Ο Δήμαρχος Φιλοθέης-Ψυχικού, Παντελής Ξυριδάκης διανύοντας την δεύτερη συνεχή θητεία του αντιμετώπισε με επιτυχία την δραματική μείωση των πόρων προς την τοπική αυτοδιοίκηση. Τα τελευταία χρόνια, οι Δήμοι λειτουργούν σε καθεστώς οικονομικής ασφυξίας.
Η κρατική επιχορήγηση έχει μειωθεί κατά 60%, τα χρηματοδοτικά εργαλεία για έργα έχουν μειωθεί δραστικά και ταυτόχρονα έχουν μεταφερθεί στους Δήμους νέες αρμοδιότητες, χωρίς τη μεταφορά των αναγκαίων πόρων. Επιπλέον, το μόνιμο προσωπικό μειώνεται σταθερά. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, μόνο οι Δήμοι που είχαν φροντίσει στα προηγούμενα χρόνια να λειτουργούν με πλεονάσματα, όπως ο δικός μας, μπορούν να τα βγάλουν πέρα" όπως μας δήλωσε
Συνέντευξη στον Χρήστο Ράπτη
- Λίγους μόλις μήνες από την ψήφιση του νόμου «Κλεισθένη» ποια είναι τα συμπεράσματα σας από την εφαρμογή του; Ποια η γνώμη σας για το σύστημα της απλής αναλογικής;
Ο «Κλεισθένης» είναι μια μεταρρύθμιση που δεν προωθεί με κανένα τρόπο την αναγκαία ενίσχυση τη διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας των Δήμων. Αντίθετα, επιβάλλοντας το σύστημα της απλής αναλογικής, δημιουργεί τον κίνδυνο ακυβερνησίας στους περισσότερους Δήμους της χώρας.
- Η προβλεπόμενη μείωση της θητείας των δημάρχων στα 4 χρόνια αντί των 5 ετών βοηθάει δεδομένων των διαδικασιών που απαιτούνται ώστε ένα έργο να ολοκληρωθεί;
Και σε αυτή την περίπτωση, έχουμε οπισθοχώρηση. Η πενταετής θητεία παρέχει τη δυνατότητα στις δημοτικές αρχές να προωθούν δράσεις και πολιτικές με μακροπρόθεσμη προοπτική.
Η κατάργηση του προληπτικού ελέγχου από το ελεγκτικό συνέδριο διευκολύνει την ζωή σας, ή ο κίνδυνος ευθυνοφοβίας ελοχεύει για εκείνους που έχουν την ευθύνη της υπογραφής;
Η συγκεκριμένη διάταξη να είστε σίγουρους ότι για τους λόγους που περιγράφετε και σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες θα οδηγήσει στην πλήρη διάλυση της τοπικής αυτοδιοίκησης.
- Θεωρείτε πως είμαστε πιο κοντά στην οικονομική ανεξαρτησία των Δήμων;
Τα τελευταία χρόνια, οι Δήμοι λειτουργούν σε καθεστώς οικονομικής ασφυξίας. Η κρατική επιχορήγηση έχει μειωθεί κατά 60%, τα χρηματοδοτικά εργαλεία για έργα έχουν μειωθεί δραστικά και ταυτόχρονα έχουν μεταφερθεί στους Δήμους νέες αρμοδιότητες, χωρίς τη μεταφορά των αναγκαίων πόρων. Επιπλέον, το μόνιμο προσωπικό μειώνεται σταθερά. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, μόνο οι Δήμοι που είχαν φροντίσει στα προηγούμενα χρόνια να λειτουργούν με πλεονάσματα, όπως ο δικός μας, μπορούν να τα βγάλουν πέρα.
- Μεγάλο θέμα της τοπικής αυτοδιοίκησης αποτελεί και ο προϋπολογισμός του 2019. Είστε ικανοποιημένος με όσα προβλέπει;
Προφανώς δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι, αφού το καθεστώς οικονομικής ασφυξίας συνεχίζεται.
