Η γενική γραμματεία πολιτικής προστασίας προειδοποιεί τους πολίτες να έχουν ομπρέλα όταν βρέχει και να φοράνε παπούτσια όταν βγαίνουν από το σπίτι τους. Έχουμε αποβλακωθεί εντελώς; Μάλλον. Οι υστερικές προαναγγελίες για καιρικά φαινόμενα, που διατυμπανίζονται λες και πλησιάζει το τέλος της Ιστορίας όλο και πληθαίνουν. Και οι Έλληνες που πιστεύουν ότι κάνει ό,τι καιρό λέει η τηλεόραση και όχι ό,τι κάνει έξω από το σπίτι τους πληθαίνουν. Επικίνδυνα.
Παράγωγα της υστερίας μιας ακόμα υπερπροστατευμένης κοινωνίας μαμόθρεφτων πολιτών είναι οι όλο και πληθαίνουσες ανόητες κρατικές συμβουλές στους πολίτες για τα στοιχειωδώς αυτονόητα. « Μη μπαίνετε στη θάλασσα όταν έχει καρχαρίες»! Και μην προτρέξει κανείς να πει ότι πολλοί πολίτες δεν τηρούν ούτε τα αυτονόητα. Θα τα τηρήσουν αν το ακούσουν; Δηλαδή, η ανοησία ή η αδιαφορία θα μετατραπούν ξαφνικά σε κοινή λογική;!
Η χωρίς κριτική σκέψη πίστη στην πληροφορία και όχι στην πραγματικότητα τείνει να γίνει μια νέα σχιζοφρενική πραγματικότητα σε μια κοινωνία, που όλο και περισσότερο γίνεται δούλος της πληροφορίας. Ως άλλης θρησκείας.
Και ενώ οι μετεωρολόγοι έχουν προβλέψει από την Τετάρτη ότι ο «Ξενοφών» ξεθυμαίνει από την Παρασκευή, η πομπώδης και τρομοκρατική παρουσίαση ενός ούτε καν κυκλώνα από τα Μέσα πληροφόρησης, που παρουσιάζουν με εικόνες ένα μπουρίνι διαρκείας ως κάτι πρωτοφανές, δεν κινητοποιεί την επικοινωνία μεταξύ ματιών και εγκεφάλου ώστε να δει κανείς πεντακάθαρα πως τις εικόνες του… Ξενοφώντα που βλέπουν τα ματάκια του τις έχει δει και ξαναδεί στο παρελθόν και έχει δει και χειρότερες! Όοοοοχι. Ακούει την πομπώδη φωνή του παρουσιαστή με τη μουσική υπόκρουση από τη Νύχτα στο Φαλακρό Βουνό του Μουσόρσκι και σού λέει «πάει. Αυτό ήταν. Χανόμαστε»!
Εκεί εμφανίζεται ο θίασος σκιών της Πολιτικής Προστασίας, που έχει αφήσει πρόσφατα πίσω του 99 νεκρούς στο Μάτι, και πάει στο άλλο άκρο. Από την απουσία στην ανοησία. Σε πανστρατιά παραγόντων- για μια φθινοπωρινή κακοκαιρία που επαναλαμβάνεται κατά καιρούς- αναγγέλλει με …στοργή: «Μη βγαίνετε από το σπίτι όταν έχει κακοκαιρία», «στηρίξτε τις γλάστρες», «σκουπίστε τα φρεάτια», «κλαδέψτε τα κλαριά», «μην περνάτε χειμάρρους» και άλλες τέτοιες αφόρητες κοινοτυπίες. Τίποτε που να μην το ξέρει και ο τελευταίος ανεγκέφαλος στη χώρα. Γιατί δεν το κάνει; Γιατί είναι τομάρι. Αναίσθητος. Αντικοινωνικός. Γι αυτό.
Κανείς δεν κατάλαβε γιατί η περιφερειάρχης Αττικής έκλεισε τα σχολεία Παρασκευιάτικα. Αφού ο «Ξενοφών» ξεθυμαίνει από την Πέμπτη! Για να μην ξέρουν οι εργαζόμενοι γονείς τι να κάνουν με τα ξαμολημένα παιδιά τους; Ή για να κάνουν ρεπό οι καθηγητές; Θα το δουλέψουν επί πλέον στο τέλος; Ή είναι δωράκι; Μήπως πρόκειται για ευθυνοφοβία; Μετά τη Μάντρα και το Μάτι; Σου λέει, μην τριτώσει το κακό από καμιά στέγη σ αυτά τα σαράβαλα που έχουμε για σχολεία.
