Του Γιώργου Μυλωνά
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που υποσχέθηκε να ξεπλύνει την αμαρτωλή AΕΠΙ, δίνει εντελώς νέο νόημα στην «εκμετάλλευση» των πνευματικών δικαιωμάτων, πετυχαίνοντας κάτι πρωτοφανές: o Ευρωπαϊκός Συνασπισμός Μουσικοσυνθετών και Στιχουργών (ECSA), που εκπροσωπεί περισσότερους από 50.000 επαγγελματίες συνθέτες και στιχουργούς σε 26 ευρωπαϊκές χώρες και το Διεθνές Συμβούλιο Δημιουργών Μουσικής (CIAM) με περισσότερους από 500.000 τραγουδοποιούς, στιχουργούς και συνθέτες παγκοσμίως, προέβησαν για πρώτη φορά στην ιστορία της συλλογικής διαχείρισης σε καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά της ΕΥΕΔ, στο όνομα όλων των δημιουργών, Ευρωπαίων και μη.
Η ΕΥΕΔ - ο νέος οργανισμός συλλογικής διαχείρισης που λειτουργεί μέσα στον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ), δηλαδή τον εποπτικό φορέα για όλους τους οργανισμούς-, δραστηριοποιείται με χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων (2-3 εκατομμύρια ευρώ) αντί με χρήματα που όφειλε να συλλέγει από την αγορά, όπως συμβαίνει σε ολόκληρο τον κόσμο. Το αποτέλεσμα της σύστασης της ΕΥΕΔ μέσα στον ΟΠΙ καταλήγει στο παράλογο και αντισυνταγματικό αποτέλεσμα ο εποπτευόμενος να είναι ταυτόχρονα και... εποπτεύων! ΟΠΙ και ΕΥΕΔ/ΟΠΙ έχουν κοινό διοικητικό συμβούλιο. Αναρωτιέται κανείς τί είδους εποπτεία ασκείται;
Η ΕΥΕΔ σύναψε σωρεία συμβάσεων με προσωπικό και προμηθευτές ΕΚΤΟΣ της προβλεπόμενης στον νόμο διαδικασίας και στη βάση ρητής νομοθετικής εξαίρεσης προκειμένου να προσληφθεί ένας στρατός "ημετέρων". Η Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων έκρινε πριν λίγες ημέρες ότι όλες αυτές οι συμβάσεις είναι παράνομες. Ωστόσο, η Κυβέρνηση τις συντηρεί.
Μέχρι σήμερα και ενώ η Αρχή για τις Δημόσιες Συμβάσεις ρητά αναφέρει ότι ο ΟΠΙ ανήκει στον ευρύτερο Δημόσιο τομέα, δεν έχει γίνει καμία ανάρτηση των εξόδων της ΕΥΕΔ στη Διαύγεια. Το τραγικό είναι ότι ο μισός ΟΠΙ αναρτά κανονικά τα έξοδά του στη Διαύγεια και ο άλλος μισός (ΕΥΕΔ/ΟΠΙ) λειτουργεί με πλήρη αδιαφάνεια!
Το πάρτι διασπάθισης χρημάτων και ημετέρων (οι μισθοί/αμοιβές που καταβάλλονται στο προσωπικό/συνεργάτες της ΕΥΕΔ είναι πολλαπλάσιες αυτών που προβλέπονται για το Δημόσιο, γι'' αυτό δεν αναρτώνται στη Διαύγεια) δεν θα μπορούσε να μην περιλαμβάνει και τον πρόεδρο του ΟΠΙ κ. Γιάννη Αντωνιάδη. Ο Γιάννης Αντωνιάδης, άσχετος με το αντικείμενο της πνευματικής ιδιοκτησίας, διορίστηκε στον ΟΠΙ κατά παράβαση του καταστατικού του Οργανισμού που απαιτεί να υπάρχει εμπειρία ή εξειδίκευση στα πνευματικά δικαιώματα. Καθοριστικός παράγοντας του διορισμού του, καθώς φαίνεται ήταν ότι είχε διατελέσει δικηγόρος στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη υπό τη Νοτοπούλου. Και επειδή τους ημετέρους δεν τους αφήνουμε έτσι ακόμη και αν είναι ακατάλληλοι για τη θέση, προβλέφθηκε και αμοιβή. Για πρώτη φορά πρόεδρος του ΟΠΙ από τη σύστασή του αμείβεται και μάλιστα με υπουργική απόφαση. Ο μισθός του -ενώ ο ίδιος δεν έχει καμία ουσιαστική αρμοδιότητα- ανέρχεται σε 2.950 ευρώ! Σήμερα το Υπουργείο βρίσκεται ακόμη (από πέρυσι) σε αναζήτηση και νέου διευθυντή για να ολοκληρωθεί η ορχήστρα (Βερναρδάκης, Βλάχου, Αντωνιάδης, Ζορμπά). Η προηγούμενη διευθύντρια, Ειρήνη Σταματούδη, κατήγγειλε τις ατασθαλίες και αποχώρησε.
Η ΕΥΕΔ στεγάζεται στο κτίριο της ΑΕΠΙ, οι ιδιοκτήτες της οποίας ερευνώνται σήμερα από τη δικαιοσύνη για 7 κακουργήματα. Το μίσθωμα ανέρχεται σε 10.000 ευρώ (χρήματα που πληρώνει το ελληνικό κράτος!) τη στιγμή που η ΑΕΠΙ οφείλει στον ΟΠΙ περίπου 700.000 ευρώ!
Το ακόμη τραγικότερο είναι ότι τα χρήματα αυτά αντί να συμψηφιστούν με τις οφειλές της ΑΕΠΙ κατέληξαν -σύμφωνα με πληροφορίες μας- στην Warner ξένο εκδότη μέσω μίας τυπικά νόμιμης διαδικασίας ωστόσο παράνομης (αν όντως εκεί πήγαν τα χρήματα) δεδομένου ότι ο ΟΠΙ δεν έκανε ποτέ τον συμψηφισμό των οφειλών της ΑΕΠΙ ως όφειλε από τον νόμο. Ρωτάμε την Υπουργό Πολιτισμού που πήγαν τα χρήματα του ενοικίου; Γιατί δεν δόθηκε ποτέ το μισθωτήριο στη δημοσιότητα;
Ταυτόχρονα γίνεται άνισος ανταγωνισμός κατά της Αυτοδιαχείρισης (ανταγωνιστή της ΕΥΕΔ) και των μελών της προκειμένου να την εξαφανίσουν από την αγορά και να αποσπάσουν εκείνοι το ξένο ρεπερτόριο. Πρόσφατα η κυβέρνηση πέρασε τροπολογία βάσει της οποίας η ΕΥΕΔ μπορεί να εισπράττει δικαιώματα και για το παρελθόν (πριν καν δηλαδή συσταθεί! Και πριν καν δημοσιεύσει αμοιβολόγιο! Ακόμη και για δικαιούχους που δεν είναι μέλη της!) όχι όμως η Αυτοδιαχείριση. Στα πλαίσια αυτά οι δημιουργοί μουσικής της Ευρώπης αλλά και ολόκληρου του κόσμου συνασπίζονται με τους Έλληνες συναδέλφους τους που διαμαρτύρονται για τις πρωτοφανείς πρακτικές της κυβέρνησης. Η χώρα μπορεί να διασύρεται διεθνώς, αλλ'' αυτοί... το βιολί τους!