- Η παρατεταμένη οικονομική κρίση επηρέασε τον δήμο σας; Η εμπειρία έχει δείξει πως οι δημοτικές αρχές της χώρας αναγκάστηκαν να σηκώσουν μεγαλύτερο βάρος από αυτό που τους αναλογούσε, χωρίς τον απαραίτητη υποδομή. Ποια είναι η άποψή σας και τι κάνατε για τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες συμπολιτών σας;
Η επιλογή μας να λειτουργούμε με πλεόνασμα, ακόμα και στις «καλές» οικονομικά εποχές, μας επέτρεψε στα χρόνια της κρίσης να στηρίξουμε πολύπλευρα τους δημότες. Είχαμε τη δυνατότητα να μειώσουμε τα δημοτικά τέλη για όλους και ακόμη περισσότερο για τις ευπαθείς ομάδας. Επίσης, καταφέραμε ως Δήμος να διατηρήσουμε ποιοτικές κοινωνικές δομές και να υλοποιήσουμε πολυάριθμες δράσεις αλληλεγγύης, υπέρ των συμπολιτών μας που χρειάζονται βοήθεια.
- Ως δήμαρχος, ποια έργα πραγματοποιήσατε και ποια έχετε στο πρόγραμμα σας να υλοποιήσετε στο προσεχές μέλλον;
Χρηματοδοτούμε με ιδίους πόρους έργα ύψους 2,5 εκατ. ευρώ ετησίως σε κάθε γειτονιά. Επενδύουμε 1 εκατ. ευρώ ετησίως για συντηρήσεις και εξοπλισμό όλων των δημοσίων σχολείων, ενώ έχουμε αναθέσει σε ιδιωτική εταιρεία security τη φύλαξη όλων των δημοτικών κτιρίων και σχολείων, παράλληλα με την πραγματοποίηση οργανωμένων περιπολιών στις γειτονιές. Επιπλέον, έχουμε προετοιμάσει 16 ώριμες μελέτες έργων, ώστε να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε χρηματοδότηση αμέσως μόλις ανοίξουν τα σχετικά προγράμματα. Όλα αυτά τα έργα μπορούμε να τα υποστηρίζουμε, γιατί έχουμε καταφέρει να στηριζόμαστε οικονομικά στις δικές μας δυνάμεις.
- Στην Ευρώπη οι νέες μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες αφορούν διάφορα πεδία της τοπικής αυτοδιοίκησης. Αυτό που για εμάς αποτελεί πρόκληση για το μέλλον, έχει να κάνει με την τάση μετατροπής των δήμων σε ευέλικτα ανοικτά οικονομικά συστήματα. Είναι εφικτό να βιώσουμε στο μέλλον αυτοτέλεια των δήμων σε θεσμικό και ρυθμιστικό ρόλο;
Αυτό είναι το μέλλον και πρέπει να το κάνουμε εφικτό. Είτε το θέλουν είτε όχι, οι Δήμοι πρέπει και θα αποκτήσουν οικονομική και θεσμική αυτοτέλεια.
- Τοπική Βιώσιμη Ανάπτυξη. Περιγράψτε μας τι σημαίνει αυτό για εσάς κ. Ξυριδάκη;
Για εμάς βιώσιμη αστική ανάπτυξη σημαίνει προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και του οικιστικού χαρακτήρα της περιοχής μας. Σημαίνει να διασφαλίζουμε το δικαίωμα κάθε πολίτη, κάθε οικογένειας, να περπατά με ασφάλεια στην πόλη, να έχει ποιοτικές επιλογές στην άθληση, στον πολιτισμό, στην εκπαίδευση και την επιμόρφωση, στις υπηρεσίες υγείας. Σημαίνει, επίσης, να διασφαλίζουμε στους πολίτες τρίτης ηλικίας τη δυνατότητα να παραμένουν ενεργοί πολίτες. Σημαίνει να απλώνουμε ένα αποτελεσματικό δίχτυ προστασίας γύρω από τους συμπολίτες μας που δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους. Σε όλους αυτούς τους τομείς έχουμε επενδύσει και συνεχίζουμε να επενδύουμε καθημερινά.
- «Έξυπνες πόλεις». Είναι για εσάς ζητούμενο;
Ασφαλώς και είναι. Οι νέες τεχνολογίες έχουν ήδη ενσωματωθεί στη λειτουργία του Δήμου μας, με εφαρμογές όπως το ηλεκτρονικό πρωτόκολλο, αλλά και με το Κέντρο Καθημερινότητας του Πολίτη, το οποίο επιτρέπει στους δημότες να κάνουν ηλεκτρονικά τις πληρωμές τους και να ενημερώνονται για τις δράσεις και τις εκδηλώσεις του Δήμου. Στόχος μας στο άμεσο μέλλον, είναι να αξιοποιήσουμε περισσότερες εφαρμογές «έξυπνης πόλης» όπως για παράδειγμα το σύστημα ενημέρωσης των οδηγών μέσω smartphone, για τις ελεύθερες θέσεις στάθμευσης, ακόμα και ενημέρωση για έκτακτες και επικίνδυνες καταστάσεις (φωτιές- πλημμύρες ).
