Υπερψηφίζοντας την πρόταση για την αλλαγή του ονόματος του ΣΥΡΙΖΑ και την προσθήκη της Προοδευτικής Συμμαχίας έπεσε και το τελευταίο φύλλο συκής των 53+. Της εσωκομματική κίνησης που έχει ως άτυπο επικεφαλής τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και από την γέννησή της αποτέλεσε το αριστερό άλλοθι του κόμματος και κυρίως του Αλέξη Τσίπρα τόσο κατά την διάρκεια της διακυβέρνησης της χώρας όσο στις εσωκομματικές εξελίξεις.
Σε κατάσταση… βρασμού από το 2014, οι 53+, όταν και άσκησαν κριτική στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώνοντας μια εσωτερική τάση στην οποία μετείχαν εκτός του Ευκλείδη και άλλα στελέχη όπως ο Θοδωρής Δρίτσας και η Θεανώ Φωτίου, υπερψήφισαν σύσσωμοι το τρίτο μνημόνιο και παρέμειναν στο κόμμα την ώρα που οι Παναγιώτης Λαφαζάνης, η Ζωή Κωνσταντοπούλου αποχωρούσαν καταγγέλλοντας την κωλοτούμπα του προέδρου του κόμματος.
Πονήματα και δεκάδες άρθρα επικριτικά και καταγγελτικά που όμως επί της ουσίας δεν ακουμπούν τον Αλέξη Τσίπρα ούτε και αμφισβητούν επί της ουσίας τις αποφάσεις τους. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν καταψηφίσει και ακόμη και τώρα, στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος είπαν «ναι σε όλα» αποδεχόμενη τη διεύρυνση που με πύρινους λόγους έχουν καταγγείλει.
Ο άτυπος εκπρόσωπος της τάσης από τον Σεπτέμβριο του 2015, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εμφανίσθηκε ήπιος, υπερψήφισε ενώ και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα που συνεδρίασε προκειμένου να κατατεθεί η απαίτηση του Αλέξη Τσίπρα για στήριξη του Νίκου Παππά από το σύνολο του κόμματος, υπήρξε αφωνία.
Άλλωστε ο ίδιος ως υπουργός Οικονομικών, αντικαταστάτης του Γιάνη Βαρουφάκη, είναι αυτός ο οποίος έφερε το τρίτο μνημόνιο. Και την ώρα που ο προκάτοχός του τον κατήγγειλε με απαξιωτικό τρόπο λέγοντας ότι «Ο Ευκλείδης έγινε "yes man" στις 6 Ιουλίου, μέχρι τότε δεν ήταν. Με την περίπτωση του Ευκλείδη πονάω γιατί είδα αυτήν τη μεταλλαγή» ο ίδιος από το βήμα της Βουλής τον Οκτώβριο του 2015 τον υποστήριζε σημειώνοντας ότι δεν ευθύνεται για τα δεινά του τόπου ούτε για την οικονομική καταστροφή. Στήριξε δηλαδή την βαρουφάκεια διαπραγμάτευση αποφεύγοντας και σε αυτή την περίπτωση την σύγκρουση
Επί θητείας του, καθόλη τη διάρκεια δηλαδή της δεύτερης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ελήφθησαν τα σκληρότερα μέτρα ενώ η μεσαία τάξη οδηγήθηκε στην καταστροφή. Ο θιασώτης του Μαρξισμού εφήρμοσε μέτρα που δεν είχαν διανοηθεί να λάβουν οι προκάτοχοί του. Και σε κάθε περίπτωση αποτέλεσε το αριστερό άλλοθι του Αλέξη Τσίπρα που ως επικεφαλής ελάμβανε και τις τελικές αποφάσεις. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ήταν αυτός που είχε δεσμευθεί ότι αν μειωθεί το αφορολόγητο θα αποχωρούσε από την κυβέρνηση. Κάτι που ουδέποτε έγινε..
Υπό την καθοδήγησή του οι 53+ μετατράπηκαν στην «βαλβίδα ασφαλείας» που κάποιος πατούσε για να ξεθυμάνουν οι αριστερόφρονες του κόμματος και να αποφύγουν την ευθεία σύγκρουση με τον Αλέξη Τσίπρα. Η ίδια η τάση ήταν πάντα προεδρική. Τα στελέχη της μπήκαν στην Κυβέρνηση και όσα δεν μπόρεσαν στελέχωσαν τον κρατικό μηχανισμό. Ακόμη και σήμερα ο Αλέξης Χαρίτσης που μετείχε στην τάση αποτελεί τον εκπρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα;
Η κόντρα με την… Γέφυρα και τώρα Προοδευτική Συμμαχία μόνο ως δίχτυ προστασίας μπορεί πλέον να χαρακτηριστεί προς το πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα. Ακόμη περισσότερο ως η σανίδα που του δόθηκε προκειμένου να εμφανιστεί ως «ηγέτης». Ως το πρόσωπο που λαμβάνει αποφάσεις παρά τις όποιες εσωκομματικές τριβές και αντιδράσεις.
