Του Γιάννη Παντελάκη
Με αυτό τον τρόπο ξεκίνησε ο δημοσιογράφος του Reuters, Ράιαν Λίτλστοουν την δημοσίευση μιας «φήμης» όπως ο ίδιος την χαρακτήρισε, για έκτακτη συνέντευξη τύπου του Τσίπρα σήμερα ή αύριο και με την οποία «μάλλον» θα ανακοίνωνε εκλογές. Μια φήμη, ένα «μάλλον» και πήραν φωτιά τα τέλια. Τα ελληνικά ΜΜΕ αναπαρήγαγαν την φήμη -το Reuters το έγραψε όχι η Sun -και η φήμη μετατράπηκε σε πληροφορία αν όχι σε βεβαιότητα. Έφτασε μέχρι και το Μαξίμου αυτή η φήμη και έσπευσε με κατηγορηματικότητα να την διαψεύσει.
Η μικρή αυτή ιστορία, δεν μας δείχνει μόνο πως οι παθογένειες της δημοσιογραφίας αφορούν και στα άλλοτε αξιόπιστα διεθνή Μέσα και πως τα fake news δεν έχουν σύνορα. Μας δείχνει και την ευκολία με την οποία μέσα σε ελάχιστο χρόνο-όσο διαρκεί η μετάφραση του δημοσιεύματος μιας φήμης- μπορεί μια φήμη που εκτοξεύει ένας ξέγνοιαστος βρετανός δημοσιογράφος να διαχυθεί παντού, να προκαλέσει εντυπώσεις, να δημιουργήσει προσδοκίες ή απογοητεύσεις, να προκαλέσει πολιτικές αντιδράσεις, να επηρεάσει ενδεχομένως τις αγορές, να δημιουργήσει ένα ολόκληρο γεγονός σε μια αναμφισβήτητα κρίσιμη περίοδο (κορυφώνονται οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, σε εκκρεμότητα εκλογές στη Γαλλία και αργότερα στην Γερμανία).
Ο δημοσιογράφος του Reuters προφανώς και κάπου το άκουσε αυτό (χωρίς να το διασταυρώσει). Δεν αποκλείεται και από έναν κυβερνητικό παράγοντα, είναι αρκετοί αυτοί που με περίσσια άνεση και επιπολαιότητα λένε διάφορα ανυπόστατα. Προχθές ο Τζανακόπουλος είπε ότι για πρώτη φορά σε επτά χρόνια κλείνει η αξιολόγηση χωρίς ούτε ένα ευρώ μέτρα! Γιατί και ένας άλλος να μην πει ανώνυμα σ'' ένα δημοσιογράφο πως ο Τσίπρας έχει εκνευριστεί από την στάση των δανειστών και σκέφτεται να δώσει έκτακτη συνέντευξη τύπου και ν απειλήσει (;) με πρόωρες εκλογές;
Θέμα εκλογών προφανώς και δεν υπάρχει σε καμία περίπτωση. Η παραμονή στην κυβέρνηση, αποτελεί αυτοσκοπό. Όσα μέτρα ζητηθούν, τόσα και θα ψηφιστούν. Το μόνο πρόβλημα που υπάρχει είναι τι θα λένε γι αυτά τα μέτρα οι κυβερνητικοί βουλευτές στους ψηφοφόρους τους το Πάσχα όταν επισκέπτονται τις εκλογικές τους περιφέρειες. Ψηφίσαμε νέα μείωση του αφορολόγητου και νέα μείωση στις συντάξεις, αλλά. Αυτό το «αλλά» ψάχνουν όπως φάνηκε και από την συνάντηση Τσακαλώτου-Αχτσιόγλου με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Τα λεγόμενα αντίμετρα που θα λειτουργούσαν περίπου όπως το παράλληλο πρόγραμμα (δηλαδή, απλά δεν θα λειτουργούσαν), έχουν ένα πρόβλημα επικοινωνιακού χαρακτήρα. Δεν μπορούν να πείσουν κανέναν. Ούτε καν τον πιο αισιόδοξο ψηφοφόρο του ΣΥΡΙΖΑ. Πόσω μάλλον τους μισθωτούς, άνεργους και συνταξιούχους που βλέπουν πως έρχεται ο νέος Αρμαγεδδών. Τι να σκεφτεί ο συνταξιούχος μετά από 13-14 περικοπές των αποδοχών του; Ο,τι η 15η περικοπή θα υποκατασταθεί με την αύξηση των δωρεάν θέσεων για τους παιδικούς σταθμούς;