- Είστε ένας δήμαρχος με υψηλή δημοφιλία. Θα είστε εκ νέου υποψήφιος δήμαρχος;
Θα διεκδικήσω την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μου, γιατί πιστεύω ότι με το μέχρι τώρα έργο μας, με την εμπειρία μας, αλλά και με το πρόγραμμά μας, μπορούμε να εγγυηθούμε ότι ο Δήμος Ψυχικού – Φιλοθέης θα παραμείνει μια πόλη που αξίζει κανείς να ζει.
- Κάποιοι λένε πως ο μισθός του δημάρχου είναι τέτοιος, που σε πολλές περιπτώσεις, ειδικά περιφερειακών δήμων, τον εμποδίζει να καλύψει τις βασικές του ανάγκες. Απαξίωση ή δικαιοσύνη σύμφωνα με το βαθμό δυσκολίας του ρόλου;
Σε μια εποχή όπου ένα μεγάλο ποσοστό των συμπολιτών μας ζει σε ακραία φτώχεια, η όποια συζήτηση για το μισθό του Δημάρχου μπορεί να προκαλέσει έντονες αντιδράσεις. Ωστόσο, βρισκόμαστε και σε μια εποχή όπου οι Δήμοι χρειάζονται ικανούς και καθαρούς ανθρώπους. Κι αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να συζητήσουμε, με υπευθυνότητα και μακριά από λαϊκισμούς.
-Διαχείριση στερεών αποβλήτων. Θέμα που βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα όλων των ευρωπαϊκών θεσμών και όχι μόνο. Τι πρέπει να κάνουν οι δημοτικές αρχές ώστε να μετατραπεί σε ευκαιρία η αξιοποίηση των αποβλήτων;
Η ευρωπαϊκή πολιτική διαχείρισης στερεών αποβλήτων δίνει προτεραιότητα στην πρόληψη, ακολουθούμενη από την επαναχρησιμοποίηση, την ανακύκλωση και άλλες μορφές ανα?κτησης, με την ασφαλή διάθεση ή ταφή να αποτελεί την έσχατη λύση ανάγκης. Η περιφέρεια Αττικής είναι ακόμα στην ταφή. Στον αντίποδα, οι Δημότες Φιλοθέης - Ψυχικού αναδείχθηκαν σε πρωταγωνιστές σε όλη την Ελλάδα στην ανακύκλωση.
-Πολιτική προστασία. Η εμπειρία έδειξε, μετά από πρόσφατα γεγονότα, ότι κάθε άλλο παρά προετοιμασμένοι είναι οι Δήμοι να αντιμετωπίσουν επείγουσες καταστάσεις. Υπάρχουν στην αγορά τεχνολογικά προηγμένα συστήματα πρόληψης και αντιμετώπισης. Για ποιους λόγους δεν έχουν αξιοποιηθεί;
Ο Δήμος Φιλοθέης- Ψυχικού διαθέτει ένα ολοκληρωμένο πλάνο προληπτικών ενεργειών για τη αντιμετώπιση έκτακτων καιρικών φαινομένων και ασύμμετρων απειλών, με σκοπό να προασπίσει στην πράξη την ζωή και την ασφάλεια των δημοτών. Στη διάρκεια της θητείας μας, αποψιλώθηκαν και καθαρίστηκαν εκατοντάδες στρέμματα, ενώ ο Δήμος ενημερώνει γραπτά τους ιδιοκτήτες οικοπέδων, που είναι υποχρεωμένοι να τα αποψιλώσουν από ξερά χόρτα, για την αποτροπή κινδύνου πυρκαγιάς.