Όπως έγραψε πετυχημένα ένας χρήστης στο tweeter, αν τα σχολεία έκλειναν επειδή θα χιονίσει, θα βρέξει και θα φυσήξει, τότε στη Φλώρινα οι μαθητές θα έπρεπε να ξεκινάνε τη σχολική χρονιά στις 11 Σεπτεμβρίου στις 8 το πρωί και να παίρνουν απολυτήριο στις 2 το μεσημέρι της ίδιας μέρας.
Τι σόι μαμόθρεφτη κοινωνία αναπτύσσουν όλα αυτά δεν απασχολεί κανέναν. Πώς η υπερπροστασία παράγει φοβικούς και ανασφαλείς, επομένως βίαιους ανθρώπους, δεν απασχολεί κανέναν. Πώς παράγει ανθρώπους που δυσκολεύονται να αυτονομηθούν, να αυτοσυντηρηθούν, να αποϊδρυματιστούν από τον μπαμπά και τη μαμά, δεν ενδιαφέρει κανέναν. Πώς σκάνε επάνω στην πραγματική, απαιτητική ζωή με έκπληξη, λες και συγκρούστηκαν με ξένο πλανήτη, δεν απασχολεί κανέναν.
Πώς τελικά, μια κοινωνία σκληραγωγημένων ανθρώπων έχτισε από το μηδέν μια κατεστραμμένη χώρα, και πώς τα χορτάτα παιδιά της, μέσα από τη χόρτασή τους, μετέτρεψαν τα δικά τους παιδιά σε ευάλωτα μη μου άπτου υπερπροστατευμένα ανασφαλή άτομα δεν προβληματίζει κανέναν. Και πώς διαιωνίζει αυτή την υπερπροστασία με διαρκείς χάρες και προφυλάξεις έναντι παντός ορατού ή αοράτου κινδύνου, λες και υπάρχει ζωή χωρίς κινδύνους, είναι απορίας άξιο. Για την αντικοινωνικότητα του πράγματος.
Και, τελικά, για την αναποτελεσματικότητα του πράγματος. Αφού αυτό που σπέρνει όλη αυτή η υστερική υπερπροστασία παράγει ακριβώς το αντίθετο από το επιδιωκόμενο. Ανθρώπους χωρίς αμυντικούς μηχανισμούς: Ανθρώπους με Φόβο.
Ο «Ξενοφών», που θα γίνει «Ζορμπάς» πέρασε. Και ο «Ζορμπάς» έρχεται να τρομοκρατήσει εκ νέου, δια στόματος τηλεοπτικών παρουσιαστών και πυχιαίων τίτλων σε εφημερίδες και sites για «τρομερό» και «φοβερό» και «πρωτοφανές» και «δεν έχουμε ζήσει άλλο τέτοιο». Ενώ έχουμε ζήσει και χειρότερα. Για να τσιμπήσει το πόπολο να «αγοράσει;» Κάτι χειρότερο και πιο επικίνδυνο: Τα πιστεύουν και οι ίδιοι, που τα λένε και τα γράφουν. Οι πιο πολλοί. Το έχουμε ζήσει!
Δηλαδή; Να μην προειδοποιείται κόσμος για τα επερχόμενα; Η απάντηση είναι μία και μοναδική. Να πληροφορείται με σοβαρότητα. Και στα μέτρα των επερχόμενων. Χωρίς αυτά να εμφανίζονται ως Αρμαγεδών.
Το φαινόμενο της κοινωνίας που όλο και αποβλακώνεται, απομακρυνόμενη από την πραγματικότητα και αγκιστρωμένη στην πληροφορία, χωρίς κριτική ματιά και σκέψη, δεν είναι ελληνικό φαινόμενο. Είναι παγκόσμιο. Μόνο που όσο πιο τριτοκοσμική είναι η παιδεία τόσο πιο γρήγορα οδεύει μια κοινωνία από την ελευθερία της κριτικής σκέψης στην υποταγή στους θεατρινικούς και υστερικούς εντυπωσιασμούς.
Ένα καλό έκανε ο «Ξενοφών», πλασαρισμένος από τα δελτία ειδήσεων: Έμαθαν πιο πολλοί, από το google, ποιος ήταν ο Ξενοφών. Αλλά, αυτό δεν χρησιμεύει σε τίποτε μια κοινωνία που από τον Ξενοφώντα έχει κρατήσει μόνο τον Φώντα.
Γ Παπαδόπουλος- Τετράδης