Τα τουριστικά έσοδα αναμένεται να παίξουν καταλυτικό ρόλο για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Τα μέχρι στιγμής δεδομένα δείχνουν πως η επιβατική κίνηση τον Ιούλιο και τον Αύγουστο ξεπέρασε την αντίστοιχη του 2019. Μάλιστα, τον Σεπτέμβριο οι κρατήσεις είναι 7% περισσότερες συγκριτικά με τα προ πανδημίας επίπεδα. Ποιες οι φετινές τάσεις διεθνώς στον τουρισμό; Για τα παραπάνω μιλά στο Liberal ο Olivier Ponti, αντιπρόεδρος της Forward Keys (VP Insights)[, εκ των μεγαλύτερων διεθνώς εταιρειών επεξεργασίας δεδομένων για την τουριστική αγορά.
Συνέντευξη στον Νικόλα Ταμπακόπουλο
Πιστεύετε πως το πλήγμα της πανδημικής κρίσης στον τουρισμό ξεπεράστηκε;
Ενώ μεγάλο μέρος του κόσμου επιστρέφει στα ταξίδια και η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες που πρωτοστατούν στην αναζωογόνηση του τουρισμού και στην προσέλκυση επισκεπτών, υπάρχουν ακόμη πολλές χώρες που απέχουν πολύ από το να επιστρέψουν στην κανονικότητα. Πιο συγκεκριμένα, οι αυστηροί κανόνες καραντίνας της Κίνας σημαίνουν ότι εξακολουθεί να είναι ουσιαστικά κλειστή. Καθώς ήταν η μεγαλύτερη εξερχόμενη αγορά στον κόσμο, πριν από την πανδημία, πολλές χώρες, ιδιαίτερα εκείνες που βρίσκονται γεωγραφικά πιο κοντά σε αυτήν, υποφέρουν από τη σχεδόν ολική απώλεια Κινέζων επισκεπτών.
Δυστυχώς, ο COVID-19 δεν είναι η μόνη απειλή για τον τουρισμό. Ο πόλεμος στην Ουκρανία, με τις δραματικές επιπτώσεις στο κόστος της ενέργειας είναι μια σοβαρή ανησυχία γιατί αυτό θα κάνει τα ταξίδια πιο ακριβά. Επιπλέον, ο υψηλός πληθωρισμός, που επίσης προκλήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία, σημαίνει ότι οι καταναλωτές θα έχουν λιγότερο διαθέσιμο εισόδημα για να ξοδέψουν σε ταξίδια. Επομένως, ενώ αυτό το καλοκαίρι θα είναι μια ιστορία ανάκαμψης για τον ταξιδιωτικό κλάδο, οι προοπτικές για το μέλλον είναι λιγότερο βέβαιες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχετε διαθέσιμα ο τουρισμός στην Ελλάδα φέτος επέστρεψε στα επίπεδα του 2019; Ποιες είναι οι προβλέψεις σας;
Τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας είναι πως έως τις 5 Αυγούστου οι κρατήσεις για αεροπορικές θέσεις στην Ελλάδα ήταν 4% αυξημένες τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, συγκριτικά με τα αντίστοιχα ποσοστά του 2019. Ο Σεπτέμβριος στην παρούσα φάση δείχνει πως η κίνηση θα είναι αυξημένη κατά 7% σε σχέση με το 2019.
Στις περισσότερες χώρες παρατηρούνται καθυστερήσεις στις πτήσεις και επικρατούν εικόνες χάους στα αεροδρόμια εξαιτίας απεργιών. Η εικόνα που έχετε για την Ελλάδα ποια είναι;
Το γεγονός πως παρόμοιες εικόνες δεν υπάρχουν στα ελληνικά αεροδρόμια αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας. Η επιτυχία της Ελλάδας στη διατήρηση του τουριστικού της όγκου είναι κάτι παραπάνω από αυτό το πλεονέκτημα. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα έχει καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες καθ' όλη τη διάρκεια της πανδημίας για να παραμείνει πιο ανοιχτή και φιλική προς τους επισκέπτες, συγκριτικά με άλλους δημοφιλείς προορισμούς. Κατά συνέπεια, έχει δημιουργήσει μια φήμη ως ένα ιδιαίτερα αξιόπιστο μέρος για επίσκεψη.
Τέλος, θα ήθελα να σας ρωτήσω για τις φετινές τάσεις στον τουρισμό. Ποια είναι τα trends και από ποια χώρα της Ευρώπης προέρχονται οι περισσότεροι ταξιδιώτες;
Η μεγαλύτερη τάση φέτος είναι η ανάκαμψη από την πανδημία. αλλά η ανάκαμψη δεν είναι ομοιόμορφη. Από τις 5 Αυγούστου 2022, οι διεθνείς αφίξεις παγκοσμίως ανέκαμψαν στο 51% του 2019. Τα ταξίδια στην Αμερική έφθασαν το 69%, στη Μέση Ανατολή και την Αφρική το 68%, στην Ευρώπη 61%, αλλά στην Ασία-Ειρηνικό μόλις 20%.
Άλλες σημαντικές τάσεις περιλαμβάνουν τη συντόμευση του χρόνου μεταξύ των ατόμων που κάνουν κράτηση και ταξιδεύουν και η αύξηση του ποσοστού των εύπορων ταξιδιωτών, που κάνουν κράτηση θέσεων σε καμπίνες premium. Όταν εξετάζουμε τις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές εξερχόμενων πτήσεων, η χώρα που εμφανίζει τις ισχυρότερες κρατήσεις πτήσεων για τους καλοκαιρινούς μήνες Ιουνίου, Ιουλίου και Αυγούστου είναι η Ιρλανδία στο 84% των επιπέδων του 2019. Ακολουθούν η Δανία και η Σουηδία με ποσοστό 83%.