Για την αποτροπή πλημμυρών, καθαρίζεται τακτικά το ρέμα Ποδονίφτη, πραγματοποιούμε καθαρισμούς σε 2.500 φρεάτια ετησίως και έχει κατατεθεί στην Περιφέρεια Αττικής ώριμη μελέτη για κατασκευή βοηθητικού αγωγού στο ύψος της Φιλοθέης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν πλημμυρικά φαινόμενα. Επίσης, έχουμε συστήσει Ομάδα Εκτάκτων Αναγκών που βρίσκεται σε ετοιμότητα επί 24ώρου βάσεως. Πέρα από αυτές τις απαραίτητες δράσεις, είμαστε ο πρώτος Δήμος που σύναψε σύμβαση με ιδιωτική εταιρία security για τη φύλαξη κτιρίων και σχολείων και για την πραγματοποίηση περιπολιών στη διάρκεια της νύχτας, προκειμένου να ενισχύσουμε το αίσθημα ασφάλειας του πολίτη.
- Κοινωνική οικονομία. «Εργαλείο» εκπαίδευσης και τοπικής ανάπτυξης. Τι έχετε κάνει εσείς;
Ο Δήμος Ψυχικού και Φιλοθέης συμμετέχει στην εθνική προσπάθεια ενίσχυσης της απασχόλησης, στο μέτρο των δυνατοτήτων του. Πετύχαμε, μέσω προγραμμάτων του ΟΑΕΔ, τη χρηματοδοτούμενη πρόσληψη μακροχρόνια ανέργων δημοτών, δημιουργήσαμε περισσότερες από 25 θέσεις εργασίας για εκπαιδευτές ενηλίκων, μέσω της λειτουργίας του Κέντρου Δια Βίου Μάθησης, συμμετείχαμε στην Αναπτυξιακή Σύμπραξη «Φροντίζω» που είχε ως στόχο την απασχόληση ανέργων για την παροχή υπηρεσιών φροντίδας και συνοδείας σε Άτομα με Ειδικές Ανάγκες και ηλικιωμένους, καθώς και στην Αναπτυξιακή Σύμπραξη για την Απασχόληση Γαλατσίου, Ψυχικού – Φιλοθέης, που είχε στόχο την ενεργοποίηση των τοπικών φορέων για τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης για ανέργους. Επιπλέον, συνεχίζει να λειτουργεί στο Δήμο μας ειδικό εργαστήρι συμβουλευτικής ανέργων, με σκοπό την ψυχολογική υποστήριξη όσων χρειάζονται βοήθεια.
- Οι περισσότεροι δήμοι κατά τη διάρκεια της κρίσης προσέφεραν πλεονάσματα στο προϋπολογισμό της χώρας. Όμως οι περισσότεροι δήμαρχοι διαμαρτύρονται για ελλείψεις προσωπικού. Συνήθως εκείνος που προσφέρει, οι ανάγκες του αντιμετωπίζονται άμεσα. Έχετε κάνει κάτι λάθος συνολικά;
Η τοπική αυτοδιοίκηση ήταν και παραμένει το εύκολο θύμα για τη κεντρική κυβέρνηση. Στο Δήμο Φιλοθέης – Ψυχικού έχουμε σήμερα 58 άτομα λιγότερα μόνιμο προσωπικό. Παρ' όλα αυτά, αξιοποιώντας νέες τεχνολογίες, σύγχρονα εργαλεία διοίκησης και βέλτιστες πρακτικές, πετύχαμε να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες μας προς τους Δημότες, να ενισχύσουμε τη συμμετοχή και τη λογοδοσία, να προσφέρουμε περισσότερες και καλύτερες επιλογές στον πολιτισμό, τον αθλητισμό, την κοινωνική αλληλεγγύη.
- Δημοσιονομική αποκέντρωση και μεταφορά του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας στη δικαιοδοσία των δήμων. Πόσο θα ενισχύσει τα οικονομικά των δήμων ένα τέτοιο νομοθέτημα; Υπάρχει επαρκές σύστημα διαχείρησης της εργασίας αυτής στον δικό σας Δήμο;
Οι κάτοικοι/ιδιοκτήτες του Δήμου μας, πληρώνουν κάθε χρόνο στο κράτος τεράστια ποσά για τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας τους, χωρίς κανένα ανταποδοτικό όφελος. Συγκεκριμένα, πληρώνουν σε ετήσια βάση πάνω από 40.000.000 ευρώ σε φόρους ακίνητης περιουσίας, ενώ το ποσό που εισπράττει ο Δήμος από το κράτος ως επιχορήγηση μέσω των Κ.Α.Π. δεν ξεπερνά τα 3.500.000 ευρώ.
