιληπτή η τρυφηλότητα και η χαλαρότητα με την οποία οι εποπτικές αρχές αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο χρηματιστηριακό σκάνδαλο της πενταετίας.