Της Βίβιαν Ευθυμιοπούλου
Τώρα που αποδείχθηκε ότι και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε σπεύσει να υιοθετήσει τη «λάμψη» της «Barbie Αστροναύτη» για επικοινωνιακούς λόγους και δεν είναι μόνο η Υπουργός Παιδείας που την πάτησε, μπορούμε να στρέψουμε το βλέμμα σε όσα ορίζουν την ουσία του ζητήματος. Κι ένα από αυτά είναι πολιτικό και αφορά τον τρόπο που αντιλαμβάνονται οι Υπουργοί και τα στελέχη τις υποχρεώσεις τους στο πλαίσιο των δημοσίων σχέσεων που σωστά κάνουν.
Ας θυμίσουμε πρώτα κάποια γεγονότα.
Την εθνική κατάθλιψη στην οποία βούλιαξαν οι Έλληνες την επομένη της κατάρρευσης της χώρας το 2010, ανέλαβε να τη διαχειριστεί ο επιχειρηματικός κόσμος της γιατί το πολιτικό σύστημα της εποχής αποδείχθηκε ανίκανο και σ'αυτό. Οι ιδιώτες, οι εταιρείες και τα μεγάλα brands έσπευσαν να καλύψουν το σημαντικό κενό ηγεσίας γεμίζοντας τη δημόσια σφαίρα με σλόγκαν, διαφημιστικά σποτ, εκδηλώσεις, βραβεία που είχαν στόχο να ανυψώσουν το ισοπεδωμένο ηθικό των Ελλήνων και να τονώσουν λίγο και την κατανάλωση βέβαια που το αντιμνημονιακό μέτωπο του ηθικού πλεονεκτήματος είχε καταφέρει να δαιμονοποιήσει.
Η ελληνική αγορά όμως είναι μικρή, οι καλοί και μη κρατικοδίαιτοι επιχειρηματίες ελάχιστοι κι αυτοί έτρεχαν να διασώσουν τις επιχειρήσεις τους ώστε να μην αναγκαστούν να απολύσουν τους ανθρώπους τους οπότε το τελευταίο που τους απασχολούσε τότε, ήταν να τρέχουν σε εκδηλώσεις για δημόσιες σχέσεις και να τους προσδίδουν πραγματική αξία με το κύρος τους. Κι έτσι από ένα σημείο και μετά τα success stories έπρεπε να κατασκευαστούν γιατί υπήρχε μια κοινή γνώμη διψασμένη για να τα καταναλώσει.
Η σεισμική αλλαγή στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας το 2016 και το appeal που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως προσωπικότητα και ως πολύ ιδιαίτερο «πολιτικό προϊόν» στη φιλόδοξη μεσαία τάξη που πέραν της οικονομικής καταστροφής υπέστη και τη χλεύη και την απαξίωση του συστήματος ΣΥΡΙΖΑ (στάση που κορυφώθηκε στον τρόπο που αντιμετώπισαν τη μεσαία τάξη που κάηκε ζωντανή στο Μάτι) έκανε «της μόδας» το αίτημα για αριστεία. Μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία ως αριστεία να εννοούν την προκοπή μέσα από την αξιοκρατία αλλά αρκετοί το ερμήνευσαν αλλιώς και μπήκαν στη διαδικασία να «κατασκευάσουν εικόνες» φιλοδοξώντας να πλασαριστούν με επιτυχία στο νέο σύστημα εξουσίας που ερχόταν ορμητικό και δήλωνε ότι θα κυβερνήσει με τους άριστους.
Τώρα όμως που η Νέα Δημοκρατία κυβερνά, οι θεσμικές της υποχρεώσεις πολλαπλασιάστηκαν μαζί και οι απαιτήσεις μας για τη σοβαρότητα που πρέπει να επιδεικνύουν οι υπουργοί της σε κάθε λεπτομέρεια. Ακριβώς γιατί πολιτεύτηκαν με σημαία την αριστεία και αριστεία σημαίνει καλή προετοιμασία και προσοχή στις λεπτομέρειες, τα λάθη θα κρίνονται με μεγάλη αυστηρότητα, η κριτική θα είναι οξεία και κατά τη γνώμη μας σωστά. Δεν πρέπει να είμαστε άδικοι, γίνονται προσπάθειες. Ήδη ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας πριν από ένα μήνα «έκοψε» υποψήφιο για τη θέση του Διοικητή σε μια από τις Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας λόγω ψευδούς βιογραφικού.
Γράφαμε το καλοκαίρι για την ανάγκη οι Υπουργοί να σταματήσουν να παριστάνουν τους σχολιαστές στα πρωϊνάδικα κι αν και η έκκλησή μας αυτή βρήκε μια απήχηση στη δημόσια σφαίρα, οι Υπουργοί της κυβέρνησης Μητσοτάκη συνέχισαν απτόητοι την καριέρα του πανελίστα-σχολιαστή στα κανάλια με αποτέλεσμα βέβαια όλοι τους να έχουν ξεφουρνίσει χαρακτηριστικές μπούρδες (όλοι σε πρωϊνάδικο, το έχουμε ερευνήσει αυτό) που τις έχει χρεωθεί η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός προσωπικά. Ας είναι.
Η δεύτερη έκκληση γίνεται εξίσου σοβαρά και είναι πιο σημαντική. Οι δημόσιες σχέσεις είναι ευλογία, αρκεί να γίνονται με προσοχή και μετά από εξονυχιστικό έλεγχο.
Οι συνεργάτες των Υπουργών αντί να περιπολούν σαν τους κομισάριους στα social media για να αναφέρουν στους ανώτερούς τους τα σχόλια που κάνουν οι χρήστες, ακόμα και οι αρθρογράφοι που αυτός είναι ο ρόλος μας σε τελική ανάλυση, ας κοιτάξουν να κάνουν τη δουλειά τους σοβαρά και να προστατεύουν τους Υπουργούς και όλη την κυβέρνηση.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δίκιο. Η αριστεία, ως αξιοκρατία και ως προκοπή είναι η ικανή και αναγκαία συνθήκη όχι μόνο για να πάει η χώρα μπροστά αλλά για να αποκατασταθεί η πίστη των πολιτών στο πολιτικό σύστημα και να καταφέρει η κοινωνία να υπερβεί την αντίληψη ότι το πελατειακό σύστημα είναι ο μόνος τρόπος συμμετοχής στα κοινά. Η αριστεία μαζί με τη «Συμφωνία Αλήθειας» είναι οι σημαντικές αξίες που κόμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πολιτική ζωή της χώρας. Τώρα, πρέπει να τις υπερασπιστεί.