Το ΚΙΝΑΛ της Φώφης Γεννηματά ρώτησε χτες τον ΣΥΡΙΖΑ με δημόσια τοποθέτηση «ποιος είναι ο Ρασπούτιν». Ο ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα θα μπορούσε με το ίδιο ύφος να ρωτήσει «ποιος είναι ο πατριάρχης». Κι αν η Φώφη είχε χιούμορ θα μπορούσε τότε να απαντήσει: «Δουλευόμαστε Αλέξη»; Δεν υπάρχει αμφιβολία. Αν ο δόκτωρ Μοριάρτι ήταν υπαρκτό πρόσωπο θα είχε επιλέξει την ελληνική υπηκοότητα.
Είναι δυνατό η πορεία της χώρας να καθορίζεται από προσωπικότητες που έχουν παρατσούκλια του τύπου «Ρασπούτιν» ή «πατριάρχης», όπως έχουν οι κακοποιοί στους κύκλους της μαφίας; Εύλογα αναρωτιέται κάποιος αν μιλάμε για μια σύγχρονη χώρα ή για ένα προτεκτοράτο που κυριαρχούν η διαπλοκή και το οργανωμένο έγκλημα…
Η πραγματική μάχη είναι απέναντι σε αυτή την ιδιότυπη ολιγαρχία που έχει απλώσει τα δίκτυα της σαν την αράχνη από άκρη σε άκρη της χώρας. Το γκρίζο στον ελληνικό ουρανό, στην οικονομία, στην πολιτική ζωή και στην κοινωνία είναι απόρροια της δράσης ενός παρασιτικού συστήματος που καμώνεται ότι εκπροσωπεί την επιχειρηματικότητα, ενώ στην πραγματικότητα αποτελεί την ραχοκοκαλιά του κλεπτοκρατικού καπιταλισμού.
Η κατάσταση στην Ελλάδα θα αλλάξει μόνο αν κάποιος ξεριζώσει συθέμελα αυτό το σύστημα. Μόνο τότε θα υπάρξουν συνθήκες δικαιοσύνης, επιτρέποντας στη χώρα να προσελκύσει επενδύσεις και να ξεδιπλώσει έτσι όλες τις δυνατότητές της.
Δείτε τι έγινε με την επένδυση στο Ελληνικό. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα να προχωρήσει η επένδυση. Ο αρμόδιος υπουργός Πιτσιόρλας έχει προαναγγείλει την έναρξη των εργασιών άπειρες φορές από το 2016. Δεν έχει συμβεί από τότε το παραμικρό! Ο κ. Πιτσιόρλας ανακοίνωσε ότι θα εγκαταλείψει την πολιτική και είναι πιθανό μέχρι να πάρει σύνταξη να μιλάμε ακόμη για την ελληνική Ριβιέρα. Ποια δύναμη είναι υπεράνω της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης; Ναι, σωστά το σκεφτήκατε. Το ερώτημα «ποιος, επιτέλους, κυβερνάει αυτή την χώρα» είναι πάντα επίκαιρο κι ας έχουν περάσει περισσότερα από 50 χρόνια απ' όταν διατυπώθηκε για πρώτη φορά…
Χτες ήταν ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Αύριο ποιος; Ποιος είναι αυτός που έχει την δύναμη να διορίζει υπουργούς σε όλες τις κυβερνήσεις, ανεξαρτήτως ιδεολογίας και να διαλύει κόμματα και παρατάξεις; Πόσο προστατευμένη είναι η Δημοκρατία μας όταν συμβαίνουν αυτά; Ποιος ξέρει αν αύριο δεν θα είναι η δική του σειρά;
Αυτή την Ελλάδα πρέπει να αλλάξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αν θέλει ο ίδιος να επιβιώσει πολιτικά. Να μην είναι ο πρωθυπουργός των έξι μηνών. Συμφωνίες με τους πατριάρχες και τους μηντιάρχες δεν μπορούν να υπάρξουν. Αν ο Κυριάκος υποχωρήσει και υποβάλλει τα σέβη του στις αυλές τους θα έχει την τύχη τόσων και τόσων άλλων που πέρασαν και δεν ακούμπησαν. Αυτοί, Κυριάκο, δεν έχουν συνηθίσει να έχουν συνομιλητές. Υπαλλήλους αναζητούν.
Θανάσης Μαυρίδης
[email protected]