Του Γιάννη Παντελάκη
Στην Τουμπα της Θεσσαλονίκης εκατοντάδες πολίτες στριμώχθηκαν ρίχνοντας τα κάγκελα για να πάρουν δωρεάν ενα πιάτο φασολάδα. Υπερβολή; Πάντως, ο βρετανικός Independent έγραψε χθες πως οι Έλληνες βρίσκονται αντιμέτωποι με μια κοινωνική και ανθρώπινη καταστροφή. Και η τρόικα έρχεται σήμερα αφού πρώτα η κυβέρνηση συμφώνησε για νέα μέτρα φτωχοποίησης. Η φτώχεια είναι η πιο μεγάλη βία, έλεγε κάποιος.
Αυτός ήταν ο Τσίπρας όταν τα ανέμελα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούσε δημαγωγώντας να μαζέψει ψήφους που θα τον φέρουν στην εξουσία. Επί των ημερών της σημερινής διακυβέρνησης, ο πληθυσμός της χώρας έχει γνωρίσει τα μεγαλύτερα ποσοστά φτώχειας και ανέχειας που είχε ποτέ. Και σίγουρα στα επτά χρόνια των μνημονίων. Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά και επιβεβαιώνουν πως αυτοί που ήρθαν να αντιμετωπίσουν την ανθρωπιστική κρίση, την μεγέθυναν.
Ο Φλαμπουράρης δεν βλέπει πια ανθρώπους να ψάχνουν στα σκουπίδια. Τους βλέπουμε οι υπόλοιποι ωστόσο, τους βλέπουν και οι στατιστικές. Σ ενα ειδικό κεφάλαιο της εκθεσης της Τράπεζας της Ελλάδος για το κόστος της δημοσιονομικής προσαρμογής (δημοσιοποιήθηκε πριν τρείς ημέρες), το 2015 η χώρα ειχε μια πρωτόγνωρη στα χρόνια του μνημονίου μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των φτωχώτερων Ελλήνων. Τον πρώτο χρόνο της σημερινής κυβέρνησης οι δείκτες φτώχειας αυξήθηκαν κατα 9% και εκείνοι του κινδύνου φτώχειας κατα 16,1% !
Την πρώτη χρονιά ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αυξήθηκε η φτώχεια και μαζί οι δείκτες ανισοτήτων. Αυτοί που επικαλούνται αριστερό πρόσημο πέτυχαν τη μεγένθυνση του χάσματος φτώχειας στο 12,8% (ειχε μειωθεί το 2014) και επιδείνωση των ανισοτήτων. Τη δεύτερη χρονιά της ίδιας κυβέρνησης, οι δείκτες αυτές (που θα καταγραφουν επίσημα το επόμενο διάστημα), θα έχουν αυξηθεί ακόμα περισσότερο. Τα περισσότερα απο τα μέτρα που συμφώνησαν το καλοκαίρι του 2015, απλώθηκαν για τις επόμενες χρονιές. Αύξηση έμμεσων φόρων, κόστους ενέργειας, μείωση συντάξεων, αύξηση εισφορών, μείωση αφορολόγητου κ.ο.κ.
Η συμφωνία που επιδιώκει η κυβέρνηση για τις επόμενες εβδομάδες θα περιέχει κάποια μέτρα τα οποία ήδη έχει αποδεχτεί. Μείωση του αφορολόγητου, κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις, αύξηση του ποσοστού των απολύσεων. Η εφαρμογή αυτών των μέτρων θα προκαλέσει τα επόμενα χρόνια μια εκρηξη της φτώχειας η οποία θα περιλαμβάνει μεγάλα ποσοστά απο την πρώην μεσαία οικονομικά τάξη.
Τα σημερινά στοιχεία δείχνουν ότι η Ελλάδα (με ποσοστό 22,2% στα νοικοκυριά που διαβιούν σε συνθήκες φτώχειας) είναι η τρίτη φτωχότερη χώρα μέλος της Ευρωπαικής Ένωσης μετά τη Βουλγαρία (34,2%) και τη Ρουμανία (22,7%). Μετά το 2018 όταν και θα αρχίσουν να εφαρμόζονται τα μέτρα που θα συμφωνήσει τώρα η κυβέρνηση είναι σίγουρο πως θα ανέβουμε στον κορυφή αυτού του αρνητικού ρεκόρ…