Του Κωνσταντίνου Βέργου*
Οι περισσότεροι αναλυτές, εκτίμησαν ότι η εκλογή Τραμπ, θα οδηγήσει σε μετωπική σύγκρουση με την Κίνα στον παραγωγικό τομέα. Όμως, κάτι τέτοιο δεν προκύπτει από τις κινήσεις που ο νέος Αμερικανός πρόεδρος έχει κάνει. Αλλού είναι η απειλή με την εκλογή Τραμπ και είναι πραγματικά μεγάλη!
Η Κίνα μετά την οικονομική κρίση του 2015 που ξεκίνησε από την κατάρρευση του χρηματιστηρίου της, όπου είχαν «παρκαριστεί» οι περιουσίες των απλών Κινέζων, καθώς είναι μια κατ' ουσίαν κλειστή και «μαύρη» αγορά και στηρίζεται κατ εξοχήν στο εγχώριο χρήμα, κατ εξοχήν παρκαρισμένο σε ακίνητα, χρειάστηκε να διοχετεύσει μια πρωτοφανή ρευστότητα προς την οικονομία της. Η χώρα χρειάστηκε να «τρομπάρει» με δάνεια πάνω από 50% του ΑΕΠ προς τις εγχώριες εταιρίες και ιδιώτες σε διάστημα ολίγων μηνών για να μπορέσει να αποτρέψει μια κατάρρευση! Η χώρα ανέκαμψε, κέρδισε την μάχη, αλλά έχασε τον πόλεμο, βγήκε τραυματισμένη, με σημαντική υπερχρέωση των τραπεζών της, την οποία θα χρειαστεί χρόνια για να αναστρέψει, για να γιατρέψει!
Στην συνέχεια, η Κίνα έκανε μια κίνηση-μάτ. Απελευθέρωσε την διατραπεζική αγορά και εκμοντέρνισε την αγορά μετοχών και ομολόγων. Απελευθερώνοντας τις αγορές αυτές και ιδιαίτερα ξεκινώντας να μετοχοποιεί τις κρατικές της εταιρίες, και εμβαθύνοντας τις αγορές εταιρικών ομολόγων, καταφέρνει τριπλό «θαύμα», αφενός να εισρεύσει σημαντική ρευστότητα και εμβάθυνση στο χρηματιστήριο (χρηματιστήρια της, σωστότερα, με προεξέχοντα εκείνα της Σαγκάης, Χονγκ Κογκ και Σεντζεν), αφετέρου να βελτιώσει την ρευστότητα των σχεδόν χρεοκοπημένων τραπεζών και τρίτον να βελτιώσει την κεφαλαιακή επάρκεια των εταιριών. Η Κίνα, εν τέλει σε βάθος χρόνου, συντομότερα από ότι νομίζουμε, θα μπορέσει να αποκτήσει μια αγορά με βάθος εφάμιλλη της Αμερικάνικης, θα είναι το πρώτο υπόδειγμα «σοσιαλισμού της αγοράς»! Η κάτι τέτοιο!
Όμως, τα σχέδια των Κινέζων γραφειοκρατών, φαίνεται ότι πρόσφατα άρχισαν να γίνονται θρύψαλλα. Ο λόγος είναι απλός. Η άνοδος επιτοκίων στις ΗΠΑ, που ξεκίνησε με την εκλογή του Ντόναλτ Τραμπ, για τους γνωστούς λόγους που αφορούν αφενός την αναθέρμανση της Αμερικάνικης οικονομίας αφετέρου την πολιτική επενδύσεων του νέου προέδρου, φέρνει «τσουνάμι» ανόδου επιτοκίων και κατάρρευσης ισοτιμιών όχι μόνο στην Λατινική Αμερική (Βραζιλία, Βενεζουέλα) και την Αφρική(Αγκόλα, Νιγηρία), ή την γειτονική Τουρκία, όπου ολόκληρες χώρες είναι σε φάση ημι-κατάρρευσης, αλλά και, στην πανίσχυρη Κίνα! Μέσα σε 25 μέρες από την εκλογή του Ντόναλτ Τραμπ, τα επιτόκια στα 10-ετή κρατικά Ομόλογα της Κίνας εκτοξεύτηκαν από 2,65% σε 3,35%, δηλαδή 70 μονάδες βάσης! Αυτό ισοδυναμεί με…7% ΑΜΕΣΗ πτώση της χρηματιστηριακής αξίας των Κρατικών Ομολόγων, χωρίς να συζητάμε για τις επιπτώσεις στη χρηματιστηριακή αξία Εταιρικών Ομολόγων που, σε μεγάλο βαθμό, τα ακολουθούν. Για μια αγορά, όπου τώρα βρίσκονται 8 τρισεκατομμύρια δολάρια (8.000 δισ) αυτό είναι κόλαφος! Επί του παρόντος η Κινέζικη κυβέρνηση προχώρησε στην προσφιλή της τακτική, να τρομπάρει μερικά δις (αξίας 86 δις δολαρίων) στην αγορά . Αυτό που λέμε, «στήριξη τιμών», που φυσικά είναι μάταιο, σαν να προσπαθείς με σύριγγα να τραβήξεις το νερό από ποταμό που υπερχειλίζει! Οι δυνάμεις της αγοράς στο τέλος θα ρυθμίσουν τις τιμές, ότι και να κάνουν οι Κινέζοι γραφειοκράτες. Και φυσικά, αν συνεχίσουν να ανεβαίνουν τα επιτόκια στις ΗΠΑ, κάτι μάλλον δύσκολο να συγκρατηθεί, η Κίνα θα έχει ένα προβληματάκι στην υλοποίηση των φιλόδοξων, αν και καλοφτιαγμένων, σχεδίων της….!
* Ο κ. Κωνσταντίνος Βέργος είναι Καθηγητής Χρηματοοικονομικών, Πανεπιστήμιο Πόρτσμουθ, Αγγλία
Το παρόν άρθρο εκφράζει τις προσωπικές απόψεις του γράφοντος, δεν αποτελεί οδηγό ή σύσταση για επενδύσεις οποιασδήποτε μορφής προς οιονδήποτε και για οτιδήποτε τίτλο ή παράγωγο αυτού.