Η θέση μας είναι πάγια και ξεκάθαρη: ο ΕΝΦΙΑ πρέπει να καταργηθεί. Είναι ένας φόρος που δεν έχει καμία αναπτυξιακή, αναδιανεμητική ή ανταποδοτική λογική. Από εκεί και πέρα, η μεταφορά των φόρων που σχετίζονται με την ακίνητη περιουσία στους Δήμους, με σωστή εφαρμογή, θα μας επιτρέψει άμεσα να μειώσουμε κατακόρυφα το ύψος της συγκεκριμένης φορολογίας, αφού ως Δήμος δεν συντηρούμε ένα σπάταλο και γραφειοκρατικό μηχανισμό. Θα μας επιτρέψει, επίσης, να χρηματοδοτήσουμε σημαντικά έργα υποδομής, να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο τις κοινωνικές μας υπηρεσίες, να προσφέρουμε ακόμη περισσότερες επιλογές στον πολιτισμό και στον αθλητισμό, χωρίς καμία επιβάρυνση για τους δημότες.
-Πολλοί δήμοι είναι δραστήριοι σε θέματα πολιτιστικά/πολιτισμικά. Ποιες είναι οι δικές σας ενέργειες ώστε να προάγετε τον πολιτισμό στην πόλη σας;
Ο Δήμος Ψυχικού - Φιλοθέης επενδύει στον Πολιτισμό, ως αναπόσπαστο στοιχείο της ταυτότητας της πόλης, το οποίο προσθέτει ποιότητα στην καθημερινότητα των κατοίκων. Στα πλαίσια του Δήμου λειτουργούν 6 πολιτιστικά κέντρα, 5 πολιτιστικά εργαστήρια, 2 Δημοτικές Βιβλιοθήκες και 1 Δημοτικού Ωδείο. Προσφέρονται περισσότερα από 40 προγράμματα και πραγματοποιούνται περισσότερες από 300 πολιτιστικές εκδηλώσεις ετησίως.
Θεωρείτε πως η κυβέρνηση της χώρας έχει λειτουργήσει – σε σχέση με την αυτοδιοίκηση – όπως θα θέλατε, ώστε να είναι ενισχυτικός των προσπαθειών σας ο ρόλος της.
Η κυβέρνηση έδειξε μια αδικαιολόγητη απέχθεια προς την τοπική αυτοδιοίκηση. Φαίνεται πως ό,τι δεν ελέγχει δεν την ενδιαφέρει να το στηρίξει. Αυτή είναι προφανώς μία λάθος προσέγγιση, γιατί η τοπική αυτοδιοίκηση, παρά τις αδυναμίες, είναι ένας θεσμός που μπορεί να δώσει λύσεις σε μια σειρά από καθημερινά προβλήματα.
-Κάθε δήμαρχος επιθυμεί να έχει ικανοποιημένους τους πολίτες του. Έχετε λάβει αποφάσεις δύσκολες, κατά τις οποίες λάβατε αρνητική κριτική;
Ασφαλώς και έχω λάβει. Έχω συγκρουσθεί με συμφέροντα που θέλουν να αλλοιώσουν το οικιστικό χαρακτήρα του Δήμου μας. Πολλά, μάλιστα, από αυτά τα συμφέροντα διαθέτουν δύναμη και επιρροή στην πόλη μας. Δεν πρόκειται όμως να κάνω βήμα πίσω. Η Φιλοθέη και το Ψυχικό θα παραμείνουν περιοχές αποκλειστικής κατοικίας και το Νέο Ψυχικό αμιγούς κατοικίας.
-Πότε ένας δήμαρχος θεωρείται επιτυχημένος στον θεσμικό του ρόλο;
Όταν μπορεί να ενώνει και να μην διχάζει. Όταν μπορεί να μετατρέπει την κριτική σε δημιουργική σύνθεση και έργο. Όταν μπορεί να αξιοποιεί των σύνολο των δημιουργικών δυνάμεων για το καλό της πόλης.
