Καλά κάνει και δεν απαντάει ο Νίκος Ανδρουλάκης στο ερώτημα τι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ στην περίπτωση που το βράδυ των εκλογών – όποτε κι αν γίνουν αυτές – το αποτέλεσμα δε διασφαλίσει γρήγορα και απλά ότι η χώρα θα έχει κυβέρνηση.
Παραμένει σε ισχύ η γενική αρχή – έστω κι αν ακούγεται ως υπεκφυγή - ότι οι πολίτες που θα προσέλθουν στις κάλπες και θα επιλέξουν να ρίξουν το χαρτάκι με τον πράσινο ήλιο, ταυτόχρονα υποδεικνύουν στη Χαριλάου Τρικούπη την επιθυμία τους.
Βεβαίως, τα περιθώρια ερμηνειών της εντολής των ψηφοφόρων και του μηνύματος της κάλπης, είναι εξαιρετικά διευρυμένα και ελαστικά και ενίοτε ο εντελλόμενος… αντιλαμβάνεται κάτι άλλο απ’ αυτό που ήθελαν οι εντολείς του.
Λίγα χρόνια πριν, ριζοσπάστες αριστεροί του ΣΥΡΙΖΑ που υπερασπίζονταν ένθερμα την… αυτοδιάθεση της Μακεδονίας και τέρμα δεξιοί των ΑΝΕΛ που έλεγαν και έκλαιγαν «Η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική», βρέθηκαν σφιχταγκαλιασμένοι πριν καλά καλά ολοκληρωθεί η καταμέτρηση των ψήφων στις κάλπες. Οι αρχηγοί των κομμάτων τους, οι κ. Τσίπρας και Καμμένος είχαν προαποφασίσει στρατηγική σύμπλευση υπό ευκαιριακή σημαία. Και ούτε η κάλπη, ούτε οι ψηφοφόροι των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ διαμαρτυρήθηκαν για παρανόηση της λαϊκής εντολής.
Η επίκληση του συγκεκριμένου υποδείγματος σχηματισμού κυβέρνησης γίνεται, προκειμένου να καταρριφθεί εν μέρει και η βαρύτητα που δίνεται στις διάφορες αναλύσεις στην «εντολή» της κάλπης.
Με λίγα λόγια ο ψηφοφόρος επιλέγει το κόμμα που τον εκφράζει και ο πρόεδρος του κόμματος επιλέγει πως θα χρησιμοποιήσει την ψήφο αυτή.
Με λίγα λόγια μετά τις εκλογές για τον ψηφοφόρο ισχύει ότι αναγράφεται στη γνωστή ταμπέλα των εμπορικών καταστημάτων «μετά την απομάκρυνση από το ταμείο ουδέν λάθος αναγνωρίζεται». Έστω κι αν το λάθος το κάνει ο αρχηγός.
Άρα είναι λάθος η ερώτηση στον κ.Ανδρουλάκη.
Άλλες είναι οι ερωτήσεις που πρέπει να διατυπώνονται επίμονα και σταθερά στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ.
Αν πιστεύουν ότι πχ πρέπει να καταργηθεί η βάση εισαγωγής στα ΑΕΙ και να πάμε και σε ελεύθερη πρόσβαση, ή να πρέπει να επανέλθει το πανεπιστημιακό άσυλο, ή να καταργηθεί η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών.
Ή ποια είναι η θέση τους για την κατάργηση του εργασιακού νόμου Χατζηδάκη, την αποκατάσταση των δικαιωμάτων των συνδικαλιστών, την κατάργηση του νόμου για τις συγκεντρώσεις, την επαναφορά στο δημόσιο της ΔΕΗ και του κρατικού ελέγχου στις συστημικές τράπεζες, την κατάργηση των κλειστών κέντρων κράτησης προσφύγων και μεταναστών;
Όσο πιο συγκεκριμένη η ερώτηση, τόσο ευκολότερα θα αντιληφθεί ο υποψήφιος ψηφοφόρος του ΠΑΣΟΚ, με ποιόν πρέπει να πάει και ποιον να αφήσει ο κ. Ανδρουλάκης την κρίσιμη ώρα.
Όσο καθαρότερες οι απαντήσεις τόσο μειώνονται οι παρανοήσεις.
Υ.Γ Οι ερωτήσεις προκύπτουν από τις επίσημες προγραμματικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη δεύτερη φορά που θα έρθει να κυβερνήσει. Ο Παύλος Πολάκης έχει εκλαϊκεύσει ορισμένες με εύληπτο τρόπο: να πάρουμε μια ή δυο συστημικές τράπεζες στα χέρια μας ενώ έχει διατυπώσει και μια σειρά …θεσμικών παρεμβάσεων όπως να φύγουν εθελουσίως οι δικαστές για να ανέβουν «οι άλλοι από κάτω».
Σε αυτά, να έχουμε μια απάντηση. Και πρέπει κυρίως να την απαιτήσουν οι ψηφοφόροι του.