Οι σχέσεις με τους ΑΝΕΛ
Αν και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απέφυγε να εμφανιστεί στη φιέστα του Ζαππείου απ΄ όπου ο Αλέξης Τσίπρας με γραβάτα και ο Πάνος Καμμένος κήρυξαν τη λήξη του μνημονίου οι σχέσεις των 53+ μόνο ως εχθρικές δεν χαρακτηρίζονται. Συγκυβέρνησαν επί 4 χρόνια και η μόνη διαφορά που έβλεπαν ήταν αυτή στο θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών.
«Η υποχρεωτική και σε ορισμένες περιπτώσεις οδυνηρή συμμαχία με τους ΑΝ.ΕΛΛ. - και όσο αυτή θα διαρκέσει - δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι, για υπαναχωρήσεις σε κρίσιμα για τη φυσιογνωμία μας ζητήματα.» έγραφαν το 2018 σε σχετικό άρθρο, δείχνοντας πως κυρίαρχο θέμα εκείνη την περίοδο ήταν η διατήρηση της εξουσίας.
Η τάση αυτή βρέθηκε να δικαιολογεί την παρουσία των ΑΝΕΛ και μάλιστα στη συνέχεια να υποδέχεται χωρίς την παραμικρή αντίδραση την μετακίνησης κορυφαίων στελεχών και βουλευτών στον ΣΥΡΙΖΑ την προεκλογική περίοδο.
Ακόμη και στην εισήγηση για τον απολογισμό του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αυτό γράφτηκε και με τη συμμετοχή εκπροσώπου των 53+ στην οποία τονιζόταν ότι «Η συμμαχία με τους ΑΝΕΛ συνιστούσε στις τότε συνθήκες μονόδρομο γιατί όλοι ανεξαιρέτως οι δυνάμει σύμμαχοι είχαν εναντιωθεί με τρόπο απόλυτο στην αντιμνημονιακή πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ».
Προστίθετο δε ότι «μόνος δυνάμει σύμμαχος παρέμεναν οι ΑΝΕΛ παρά τις κάποιες φορές αβυσσαλέες διαφορές σε ζητήματα “εθνικά” και ζητήματα δικαιωμάτων». Ήταν οι μόνες διαφορές που έβλεπαν οι εκφραστές της αριστερής πτέρυγας του κόμματος του Αλέξη Τσίπρα
Το… χαλί του ΣΥΡΙΖΑ
Οι 53+ αποτελούν το... χαλί κάτω από το οποίο μπήκαν και μπαίνουν τα εσωκομματικά προβλήματα του ΣΥΡΙΖΑ. Εμφανιζόμενοι ως ενεργή εσωκομματική τάση έχουν καταφέρει να δρουν με τον χαρακτηριστικό των… αριστερών. Και στο πλαίσιο αυτό η παροχή στήριξης προς τον Αλέξη Τσίπρα του παρέχει το άλλοθι της αριστεροσύνης που κατά καιρούς αναζητεί.
Διατήρησαν για τον εαυτό τους ένα πιο ελιτίστικο στυλ με μακροσκελή κείμενα – μανιφέστα, εν τούτοι στην πρόσφατη απαίτηση του Αλέξη Τσίπρα να κατέβουν στους δρόμους δήλωσαν παρόντες δια της σιωπής τους. Και μέχρι τώρα έχουν αποφύγει επιμελώς να πάρουν θέση σχετικά με τις αποκαλύψεις που αφορούν στο alter ego του προέδρου τους, στηρίζοντας έτσι τον Νίκο Παππά με τη δικαιολογία πως όταν επανέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία θα βρεθεί εκτός… νυμφώνος. Τουλάχιστον κυβερνητικού.
Είναι βέβαιο πως οι 53+ αποτελούν το καλύτερο δεκανίκι του Αλέξη Τσίπρα. Ακόμη και αν οι λεγόμενοι προεδρικοί (Πραιτωριανοί κατά την Κουμουνδούρου) αντιδράσουν δεν θα βρουν στήριξη από αυτή την τάση. Για τον λόγο αυτό άλλωστε παλαιά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αποφεύγουν να συστρατευθούν ή να ενταχθούν στη συγκεκριμένη τάση.