Ήταν παντού! Σε κάθε συζήτηση που παρακολουθήσαμε στην ελληνική τηλεόραση για το ποιες θα είναι οι τάσεις στο μετά-πανδημικό τοπίο, δεν έλειψε η αναφορά στη δυνατότητα που έχει η χώρα μας να προσελκύσει τους λεγόμενους ψηφιακούς νομάδες. Δηλαδή, εργαζόμενους υψηλής εξειδίκευσης που μπορούν να προσφέρουν τις καλοπληρωμένες υπηρεσίες τους μέσω διαδικτύου, απ' όποιο σημείο του πλανήτη επιλέξουν αυτοί. Η πανδημία αποκάλυψε, μεταξύ άλλων, την ανθεκτικότητα της εξειδικευμένης εργασίας σε συνθήκες κρίσης και φυσικά τις νέες ευκαιρίες που δημιουργεί η εξ αποστάσεως εργασία.
Μόνο που όλες αυτές οι συζητήσεις με προσκεκλημένους διαφόρων ειδικοτήτων, γίνονταν στα πάνελ μέσω skype λόγω των περιορισμών που έχει επιβάλλει η πανδημία και στα τηλεοπτικά στούντιο. Κι ενώ ανέλυαν πως οι ψηφιακοί νομάδες θα είναι για τη χώρα μας «η λίρα 100», η σύνθεση κοβόταν κάθε δέκα λεπτά.
Φυσικά, αυτό δεν προβλημάτιζε κανέναν στα πάνελ όπου οι συμμετέχοντες συνέχιζαν να συζητάνε το θαύμα των ψηφιακών νομάδων με ολοένα και μεγαλύτερο πάθος.
Δείτε. Το σχέδιο είναι απλό. Άνθρωποι απ' όλο τον κόσμο που η καλοπληρωμένη δουλειά τους εξαρτάται από τη σύνδεση τους στο διαδίκτυο, θα επιλέξουν την ειδυλλιακή Ελλάδα για να ζήσουν ως εργαζόμενοι με εμάς τους Έλληνες που μας έχουν τάξει, μέσα σε όλα, τον μετασχηματισμό της οικονομίας, να συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι κάνουμε τα τελευταία χρόνια: να τους σερβίρουμε καφέ και να τους τυλίγουμε τα πιτόγυρα που θα απολαμβάνουν κάτω από τον καταγάλανο, ελληνικό ουρανό.
Είναι πραγματικά εντυπωσιακό τι σκαρφιζόμαστε ως προοδευτικός/φιλελεύθερος και πάνω απ' όλα μεταρρυθμιστικός χώρος για να συνεχίζουμε να εκλογικεύουμε την ανικανότητά μας να κάνουμε όσα λέμε ότι θέλουμε να κάνουμε στην Οικονομία.
Πριν από μερικά χρόνια η φοβερή ιδέα ήταν «Να γίνουμε Δανία του Νότου». Η αλήθεια είναι ότι οδεύουμε προς αυτή την κατεύθυνση μέσω του πρότζεκτ της απολιγνιτοποίησης. Τι έχει γίνει μέχρι τώρα; Έχουμε ιδρύσει επτά (7) επιτροπές για να σκεφτούν πως θα προχωρήσουμε. Τις απαριθμούμε:
1.Κυβερνητική Επιτροπή για τη Δίκαιη Μετάβαση - Διυπουργική
2.Συντονιστική Επιτροπή για τη Δίκαιη Μετάβαση.
3.Τεχνική Επιτροπή για τη Δίκαιη Μετάβαση.
4.Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης για τη Δίκαιη Ανάπτυξη.
5.Εθνικό Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης.
6.Αντιπεριφέρεια Μεταλιγνιτικής και Δίκαιης Μετάβασης.
7.Μια νεοδιορισμένη επιτροπή που αυτή τη στιγμή μας διαφεύγει ο τίτλος της.
Δεν θέλουμε καν να φανταστούμε πόσες επιτροπές θα ιδρύσει στο Υπουργείο Εργασίας ο νέος υπουργός κ. Κωστής Χατζηδάκης προκειμένου να δημιουργήσει και σε αυτό το υπουργείο τη «μαγική εικόνα» ότι λύνει όλα τα προβλήματα.
Τώρα βρήκαμε τους ψηφιακούς νομάδες. Το νέο «Ιερό Γκρααλ» που θα μας λύσει όλα τα προβλήματα και κυρίως χωρίς να χρειαστεί να κουνήσουμε το χεράκι μας.
Είναι αλήθεια ότι είναι πιο γοητευτικό να μιλάς για ψηφιακούς νομάδες παρά να δηλώνεις ανοιχτά ότι ονειρεύεσαι μια Ελλάδα που το λεωφορείο θα έρχεται στην ώρα του, τα δρομολόγια του ΜΕΤΡΟ θα είναι ανά 2 λεπτά, οι πολίτες θα έχουμε πρόσβαση σε καλές, πρωτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας, η δημόσια εκπαίδευση θα είναι υψηλού επιπέδου και τα πανεπιστήμια ανταγωνιστικά σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ο λόγος που αποφεύγουμε να «να κάνουμε σημαία» όλα τα παραπάνω είναι γιατί αυτά θέλουν δουλειά και κυρίως γείωση. Ταπεινότητα. Είναι αιτήματα που τα ονειρεύονται φιλελεύθεροι και μεταρρυθμιστές προσγειωμένοι που αγαπούν το λαό που προέρχονται από το λαό που έχουν αποφοιτήσει από δημόσιο σχολείο.
Ψηφιακοί νομάδες, λοιπόν ενώ η σύνδεση «πέφτει» κάθε δέκα λεπτά και η χώρα σκοράρει τελευταία στην Ευρώπη στις ταχύτητες του διαδικτύου. Γιατί όχι; Άλλωστε, αυτή είναι η Ελλάδα.