-Ποια είναι τα οικονομικά δεδομένα του δήμου σας;
Στο Δήμο Φιλοθέης – Ψυχικού, κλείνουμε κάθε χρόνο με πλεόνασμα. Κάθε χρόνο χρησιμοποιούμε αυτό το πλεόνασμα για να κάνουμε έργο σε κάθε γειτονιά. Και φέτος έχουμε το χαμηλότερο ποσοστό δαπάνης για την αποπληρωμή δανείων, ως προς ποσοστό των συνολικών δαπανών – λιγότερο από 2%. Αυτό που προσπαθήσαμε και καταφέραμε, είναι κυρίως να μην υπονομεύσουμε το μέλλον της πόλης και των επόμενων γενεών, για να γίνουμε περισσότερο αρεστοί σήμερα.
-Εμπλέκεστε λειτουργικά σε όλα, ή έχετε αφήσει την πρωτοβουλία στους συνεργάτες σας;
Πιστεύω ότι τη διαφορά την κάνουν οι ομάδες και οι εργαζόμενοι στο Δήμο. Όσο περισσότερες ευθύνες δώσεις, τόσο περισσότερο έργο και ενεργή συμμετοχή θα έχεις.
-Μπορεί ένας δήμος να διαδραματίσει πυλώνα οικονομικής, κοινωνικής και πολιτισμικής ανάπτυξης για την χώρα και με ποιο τρόπο, όταν η γραφειοκρατία είναι δύσκολο να ξεπεραστεί;
Πιστεύω ότι ένας Δήμος μπορεί ακόμη και τώρα, παρά τα εμπόδια και τις αγκυλώσεις, να υπηρετήσει αυτό το ρόλο.
-Υπάρχει διέξοδος στην επενδυτική απραξία των δήμων;
Πιστεύω πως ναι. Υπάρχουν οι ίδιοι πόροι, υπάρχουν οι συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, υπάρχουν τα αυτοχρηματοδοτούμενα έργα, υπάρχουν τα κοινοτικά προγράμματα που μπορείς να διεκδικήσεις απευθείας από τις Βρυξέλλες.
-Διοικητικές μεταρρυθμίσεις. Πόσο σημαντικές είναι και ποιες έχετε εσείς ενσωματώσει;
Ο Δήμος Φιλοθέης - Ψυχικού υιοθετεί κάθε διοικητική μεταρρύθμιση και συμμορφώνεται άμεσα σε αυτές. Το πρόβλημα της μεταφοράς αρμοδιοτήτων χωρίς πρόσθετους πόρους μπορούμε και το ξεπερνάμε, γιατί αξιοποιούμε τις νέες τεχνολογίες, σύγχρονα εργαλεία διοίκησης και τις βέλτιστες πρακτικές.
-Θεωρείτε πως αξιοποιείτε πλήρως το δυναμικό σας σε ανθρώπινους πόρους; Φροντίζετε να παρέχετε διαρκή εκπαίδευση στους υπαλλήλους του δήμου, ώστε να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες απαιτήσεις;
Στο Δήμο μας δεν υπάρχουν θέσεις - ψυγείο. Όλοι προσφέρουν και κάνουμε το καλύτερο δυνατό για τη διαρκή επιμόρφωση και εκπαίδευσή τους, αλλά και για την ασφάλεια και την υγιεινή στο περιβάλλον εργασίας τους.
-Πόσα αναπτυξιακά κεφάλαια απορρόφησε ο δήμος σας; Είστε ικανοποιημένος από τα επενδυτικά εργαλεία –όπως το ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ;
Λόγω της επένδυσης που κάνουμε σε μελέτες, απορροφήσαμε ότι χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα υπήρχε διαθέσιμο.
Ο Φιλόδημος μετά από πολλά χρόνια – λόγω προεκλογικής περιόδου – δίνει με ανάσα στους Δήμους. Μακάρι με αυτή τη λογική να είχαμε κάθε χρόνο βουλευτικές εκλογές…..
- Ποια είναι η σημαντικότερη έλλειψη που έχετε;
Θέλουμε να δημιουργήσουμε επαρκείς θέσεις στάθμευσης στο Φάρο, στο Νέο Ψυχικό και διεκδικούμε την επέκταση της γραμμής 4 επί της Κηφισίας. Επίσης, απαιτούμε από την Περιφέρεια και την κεντρική κυβέρνηση να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα με το ρέμα του Ποδονίφτη, που γίνεται αιτία να πλημμυρίζουν το Χαλάνδρι, η Φιλοθέη ακόμα και το Μαρούσι.