Η κυβέρνηση «ξεκλειδώνει» την επένδυση Χρυσού της Χαλκιδικής. Φέρεται να εγκαταλείπει τις ιδεοληψίες της και να επαναπροσδιορίζει τη θέση της έναντι των Καναδών επενδυτών. Αν πρόκειται για μία γενικότερη κυβερνητική στροφή, τότε έχουμε να κάνουμε με μία σημαντική είδηση. Μόνο με επενδύσεις υπάρχει πιθανότητα να ξεφύγουμε από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης.
Η χώρα έχει άμεση ανάγκη από επενδύσεις και από νέες θέσεις εργασίας. Αν η κυβέρνηση συμπεριφέρεται με επιθετικό τρόπο σε όσους επενδυτές έχουν ήδη εμπιστευτεί τα χρήματά τους στην Ελλάδα, θα είναι κωμικό να περιμένει ότι θα υπάρξουν «απληροφόρητοι επενδυτές» που θα θελήσουν να εγκλωβίσουν τα χρήματά τους σε ένα εχθρικό περιβάλλον. Η ζημιά που έχει ήδη γίνει σε αυτό το επίπεδο είναι μεγάλη και για να καλυφθεί θα χρειαστεί να περάσει χρόνος και να καταβληθεί σημαντική προσπάθεια.
Η Ελλάδα έχει αντικειμενικά μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό από μόνο του. Ο ανταγωνισμός για την προσέλκυση επενδύσεων είναι μεγάλος σε όλο τον κόσμο. Αλλά και στα Βαλκάνια, όπου οι άλλες χώρες προσπαθούν σκληρά για να κερδίσουν τα χρήματα των επενδυτών.
Δεν μπορούμε, όμως, να συγκρίνουμε τις δυνατότητες της Ελλάδας με εκείνες της Βουλγαρίας ή της Ρουμανίας. Παρόλα αυτά οι χώρες αυτές μας ξεπερνούν, επειδή τα τελευταία χρόνια εφαρμόζουν φιλελεύθερες πολιτικές. Αν στην Ελλάδα αποφασίσουμε να ξεπεράσουμε τις αριστερόστροφες αγκυλώσεις περί κέρδους και τις αριστεροδεξιόστροφες αντιλήψεις περί πελατειακού κράτους, ο δρόμος για την επιτυχία θα είναι ανοικτός. Και δεν θα είναι ένας απλός δρόμος, αλλά μία μεγάλη λεωφόρος.
Από την άλλη πλευρά δυσκολευόμαστε να πιστέψουμε ότι πρόκειται πράγματι για μία γενικότερη στροφή της κυβέρνησης. Κι αυτό διότι μόλις πρόσφατα ο κ. Τσίπρας δικαιολόγησε δημόσια τη λογική της υπερφορολόγησης, λέγοντας ότι οι λιγότεροι φόροι που ίσχυαν τα προηγούμενα χρόνια δεν ωφέλησαν!
Η δημιουργία ενός φιλικού περιβάλλοντος για τις επενδύσεις συνεπάγεται Δικαιοσύνη σε κάθε επίπεδο, κανόνες στο επιχειρηματικό παιγνίδι που θα ισχύουν το ίδιο για όλους, ένα φιλικό δημόσιο τομέα για την ιδιωτική πρωτοβουλία. Σημαίνει λιγότερους φόρους. Σημαίνει λιγότερο κράτος. Σημαίνει πάταξη της διαφθοράς και της γραφειοκρατίας. Σημαίνει πόλεμο με τα κομματικά φέουδα. Σημαίνει φιλελεύθερες πολιτικές. Μπορεί να το κάνει αυτό η κυβέρνηση Τσίπρα; Η μέχρι σήμερα συμπεριφορά της μας έχει δείξει πως όχι! Της είναι πολύ βαρύ αυτό το φορτίο.
Από τη μία, λοιπόν, «χαιρετίζουμε αγωνιστικά» την αλλαγή της στάσης της έναντι των διεθνών επενδυτών. Από την άλλη παραμένουμε καχύποπτοι και αναμένουμε τις επόμενες κινήσεις της. Συνεχίζουμε, πάντως, να ελπίζουμε…
Θανάσης Μαυρίδης