Ο 45ος Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συνεχίζει να υιοθετεί και να επιζητεί επιθετικές αποφάσεις. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μπροστά της να επιλέξει δύσκολες επιλογές εάν θέλει να οδηγήσει τον κόσμο στον τρόπο που η ίδια ισχυρίζεται πως έχει.
Στην Ουάσινγκτον, ο Ντέιβιντ Λίπτον, Νούμερο 2 Ταμείου, που είχε ουσιαστικά συμβάλει στην οικονομική σταθερότητα της Ευρώπης, μόλις απολύθηκε αν και πολλοί δεν γνώριζαν το όνομά του.
Στις Βρυξέλλες, στις ίδιες μέρες, ο Ισπανός αντιπρόεδρος της επιτροπής Ζοζέφ Μπορέλ, δεν ζήτησε συγγνώμη για μια άβολη αλήθεια σχετικά με την αλλαγή του κλίματος.
Ο Ντέιβιντ Λίπτον, ο άνδρας που απολύθηκε στην Ουάσινγκτον είχε διδακτορικό στα οικονομικά από το Χάρβαρντ και είχε εργαστεί για τους Προέδρους Μπιλ Κλίντον και Μπαράκ Ομπάμα και ήταν στο νούμερο 2 του Ταμείου για εννέα ολόκληρα χρόνια.
Στην πραγματικότητα για μεγάλες χρονικά περιόδους κατάφερε να διαχειριστεί ολόκληρο τον οργανισμό.
Το ευρώ του οφείλει μεγάλη χάρη καθώς ο συγκεκριμένος άνθρωπος βοήθησε μ ε τη σκληρή δουλειά τη μη κατάρρευση της ευρωζώνης.
Ο Λίπτον, είναι η ίδια η ενσάρκωση της παγκοσμιοποίησης έχοντας ένα ρόλο ο οποίος υποχρεώνει την Αμερική να στηρίξει φίλους και συμμάχους βάσει κοινών αξιών, κανόνων και θεσμών.
Στο όραμά αυτό, η Αμερική είναι η «χώρα που λάμπει στο λόφο» στο απόσπασμα του Ευαγγελίου που επαναλαμβάνεται από τους Προέδρους Τζον Κένεντι, Ρόναλντ Ρέηγκαν, Μπιλ Κλίντον και Μπαράκ Ομπάμα και αποτελεί έμπνευση για τον υπόλοιπο κόσμο.
Ο Λίπτον χτυπήθηκε την περασμένη εβδομάδα από τη νέα γενική διευθύντρια του Ταμείου, την βουλγαρικής καταγωγής Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.
Ο Λευκός Οίκος άσκησε μεγάλη πίεση προς την απομάκρυνση Λίπτον, χωρίς να εξηγήσει ποτέ τον λόγο.
Η αποχώρηση Λίπτον, αποτελεί σοβαρό πλήγμα για τον θεσμό, άλλωστε αυτός ήταν και ο στόχος , όπως δήλωσαν αξιωματούχοι του Ταμείου.
Η Αμερική πλέον είναι μια άλλη χώρα, ο 45ος Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει κανένα ενδιαφέρον για την «χώρα που λάμπει στο λόφο».
Η Αμερική για τον Τραμπ δεν αποτελεί πια μοντέλο ή εγγυητής για την Ευρώπη, η οποία είναι ένα σύνολο μικρών δυνάμεων που προτίθενται να εκμεταλλευτούν την Αμερική.
Η Αμερική είναι θύμα, όχι ηγέτης, της διεθνούς τάξης, της παγκοσμιοποίησης, που μόνη της ίδρυσε.
Η απόλυση του Λίπτον, αποτελεί ένα ακόμα τούβλο από το παιχνίδι του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος καταστρέφει το πολυμερές σύστημα.
Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει ήδη μειώσει τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου τον οποίο οδηγεί στην παράλυση, έχει προκαλέσει διμερείς οικονομικούς πολέμους, όπως ο πόλεμος του χάλυβα με την Τουρκία, έχει αποσύρει τις ΗΠΑ από τις συμφωνίες για το κλίμα του Παρισιού.
Τώρα σκοπεύει να υποβαθμίσει τον ρόλο του Διεθνές Νομισματικού Ταμείου σε περίπτωση νέων κρίσεων.
Ακόμα και η αντιπαλότητα του Τραμπ ενάντια της Κίνας του Ξι Ζινπινγκ, αποκλείει αποτελεσματικά την Ευρώπη, επειδή δεν βασίζεται σε αξίες ή ιδεολογίες, αλλά είναι μια καθαρή αντιπαράθεση εξουσίας μεταξύ δυο εξίσου εθνικιστών ηγετών.
Η Αμερική, πλέον, χρησιμοποιεί την εμπορική της δύναμη για την πρόσβαση στους συμμάχους της ως μοχλό για να τους λυγίσει πολιτικά.
Όσοι συνεργάζονται με το Ιράν είναι εκτός της Wall Street, όπως και όποιος αγοράζει τηλεπικοινωνιακά δίκτυα από τους Κινέζους, πιθανό να έχει δοσοληψίες και στις αγορές αυτοκινήτων.
Αυτός ο κόσμος δεν είναι καλύτερος από εχθές. Με την πρώτη ματιά φαίνεται πως η Ευρώπη έχει επιβιώσει.
Η αρχιτεκτονική της Ευρώπης σχεδιάστηκε με τον τρόπο κατά τον οποίο να μπορεί να αναπτυχθεί σε ένα παγκοσμιοποιημένο σύστημα που διέπεται από πολυμερή όργανα στα οποία ισχύουν οι κανόνες της οικονομίες και παραμένουν ξεχωριστοί από τον αγώνα των δυνάμεων χάρη στη συναίνεση των διεθνών ελίτ.
Μπορεί να έχουμε αρχίσει να νοσταλγούμε τον κόσμο της παγκοσμοιοποίησης αλλά αυτός έχει φύγει χάρη στην πολιτική του Προέδρου Τραμπ.
Ο κ. Ζοζέφ Μπορέλ κατάστησε σαφές ότι η Ευρώπη έχει να λάβει δύσκολες επιλογές για να αντιμετωπίσει αν θέλει τη νέα κατάσταση και να διαδραματίσει έναν νέο ηγετικό ρόλο στον κόσμο που ισχυρίζεται πως ζούμε σήμερα.
Ο Ισπανός αξιωματούχος μίλησε ειλικρινά και είπε ότι η πολιτική και η εξουσία δεν είναι ελεύθερες καθώς και ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει διαχωριστεί .
Το «σύνδρομο Γκρέτα» του Ζοζέφ Μπορέλ είναι μια δυσάρεστη αλήθεια σε μια Ευρώπη που συνεχίζει να ζει προστατευμένη.
Ένα σύστημα που δεν μπορεί να αντέξει την αλήθεια είναι ένα αδύναμο πολιτικό σύστημα.
Η Ευρώπη σήμερα δυστυχώς δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά καθώς και να έχει απαντήσεις ή στον πόλεμο του Τραμπ, είτε σε απολύσεις στελεχών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που έχουν ως αρχή την παγκοσμιοποίηση, είτε στο να παρακολουθεί χωρίς να μπορεί να επέμβει στην κόντρα Τραμπ - Κίνας.
Αλήθεια, έχουμε καταλάβει σε ποιον κόσμο καλούμαστε να συμμετέχουμε από εδώ και στο εξής;
Η απάντηση θα μας δοθεί ή όχι στις προσεχείς αμερικανικές εκλογές….
@mail: [email protected]
Twitter: TsiloyannisAnd
Facebook: Andreas Tsiloyannis
© Andreas Tsiloyannis